Trideset sedma nedelja trudnoće

Trideset sedma nedelja trudnoće

Sada ste samo nedelju dana od vremena kada se smatra da ste u „terminu“ za porođaj. Ako se vaša beba i rodi sada, sa trideset sedam nedelja, najverovatnije neće imati nikakvne probleme zbog toga što je rođena pre vremena.

Ako do sada iz bilo kog razloga niste organizovali sve za dolazak bebe, vreme je da to uradite. Čak i ona verovanja da ne treba nabavljati potrepštine za bebu sve do kraja trudnoće, sada više ne važe. Jednostavno nećete stići da uradite sve što treba ako ne krenete odmah i to punom parom. Da li stvarno želite da živite u takvom strahu i uznemirenosti do dana porođaja – sa pomišlju da li je sve u redu sa bebom i trudnoćom. Baksuziranje je jedno ali biti u takvom srtrahu do dana porođaja je nešto sasvim drugo. Ginekološki pregledi vam pružaju uvid u napredak vaše bebe i vaše zdravstveno stanje. Opustite se, sada već možete imati određenu sigurnost da će ubrzo u vašoj kući živeti i vaša beba.

Fizički vam je sve teže u smislu da vam je sve neudobnije. I to je priroda savršeno podesila, taman kada smo stvarno preteški sebi i kada više nikako ne možemo udobno da se namestimo – dođe porođaj kao neka vrsta olakšanja. Vreme druženja sa bebom u stomaku, dok je vaša beba na neki način deo vas i svuda je nosite sa sobom, sada se primiču kraju. Vreme je da se upoznate i da drugačiji način druženja počne.

Možda imate strepnju kako ćete se snaći i povezati sa bebom i to je potpuno normalno kod prvog deteta. Potrebno je vreme da „integrišete“ sve šta vam se dešava. Da prođete kroz isustvo prvih dana nasamo sa bebom. Ne brinite se u vama postoji urođeni kapacitet i predispozicija da budete mama i da volite svoje dete najviše na svetu. Jednostavno do sada niste prošli kroz to iskustvo i sve je potpuno novo i nepoznato. Vaša beba već ima mesto u vašem srcu i vašem životu. Prolazite kroz veliku promenu i spoznaju. Prestajete da budete „devojka“ i postajete „mama“ što je do sada bilo ime rezervisano za vašu mamu. Sve ćete naučiti kao i generacije žena pre vas. Važno je da imate podršku partnera i tehničku podršku porodice kao i da ste u potpunosti svesni da sada neke druge vrednosti postaju najvažnije u vašem životu i da sada postavljate drugačije prioritete – jer ste roditelj. Važno je da pružite bebi svu ljubav koju traži.

Leđa vas bole, bešika ume da vam napravi problem. Vaginalni sekret može biti pojačan pa je potrebno da nosite dnevne uloške. Sve je to sasvim normalna posledica hormonskih aktivnosti i promena u karlici.

Povremeno možete imati oštro „probadanje“ u bešici. Najverovatnije beba pritiska, njena glavica se približi osetljivoj bešici. Ako nema drugih simptoma, nema razloga za brigu. Promenite položaj tela ako ležite ili sedite, to može pomoći.

Ako se porađate u zakazanom terminu iz nekog razloga (carski rez) postarajte se da obezbedite sebi par mirnih dana pre toga. Možda će nervoza rasti ali tako bi bilo i da nemate zakazan porođaj i da jednostavno čekate i brojite dane.

Beba nastavlja da dobija na težini, oko 500 grama nedeljno. Poslušajte signale svog tela pa ako osećate glad pomislite da je vašem organizmu ili bebi nešto potrebno i jedite. Kalorije iz hrane sada idu direktno i bebino masno tkivo. Beba u stomaku nema baš prostora za okretanje i oseća se pomalo stešnjeno. Može se desiti da protestvuje i da vas udarac u karlicu ili rebra iznenadi. Dobro je da prošetate ili promenite položaj i omogućite i bebi i sebi da se bolje „namestite“.

Beba sada već gubi dlačice koje su joj prekrivale telo, takozvane lanugo malje. Takođe se resorbuje i verniks, bela masna supstanca koja je prekrivala bebinu kožu.

Pobrinite se da je vaša torba za bolnicu spakovana. Ako porođaj iznenada krene bolje da ne računate na to da ćete biti dovoljno pribrani i koncentrisani da se setite svake sitnice koja vam treba. Najvažnije je da znate gde vam je zdravstvena knjižica, uputi, lekovi koji su vam potrebni ili ih pijete.

Dogovorite sa partnerom sada, pre nego što se beba rodi, koja će pravila važiti u vašoj kući kada i novorođenče bude tu. Kada i koliko primate posete, kako ćete se organizovati oko hrane i nabavke, pranja veša, spremanja kuće. Koliko će prostora i vremena u vašoj kući biti za dede i bake. Zapamtite da prvih mesec dana bebi dede i bake ne znače mnogo, bebi ste samo vi važni. Oni znače vama, pa ako treba da budu tu, to treba da bude ono što će vama pomoći da budete bolji roditelji.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić