Vaša beba – 5. nedelja

Vaša beba – 5. nedelja

Pripremite se na bebin osmeh. Pripremite se da vas vaša beba nagradi za svu vašu ljubav i brigu, blistavim, bezubim, razoružavajuće iskrenim osmehom. Taj osmeh će učiniti da vam se srce otopi, čak i ako ste upravo proveli najgoru noć upravo sa vlasnikom tog očaravajućeg osmeha. Tate koji su došli premoreni sa stresnog posla, taj čaroban osmeh će napuniti energijom i radošću.

Vaša beba sada podiže glavicu, mišići vrata su joj sve jači što joj dozvoljava da u kratkim intervalima drži glavu podignutu. Bebica još uvek može da izdrži samo nekoliko trenutaka u tom položaju i to dok leži na stomaku a takođe i da tom prilikom prebaci glavu sa strane na stranu. Čarobna je dok to radi, pravi tako ogroman napor a vase srce će ponosno zatreperiti zbog tog njenog uspeha. Takođe će moći da drži glavu uspravno dok je nosite u nosiljci na grudima.

Vaša beba sada može početi da spava duže u toku noći. Međutim da li će beba moći da spava u intervalu od naprimer 6 sati zavisi od mnogo faktora, naslednih kao i bebinog razvoja. Na primer dužina sna zavisi od toga kolika je zapremina bebinog želudca. Bebin želudac raste i povećava zapreminu od prvog dana po rođenju jer je na rođenju bio tako mali da je beba bila prinuđena da se budi na tri sata jer je gladna. U zavisnosti od bebe, trenutak kada će početi da spava 5 – 6 sati u kontinuitetu može biti od 5. Ili 6. nedelje do 6. meseca.

Eksperti za bebino spavanje savetuju da se beba stavi da spava dok je još uvek budna ali je pospana i tone u san. To što se beba sama uspavljuje će joj pomoći da nauči da padne u dubok san samostalno,  što je veoma važno i za bebu i za vas. Beskrajno uspavljivanje je iscrpljujuće. Bebi nije potrebno a vama će oduzeti mnogo dragocenog vremena za vaš odmor. Vi stvarate navike bebi, pa ako je naučite da zaspi na vašim rukama to će za nju biti normalno i to će naučiti da traži. Treba bebu maziti, ljubiti, nahraniti, dati joj sve što joj je potrebno, ali je u trenutku kada se sita, podrignula, umiri se i počne da tone u san, treba je spustiti u kolevku. Potrudite se da naučite bebu da učvrsti san sama jer će tako steći dobru i zdravu naviku i već za par meseci će odlazak u krevet trajati samo par minuta. Ako su oko nje meda i cucla, ako je dobro ušuškana a svetlo prigušeno, nema razloga da to ne postane njen ritual za odlazak na spavanje.

Svaka beba je posebna i razvija se na drugačiji način. Imajte to u vidu ako pratite šemu razvoja bebe – ta uputstva služe samo da vam daju uopštene sugestije šta je sledeće u bebinom razvoju.

Sada je već vreme da odete na kontrolu kod ginekologa. Osim što će vas pregledati vaginalno kao i  epiziotomiju ili ranu od carskog reza, lekar će želeti da zna da li se osećate dobro emotivno. Peta nedelja od porođaja može biti nedelja kada osećate baby blues ili postporođajnu depresiju. Statistike kažu da 4 od 5 žena osećaju neku vrstu hormonske posleporođajne reakcije. To može biti osetljivost, plač, teškoće u odnosu sa bebom, osećaj iscrpljenosti, poremećaj sna. Dobro je da to pomenete lekaru i potražite savet. Ginekolog je u kontaktu sa stotinama porođenih žena i ima dobru procenu šta vam može pomoći. Ako je potrebno potražite pomoć psihologa. Bolje da porazgovarate sa nekim par puta nego da zbog vašeg emotivnog stanja uzrokovanog padom hormonskog statusa, trpi odnos sa bebom i partnerom. Podelite sa partnerom ono što vam je lekar rekao. Vaš partner treba da bude u toku sa svim što se sa vama dešava. Ovo je prilika da sa lekarom porazgovarate i o posle porođajnoj kontroli rađanja.

Iako vam sex sa partnerom možda nije prvi na listi ovih dana, dobro je da se zaštitite na pravi način jer priče da dojenje štiti od trudnoće nisu istinite. Ne želite drugu bebu tako brzo, dok se vase telo još oporavlja od porođaja sa prvom a vi još učite kako da budete najbolja mama.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić