Vreme je za imunoterapiju!

Vreme je za imunoterapiju!

Imunoterapija ili alergen specifična imunotrapija ili desenzibilizacija , poznatija i kao “vakcina protiv alergija” je vid terapije za: alergijske respiratorne bolesti posredovane IgE mehanizmom – alergijski rinitis, alergijsku blagu i dobro kontrolisanu stabilnu astmu, za alergijski konjuktivitis, alergije na ubod insekta. Alergen specifična imunoterapija je za sada jedino etiološko lečenje alergijskih bolesti koje će pacijentu omogućiti dugotrajno poboljšanje simptoma alergije nakon ponovnog izlaganja istom alergenu .

Šta je imunoterapija?
Imunoterapija podrazumeva davanje postepeno rastućih doza/koncentracija alergena, na koji pacijent ispoljava alergiju. Postepenim unošenjem u organizam rastućih koncentracija alergena dolazi do toga da imuni sistem postaje “manje osetljiv” i razvija toleranciju na alergen, desenzibiliše se, što posledično smanjuje simptome alergije kada se alergen unese u organizam sledeći put . Istraživanja su pokazala da imunoterapija ne samo da ublažava simptome postojeće alergije – već sprečava i pojavu novih. Takođe, ova terapija sprečava dalje napredovanje alergijske bolesti disajnih puteva ka astmi zbog njenog modulatornog efekta na inflamatorne procese jedinstvenog disajnog: nosa – alveole.

Ko može primiti imunoterapiju?
Za primenu terapije vrlo je važan dobar odabir pacijenta od strane lekara. Imunoterapija se preporučuje i deci starijoj od pet godina i odaslima, sa boljim odgovorom na terapiju kod dece i adolescenata. Pre početka lečenja moraju se utvrditi tačni alergeni koji izazivaju simptome alergije. Alergološka obrada obuhvata– kožne probe, testove iz krvi specigični IgE, ukupni IgE, spirometriju, procenu kontrole i stepena težine astme, postojanje pridruženih bolesti i stanja.

Važno je jasno predočiti pacijentu da je proces dugotrajan, da se lek koristi u dužem vrmeneskom periodu.

Dobri kandidati za ovu terapiju su pacijenti sa alergijskim respiratornim bolestima koji i pored primenjenih metoda terapije po savremenim smernicana za lečenje (kontrola sredine, izbegavanje alergena, dekongestivi, antihistaminici, intranazalni, inhalatorni, ili sistemski kortikosteroidi) nisu zadovoljni svojim napretkom i/ili kvalitetom života. Imunoterapija se obično preporučuje pacijentima kod kojih postoji izražena preosetljivost na jedan do četiri alergena.

Vrste imunoterapije, kako se primenjuju i koliko dugo traju?
Najčešće primenjivani oblici imunoterapije su: supkutana imunoterapija ( SCIT); sublingvalna imunoterapija(SLIT); oralna imunoterapija alergoidima;

Postoje dve faze: inicijalna faza – uključuje primanje sc injekcija ( SCIT) sa sve rastućim koncentracijama alergena oko jedan do dva puta nedeljno. Dužina ove faze zavisi od toga koliko često se injekcije primaju, ali obično se kreće od tri do šest meseci. Nakon ovog perioda prelazi se na dozu održavanja koju pascijent uzima dva puta nedeljno u periodu tri do pet godina. I to je faza održavanja .

Terapija se uvek započinje i daje u kontrolisanoj sredini pod zdravstvenim nadzorom, za slučaj pojave anafiklaktičke reakcije na lek koja je izuzetno redak, ali moguć neželjeni događaj. Crvenilo i bol na mestu davanja sc injekcije su uobičajene reakcije.

Sublingvalna imunoterapija (SLIT) “ispod jezika“ imunoterapija primenjuje su u obliku kapi, tableta, spreja. Oralna terapija je znatno komfornija, pogodna za decu i za pacijente koji ne žele injekcije. Od neželjenih reakcija, svrab i peckanje usne duplje jezika i usana su glavna neželjena dejstva i značajno je manje sistemskih neželjenih dejstava. Oralne terapije su pogodne za tvz „rush i ultra rush SLIT “ ubrzane , protokole.

Pacijentu je važno naglasiti da se poboljšanje kliničke slike imunoterapijom ne dešava odmah. Obično je potrebno najmanje oko šest meseci pre nego što se simptomi poboljšaju, ponekad i duže.

Važno je napomenuti da imunoterapiju na alergene polena treba započeti u zimskom periodu, u periodu novembar – januar. Za imunoterapiju na alergene kućne prašine i grinja nema tog ograničenja.

Ako pacijent ima tegobe u sezoni proleće/ leto zbog alergijskog rinitisa poboljšanje se primećuje u prvoj sezoni. Preporučuje se da se imunoterapija protiv alergena nastavi oko tri do pet godina. Dok su na imunoterapiji pacijenti i dalje mogu da koristite lekove protiv alergija i trebalo bi da redovno koriste lekove za astmu u isto vreme na uobičajen način.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić