Vaša beba – 4. nedelja

Vaša beba – 4. nedelja

Vaša beba uživa da gleda vaše lice i da čak kopira i pokušava da ponovi nešto od vaše mimike i pokreta lica. Isplazite jezik i sačekajte da vidite da li će i beba to isto da uradi.

Veoma brzo će vaša beba gugutati, brujati, gunđati, proizvoditi razne komične i preslatke zvuke. Vodite računa da joj odgovorite gugutanjem i brujanjem da bi ona shvatila vašu komunikaciju. Nemojte se osečati luckasto što oponašate bebu i pričate kao beba. Vaša beba će biti oduševljena što komunicira sa vama i zvuci koje vi puštate, koji su slični njenim, će joj biti poznati i prihvatljivi. Ti zvuci sada za bebu predstavljaju početak funkcije govora i učenja pravih reči.

Kada imate posla po kući, a uvek ga ima, umesto da bebu ostavite samu, pokušajte sa maramom za nošenje bebe. Vaša beba voli vaš fizički kontakt a vi ćete moći na miru da završite šta treba a da je ona mirna i zadovoljna. Bolje nego da vas priziva plakanjem i da prekidate posao svako malo. Druga opcija je da spustite bebu u kolevkicu – ležaljku i da je premeštate iz sobe u sobu onako kako vi radite. Tako da ste joj pred očima i da možete da komunicirate.

Igranje sa vašim novorođenčetom je najbolji način da ga nežno i sa ljubavlju uvodite u novine i nepoznate situacije koje mu donosi svet u koji je stiglo. Bebi će zadržati pažnju i posmatraće sa interesovanjem tkanine i fotografije sa kontrastvnim dezenima i figurama. Postoje slikovnice za novorođenčad koje su upravo u takvim crtežima, crno belim, krupnim i upadljivim, jednostavnim. Možete ih naći u svakoj bolje opremljenoj knjižari. Takvu slikovnicu možete postaviti pored bebe u krevetac i pustiti je da je proučava pa menjati stranu kada joj slika dosadi. Jako su korisne za igranje sa bebom debele prostirke za pod koje imaju ugrađene lukove na kojima vise igračke a imaju prostora i da vi zakačite nešto novo i interesantno. Kada vaša beba leži na leđima, gleda i pokušava da privuče, pokušava da koordinira pokrete ruku, prstiju, pravac u kom ih pokreće, omogućavate joj na najbolji način da uči i razvija se. Možete i da legnete pored svoje bebe i omogućite bebi još bolju zabavu.

Beba još nema dobru koordinaciju oko – ruka, iako joj sada uspeva da zgrabi nešto i drži čvrsto. Tu veštinu će razvijati do otprilike 4. meseca starosti. U međuvremenu vi možete da stavite igračku bebi u ruku i da menjate igračku kada beba izgubi interesovanje. Ta igračka treba da bude nešto mekano da beba ne bi samu sebe udarila kada se igra i nešto što može da stavi usta jer nije dlakavo. Igračke možete prati u mašini za veš istim deterdžentom kojim perete bebine stvari.

Kada se rodila beba nema predstavu da su njene rukice i nogice prikačene za njeno telo. Sada beba istražuje svoje telo i iznenadi se kad vidi prstiće na nogama ili rukama. Brojte prstiće na njegovim rukama tako da postavite bebinu rukicu ipred njenih očiju da može da je vidi.

Beba još uvek ima problema da reguliše telesnu temperaturu jer njena cirkulacija još uvek nije dovoljno snažma. Imajte u vidu da temperatura tela odlazi kroz dlanove i stopala i vodite računa da su bebini prstići na nogama ušuškani u tople čarapice kada je hladno, naročito ako idete u šetnju. Ako je pretoplo onda je to način da pomognete bebi da se rashladi.

Beba guguće da izrazi svoja osećanja. Neke bebe počinju da se smeju i ciče. Povedite računa da im odgovorite i da to radite tako što ćete približiti svoje lice bebinom. Beba će uživati. Tako nešto i tata može da radi i to je divan način da se „poveže“ sa bebom. Pratite kako posle određenog vremena vaša beba počinje da uvodi nove zvuke i „širi“ vašu komunikaciju na nove vrste razgovora.

Uvek imajte u vidu da je vaša beba biće za sebe i jedinstvena. Ne postoje „precizna“ uputstva za bebu jer će vas iznenaditi nečim što će uraditi ranije ili kasnije od onoga što knjige kažu. Takođe ako je vaša beba prevremeno rođena trebaće joj više vremena da dostigne razvoj na vreme rođene bebe. Radujte se svojoj bebi, uživajte u njoj i otkrivajte svaki dan njene posebne osobine.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić