Zdravi zubi – lep osmeh

Zdravi zubi – lep osmeh

Trudnoća kao posebno fiziološko stanje zahteva i poseban tretman oralne regije. Postoje brojne zablude kada je u pitanju trudnoća i poseta stomatologu, a najzastupljenija je da buduće mame ne treba da leče zube…

Niz hormonalnih promena, promene u cirkulaciji i porast nivoa estrogena u pljuvački dovode do bujanja posebnih sojeva bakterija koje napadaju potporni aparat zuba, pa dolazi do krvarenja desni i začetka parodontopatije, čak i kod žena koje nisu imale predispoziciju. Bilo koji zdravstveni problem oralne regije slabi imunitet trudnice, a posledica je slabija zaštita ploda.

Da li su trudnice više izložene karijesu?

Tajna karijesom zahvaćenih zuba u trudnoći i nakon nje leži u frekventnoj ishrani trunice i naročito porodilje koja doji, pa organizam potražuje unos nutritivnih agenasa gotovo svakih sat vremena. Ono što je alarmantno jeste da taj sat nije dovoljan da pljuvačka razloži sve šećere u prostorima oko zuba, pa dolazi do porasta kiselosti u ustima i demineralizacije gleđi koja je prva faza u nastanku karijesa (u prilog ovome ide i povraćanje u prvom trimestru). Važno je da znate da je karijes zarazno oboljenje, da bakterije koje se nalaze u ustima majke inficiraju kasnije bebine desni, a infekcija se prenosi domino efektom na mlečne, pa na stalne zube deteta.

Koje zablude trudnice treba da ignorišu?

Pored zablude da ne treba ići kod zubara u trudnoći, je i kontraindikacija lokalne anestezije. Odlazak stomatologu u trudnoći je imperativ, a savremeni medikamenti koji se koriste, uključujući i anestetik, potpuno su bezopasni za plod, čak i u višestrukim dozama.

Koji stomatološki tretmani mogu da se rade u trudnoći?

Svi tretmani mogu da se rade, jer karijes svakog pojedinačnog zuba predstavlja infekciju protiv koje se bori imuni sistem buduće mame, pa ga ovo mesto, na kom praktično „prokišnjava“, potpuno bespotrebno slabi. Kod većih oralnih infekcija govorimo o „fokusu“ koji ozbiljno kompromituje zdravlje i imunitet.

Postoje li ipak neka ograničenja?

Jedini tretmani koje bi u trudnoći trebalo izbegavati, jeste snimanje zuba (zračenje) i uklanjanje amalgamskih ispuna (plombi), jer je to najtoksičniji moment žive koju sadrži, a koja prolazi kroz placentu. Ukoliko zbog karijesa ispod ovakvog ispuna postoje bolovi, tretman se obavezno radi, ali sa upotrebom dodatne sukcije i dodatne predostrožnosti, kako trudnica ne bi progutala ni jednu kap koja se pomeša sa pljuvačkom i vodom oslobođenom iz mašine.

Koji su univerzalni stomatološki saveti trudnicama?

Da bi se predupredili problemi koje „drugo stanje“ donosi, potrebno je pojačati unos vode, kako bi se pojačalo i lučenje pljuvačke, sa obaveznim ispiranjem usta nakon svakog unosa hrane i zaslađenih napitaka, čistom vodom. Pranje zuba je dovoljno proširiti na tri puta dnevno, pri čemu se zubi peru bar 25 minuta nakon obroka, koliko treba da pljuvacka obavi mineralizaciju obrokom demineralizovanih delova gleđi. Ishranu treba uobličiti u preporučena tri obroka sa dve užine između, kako bi postojali „mostovi“, od bar sat i po vremena, potrebni za kompletnu mineralizaciju.

Dr Nikolina Jakovljević, doktor stomatologije
Stručna saradnica Škole roditeljstva