Trideset šesta nedelja trudnoće

Trideset šesta nedelja trudnoće

Još samo četiri nedelje do vašeg termina za porođaj. Poslednje pripreme su u toku: vi se pripremate da ćete uskoro biti 24 sata sedam dana u nedelji mama ali se i vaša beba takođe priprema za boravak u spoljnom svetu. Uživajte u poslednjim nedeljama zatišja. Trenutno je mirno, sve je sada izvesno, beba je već dovoljno velika i jaka da čak i ako se malo ranije porodite možete biti sigurni da je sve u redu. Ono što je važno i na šta treba da obratite pažnju je zahvalnost, divljenje i ljubav za svoje telo koje je uspelo da napravi celog malog čoveka – vaše dete. Poštujte, volite i divite se svom telu i kada posle porođaja počne da se padom hormona vraća u normalno funkcionisanje, kada u grudima bude proizvodilo hranu za vaše novorođenče, pa čak iako u kukovima još imate neki santimetar više. Vi ste heroj i vaše telo je heroj, napravili ste pravi podvig.

Žene su rođene sa potrebom za „nestingom“, svijanjem gnezda. Mnoge žene upravo u trudnoći počnu da rade adaptaciju stana, krečenje, drugačiji razmeštaj nameštaja. Potreba žene da svije dom je iskonska i ona naravno jača kada žena postaje majka. U ovoj fazi trudnoće nemojte ipak ulaziti i velike i naporne poduhvate. Važno je da svijete gnezdo za svoje dete ali takođe je važno da budete odmorne i da pre svega vodite računa o tome da trudnoću treba izneti još četiri nedelje. Sada je vreme da partner i roditelji „povuku“. Ne odbijajte pomoć.

Sada već idete u toalet svaki čas, noću je to naročito primetno. Vaša materica postaje toliko velika da vaša bešika jednostavno nema dovoljno mesta. Važno je da redovno praznite bešiku da ne „trpite“ iz više razloga a jedan je i da mišići koji je zatvaraju ne bi bili previše opterećeni.

Spavanje sada počinje da biva problem, teško možete da se namestite. Imate bolove u leđima, stomak ih pritiska kada ležite na leđima, ali takođe i bolove u kukovima i bedrima koji trpe pritisak kada ležite na boku. Posebni jastuci za trudnice vam mogu biti pomoć i podrška a takođe vam i prostirka od memorijske pene može umanjiti pritisak.

Kontrole su sada verovatno jednom nedeljno. Sada se rade provere kao što je urin, krvni pritisak, veličina materice, telesna težina. Ultrazvukom se proverava veličina bebe, količina plodove vode i veličina placente.

Vaše karlične kosti se razdvajaju i olabavljuju zbog čega možete osećati bolove. To je potrebno da bi se bolje pripremili za porođaj. Nekada će vas zbog toga boleti krsta. Tople kupke i lagana masaša vam mogu pomoći. Pre svega je važno da vodite računa o sebi, da budete nežne prema sebi, dovoljno se odmarate, potrudite se da vam bude udobno.

Beba je verovatno spustila glavu u vašu karlicu i to je, osim što je deo priprema za bebino rođenje, olakšanje za vas jer ćete moći bolje da dišete, manji je pritisak na pluća i dijafragmu.

Vaša beba sada ima oko 2,7 kilograma i oko 50 cm dužine. Ako se beba rodi u 36. nedelji verovatno joj neće biti potrebna posebna nega i moći će samostalno da diše. Naravno moraćete da budete strpljivi i pažljivi prilikom hranjenja ali suštinski beba je verovatno već zrela.

Bebina lobanja je još uvek sa kostima koje se nisu spojile jer je važno da se tokom porođaja bebina glavice oblikuje i prilagodi porođajnom kanalu. Bebino debelo crevo je ispunjeno mekonijumom, supstancom koja čini njenu prvu stolicu. Tu stolicu bebe ne bi trebalo da izbacuju dok su u materici pa ako se to desi plodova voda postane zelene boje  to je znak da beba pati i da treba da se porodite što pre. Povedite računa da li curka plodova voda i u slučaju da se to desi obratite se lekaru. Sve drugo lekar će pratiti prilikom kontrola.

Beba se smešta u položaj za rađanje, dobija na težini i njeno kretanje je sada prilično ograničeno. Ukoliko je položaj bebe drugačiji, vaš lekar će vas inofrmisati o opcijama za porođaj.

Kontrolišite zube, potrebno vam je mnogo kalcijuma. Pazite na infekcije desni.

Od ostalih prprema sada je važno da je krevetac za bebu spreman i da znate kako se sklapa.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić