Trideset peta nedelja trudnoće

Trideset peta nedelja trudnoće

Sve ste bliže kraju trudnoće, sada je još nedelju dana do poslednjeg meseca trudnoće. Sad već odbrojavate dane. Pravo zaposlenih trudnica na porodiljsko odsustvo počinje u poslednjih 4 – 6 nedelja trudnoće, tako da treba posao polako privoditi kraju. Bolovanje možete otvoriti najranije 45 dana a obavezno 28 dana pre termina za porođaj.

Poslednji dani na poslu vam mogu biti i naporni i dragi. Nekada protiču tako sporo da se jedva borite sa nestrpljenjem. Teško da možete da se fokusirate na išta drugo osim na predstojeći događaj i dolazak bebe koju toliko dugo čekate. Priroda vas priprema za porođaj ali ne baš za to da odgovorite na sve obaveze na poslu, tako da je potrebno da se maksimalno fokusirate pa makar se nekada „pravili“ da ste prisutni i koncentrisani.

Iako je 35. nedelja trudnoće već realno naporna, ima i nekih prednosti. Ljudi će vam izlaziti u susret za mnogo toga gde mogu da vam pomognu i priskoče. Iskreno interesovanje i simpatije koje trudnica izaziva u ljudima če vam olakšati mnogo situacija gde je dobro došla dobra komunikacija. Progledaće vam kroz prste i za neku greščicu ali i za čekanje u redu, sedište u autobusu. Pitaće vas da li je dečak ili devojčica, radovaće se novom malom životu zajedno sa vama. Opravdaće ako ste nekad preumorni ili ako niste za društvo, uvek možete da se izgovorite umorom ili strahom od virusa. Potrebno je da se čuvate gužvi i nekontrolisanih situacija gde se možete razboleti. Najmanje vam je sada potrebno da se zacenjujete od kašlja ili da ne možete da dišete zapušenog nosa.

Beba se već sigurno okrenula u porođaj za rađanje – glavom na dole. Kolostrum se luči iz vaših bradavica na kojima možete videti žućkastu koricu od kolostruma. Bradavice su vam tamne a dojke prošarane plavičastim venama. Grudi su teže i pripremljene za dojenje. U 35. nedelji amnionska tečnost u kojoj pliva vaša beba je u svom maksimumu i sada će početi da se smanjuje. Ova tečnost koju zovemo i „plodova voda“ ima karakterističan miris. Obratite pažnju ako nešto curka na dnevni uložak, da li je  urin iz pritisnute bešike ili plodova voda. Ako imate ikakvu sumnju da je plodova voda i da je membrana možda pukla posavetujte se i proverite sa lekarom ili babicom.  Srce je opterećeno i ubrzano lupanje i preskakanje srca su česta pojava. Bez obzira na to ako imate bol u grudima ili problema pri disanju javite se lekaru.

Neke trudnice su pred kraj trudnoće „pod adrenalinom“ i pune energije, neke trudnice su sklone emocionalnim padovima i plačljivosti. Emocionalna predispozicija i način na koji ćete reagovati su individualni. Svakako zavise i od svesti o velikoj promeni koja vam predstoji a koja će drugačije obojiti ceo vaš život i doneti vam sasvim nove prioritete.

U ovoj nedelji  bebin mozak se intenzivno razvija i raste. Neuroni se razvijaju tako da beba nakon rođenja bude potpuno spremna da primi stimulacije i da nastavi da uči i razvija se. Namirnice koje imaju Omega 3 masne kiseline su posebno korisne. Naročito je važna DHA dokozaheksaenska kiselina. Izvor Omega 3 masnih kiselina je riba i to masne ribe kao što su losos, sardine i tunjevina.

Beba ove nedelje dobija oko 450 grama i formira masno tkivo koje će je štititi kada se rodi i to na više načina. Između ostalog to su rezerve koje će joj pomoći kada u prvih nekoliko nedelja malo izgubi na težini dok se ne uspostavi dojenje. Takođe u toku prvih nekoliko nedelja troše više energije ali već dve nedelje nakon trudnoće sve dolazi u normalu i beba povrati svoju težinu sa rođenja.

Beba je duga oko 50 cm ove nedelje. Sada više neće toliko dobijati u dužini, ta energija je preusmerena na bebinu težinu.

Beba se obrće i prevrće ali manje jer jednostavno nema dovoljno prostora za takve aktivnosti jer raste. Svakako osluškujte svoju bebu i pratite obrasce kretanja pa ako postane neprirodno tiha obratite se lekaru.

Bilo bi dobro da sada počnete da se pripremate za dojenje i pronađete školu gde možete naučiti sve što je potrebno da znate o dojenju. Koliko treba da traje, koje mleko beba sisa na početku a koje na kraju, šta je važno, šta su greške, kako sačuvati bradavice, kada se izmuzati. Sve to će vam biti jako korisno da znate.

Već je vreme da svakako imate isplanirano gde ćete se poroditi i kako, ko vam je lekar a ko babica. Vaš prioritet je da sve protekne na najbolji mogući način ali kao i za svaku važnu stvar u životu, dobra priprema je važna.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić