Trideset osma nedelja trudnoće

Trideset osma nedelja trudnoće

U trideset osmoj nedelji trudnoće može da se desi da se osetite pomalo iscrpljeno i umorno, istanjeno. Sve već dugo traje, krupni ste, nosite bebu toliko nedelja. Porođaj se približava a vi ne znate da li vas to raduje ili dodatno uznemirava. Desiće se da posmatrate svoj stomak a zatim da pokušavate racionalno da zamislite kako će beba uopšte izaći iz vašeg tela. Iako je sve što se dešava prirodno, ako vam je prva trudnoća može da se desi da se osetite pomalo usamljeno u celoj situaciji gde odjednom preduzimate odgovornost za mnogo toga i čekaju vas podvizi o kojima ste samo slušali. Hoćete li i vi moći ono što ste slušali da druge žene rade, vaša mama na primer. Naravno da ćete moći, priroda je savršeno sve smislila i pomoći će vam da se sve završi na najbolji mogući način. Važno je da znate gde i kako ćete se poroditi, dobro je da znate koja babica i koji lekar će biti uz vas. Sve to su pripreme koje vam mogu doneti mir.

Može da se desi da osetite porođajne bolove ali ako se smire onda je to deo pripremanja tela za porođaj. Istina porođaj može početi i par nedelja ranije. Ako vam iz grlića izađe sluzni čep to jeste znak da je porođaj blizu ali to se može desiti i par nedelja pre samog porođaja tako da je dobro da konsultujete lekara ali se nemojte previše uzbuđivati oko toga.

Sada se možete zabaviti proučavanjem porodičnog stabla u potrazi za imenom ili listanjem knjiga ili internet stranica sa spiskovima muških i ženskih imena. Napravite spisak, budite otvoreni i za predloge prijatelja, porodice i kumova. Bez obzira na trenutke inspiracije kada vam se može dopasti i neko moderno ili pak starinsko ime, vodite računa o tome da će vaše dete nositi to ime ceo život.

Ove nedelje već sva odeća postaje tesna bez obzira što je trudnička. Svakako ćete morati da u potpunosti odustanete od svojih starih rastegljivih stvari. Dobro je što vam za ovih par nedelja treba svega par stvari koje možete prati i sušiti u krug. Vrlo brzo vam više neće trebati.

Vodite računa da vam ne dolaze u posetu prijatelji koji su možda prehlađeni kao i da izbegavate mesta gde je gužva i mnogo ljudi. Virusi i zapušen nos vam najmanje trebaju tokom porođaja.

Dojke vam sada mogu stvarno biti teške. Osim stomaka zbog kog vam je neudobno sada su tu i grudi zbog kojih vam je takođe neudobno. Nabavite jastučiće – uloške za dojenje koji će vam biti potrebni od prvog dana posle porođaja da ne bi flekali odeću ali takođe i sada jer vaše grudi mogu da počnu da proizvode kolostrum u toj količini da takođe „probija“ kroz bluze.

Stopala i zglobovi su vam otekli, cipele su vam tesne. Dobro je da kupite ili pozajmite neke broj veće ili da nosite papuče da ne bi  rizikovali žuljeve.

Budite oprezni sa kućnim poslovima i premaranjem. Posvetite sebi još ovo malo vremena koje imate pre porođaja, dok je beba u stomaku. Može vam prijati lagana joga ili šetnja. Takođe i plivanje. Ukoliko imate stariju decu posvetite se njima i razgovoru o njihovoj ulozi i pomoći kada se beba rodi.

Možete kupiti par sitnica za bebu za koje ćete joj jednog dana pričati da ste ih odabrali za nju i da su to prve stvari koje je dobila i koje će nositi ili koristiti. Možete joj odabrati mekanu igračku za krevetac, onu koja će joj kasnije biti najdraža.

Vaša beba ove nedelje ima nešto iznad tri kilograma i nastavlja da dobija na težini. Prosečna dužina bebe sada je 53 santimetra.

Pokreti bebe se smanjuju, beba nema više dovoljno prostora za kretanje i provodi vreme u mirovanju i spavanju. Beba čuva energiju za naporan proces rađanja.

Organizujte pomoć i rasporedite potrebne aktivnosti između članova porodice. Svi će želeti da pomognu, dobro je da ih pametno i strateški rasporedite tako da sve bude „pokriveno“. Ako svako ima svoj zadatak i znate da je sve pod kontrolom, jednostavnije će vam biti da mirno odete na porođaj.

Kada beba stigne, osim što beba treba da jede i da se presvuče, treba i vi da jedete i da se presvučete. Pobrinite se za to da vam bar u prvo vreme neko pomogne oko veša i hrane, kako nabavke tako i kuvanja. Sigurno je da prvih par nedelja bez obzira da li ste se porodili prirodno ili carskim rezom, nećete biti baš preterano pokretni i brzi.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić