Ekološki deterdžent

Ekološki deterdžent

Drage mame i buduće mame,

Da li prilikom odabira deterdženta i omekšivača za pranje vaše odeće i odeće vaših beba i dece, obraćate pažnju na deklaracije, odnosno na sastav tih proizvoda? Slažemo se verovatno, u tome, da koža naših najmlađih, ali i naša koža, zaslužuje najbolju negu koju smo u mogućnosti da joj pružimo.
Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, onda vrlo verovatno znate da klasični hemijski deterdženti mogu da sadrže toksične i štetne hemikalije i da su kao takvi prilično nebezbedni za naše zdravlje, ali i za zdravlje naših najmlađih, što trenutno, što na duge staze.
Potrošači danas imaju širok izbor kada su u pitanju sredstva za održavanje higijene u domaćinstvu, jer na tržištu postoje razne vrste deterdženata i sredstava za čišćenje. Ukoliko govorimo o deterdžentima za pranje veša, u ponudi su različiti tipovi: tečni, praškasti, za obojen ili beli veš, za osetljive tkanine itd, ali sastav im je najčešće sličan.
Deterdžent je sredstvo za pranje na bazi površinski aktivnih supstanci (surfaktanata), uz dodatak pomoćnih komponenata. Deterdženti za veš koji se koriste u domaćinstvima mogu da sadrže oko 20 – 25 % površinski aktivnih supstanci i do 75 – 80 % dodataka. Najčešći sastojci su: natrijum tripolifosfat, kalcijum karbonat, mirisi, enzimi, optička sredstva za beljenje, konzervansi, natrijum sulfat, natrijum karbonat i razni drugi. Neki od ovih sastojaka mogu imati štetan uticaj kako na ljudsko zdravlje, tako i na životnu sredinu. U našem zakonu postoji ograničenje što se tiče sadržaja fosfata u deterdžentima. Za izbeljivanje veša neki proizvođači dodaju npr. natrijum hipohlorit koji je klasifikovan kao opasan, može izazvati ozbiljno oštećenje očiju i teške opekotine kože, a ima i negativan uticaj na vodenu životnu sredinu. Natrijum tripolifosfat nije klasifikovan kao opasna supstanca, ali generalno fosfati deluju štetno po životnu sredinu, izazivaju eutrofikaciju, tzv. ”cvetanje algi”. Radi se o prevelikom množenju algi usled zagađivanja vode, naročito nitratima i fosfatima.
U sastav deterdženata često ulazi veliki broj različitih supstanci, kako bi se dobio odgovarajući miris. Kada pogledamo te sastojke, vrlo često ćemo pročitati limonen ili geraniol, koji su klasifikovani kao alergeni (mogu dovesti do alergijske reakcije na koži). Nije retkost da proizvođači napišu i samo „parfem“ – tek nam je onda misterija šta se sve nalazi u samom sastavu mirisa. Svi ovi sastojci koje smo pomenuli su naravno dozvoljeni za upotrebu u određenim koncentracijama, proizvođači i uvoznici su dužni da najbitnije informacije naglase na deklaraciji, a odluka o izboru deterdženta je na nama.
Na našem tržištu se prošle godine pojavilo jedno novo, britansko sredstvo za pranje veša koje se izdvojilo među drugima jer sadrži 0% toksicnih hemikalija- ECOEGG 2u1 ekoološki deterdžent i omekšivač za pranje veša zanimljivog oblika. U pitanju je eko-jaje u koje se stavljaju deterdžent i omekšivač u obliku kuglica. Najveći deo sastava ECOEGG-a su surfaktanti, koji su zaslužni za sam proces pranja i koji se nalaze u belim deterdžent-kuglicama. Crne kuglice su 100% prirodni kamen turmalin, koje služe da oslabe vezu između nečistoća i tkanine i u kombinaciji sa deterdžent-kuglicama daju najbolji efekat. Ono što nama kao korisnicima treba da bude najbitnije a to je da ne sadrži toksične sastojke poput enzima, konzervanasa, izbeljivača, fosfata, alergena, mikroplastike itd.
ECOEGG je 100% hipoalergijskog sastava, jer ne sadrži sastojke koji su klasifikovani kao alergeni. Upravo iz tog razloga, ECOEGG deterdžent postaje sve češći izbor majki, kako u svetu tako i kod nas, s obzirom da je proizvod posebno pogodan za osetljiviju i nežnu kožu, a svedoci smo da je upravo to danas kod dece i beba sve učestali slučaj.

Zbog svog blagog i prirodnog sastava, ECOEGG deterdžent predstavlja kvalitetno rešenje, ne samo za deo populacije sa osetljivom kožom (bebe i deca), već i za svakog pojedinca koji vodi računa o tome šta stavlja na svoju kožu i na koji način je tretira.

Nasa topla preporuka, ECOEGG, jer predstavljaju bezbedniju varijantu i ono što je takođe veoma važno – nema štetan uticaj po životnu sredinu. Ambalaža u obliku jajeta je višekratna, može da se koristi veoma dugo, potrebno je samo dopuniti je kada se deterdžent potroši čime se znatno smanjuje upotreba jednokratne plastike. Svi delovi ovog proizvoda su reciklabilni, uključujući samo eko-jaje, kesice u kojima dolaze deterdžent i omekšivač kuglice kao i kartonska ambalaža.

Svi bi trebalo da razmislimo o korišćenju proizvoda koji su na prirodnoj bazi, sa što manje sastojaka i bez negativnog efekta po naše zdravlje ali i životnu sredinu. Za početak, dovoljno je da počnemo da čitamo deklaracije na proizvodima. Jer, kada ćemo početi da mislimo na sebe i planetu – ako ne sad?

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić