Trinaesta nedelja trudnoće

Trinaesta nedelja trudnoće

U ovoj nedelji ste već sigurno obavili ultrazvučni pregled, čuli otkucaje bebinog srca i slušali ginekologa kako govori o vašoj bebi. Postojanje bebe u stomaku sada zahvaljujući modernim dostignućima tehnike postaje nepobitno i veoma realno. Bez obzira koliko ambivalentni bili kada je trudnoća, odgovornosti, obaveze, promena života u pitanju, kada vidite malo biće kako „raste“ u vašem stomaku to vas neće ostaviti  ravnodušnom. Nekada je baš taj momenat onaj kada kreće istinska radost zbog trudnoće. Vaš život više nikada neće biti isti a razlog je – divan. Postajete deo odabranog skupa budućih mama, vaše teme postaju one koje su vezane za trudnoću, simptome, promene, bebe… Koliko god vas možda još uvek okupirao posao ili voleli da se vidite sa drugaricama u kafiću, postoji nešto što vas čini drugačijom, a to je beba u vašem stomaku. Vaše buduće dete.

Svaka trudnoća je različita. Najbolje je da se oslonite na savete svog lekara i da oslušnete svoje telo i njegove signale. Vaše telo će vam javljati kada je umorno i kada mu je nešto potrebno. Vaše telo sada malo drugačije funkcioniše, razlog su hormoni. Potrebno je da se „vaša glava“ prilagodi potrebama vašeg tela.

Jedan od simptoma, kao posledica hormona progesterona je opstipacija. Vodite računa o ishrani – više vlakana, vode, žitarica od celog zrna, voća, adekvatnog vežbanja – je dovoljno da se taj problem anulira. Lekar će vam reći da je potrebno da vodite računa o redovnom pražnjenju creva da ne bi došli u situaciju da se previše napinjete kada idete u toalet.

Vaša materica je sada veličine grejpfruta pa sigurno imate osećaj punoće i težine, naročito kada sednete ili na kraju napornog dana. Veličina materice se sada već odražava i na obim struka i izgled vašeg tela u predelu stomaka. Bićete zaokrugljeniji, struk će vam biti puniji. Pupak će takođe biti „ravniji“. Što se garderobe tiče još uvek možete da nosite onu koja je od trikotaže ili šireg kroja. Ukoliko je leto stomačić ćete sve teže sakrivati, ukoliko je zima i nosite slojeve odeće na sebi onda postoji mogućnost da se promena još ne primećuje. Trudnice koje su već rađale će imati veće promene u obliku tela jer se telo već „istezalo“ i brže reaguje. Dojke se pripremaju za dojenje tako da će biti krupnije i upadljivije, što će vam se moguće i dopasti.

Za vas je korisnije da ne jedete tri obroka dnevno nego da se organizujete i podelite hranu u 5-6 manjih obroka.

Sada ste smirenije i spokojnije nego nedeljama pre. Ako ste u prethodnim nedeljama zanemarili partnera, sada je vreme kada se osećate dovoljno sveže i energično da možete da razmišljate i živite na uobičajeni način. Zabavite se sa partnerom, provodite vreme zajedno, iskoristite ove mesece slobode pre nego što beba stigne. Pričajte, planirajte, delite osećanja i razmišljanja. Saslušajte vašeg partnera o čemu razmišlja i šta ga muči.

Beba je sada veličine breskve. Koža joj je posuta finim maljama. Dlačice služe da zaštite njenu kožu dok pliva u tečnosti u materici. Ove nedelje beba priprema glasne žice. Te glasne žice ćete itekako slušati kako rade, prvo kroz bebin plač kojim vam od prvog dana javlja da joj je nešto potrebno i da treba da se pobrinete za nju. Bebini pokreti su sada takvi da je sposobna da zauzima razne položaje. Veza između njenih mišića, mozga i nerava je uspostavljena.

Ove nedelje je moguće da imate zapušen nos i možda krvarenje iz nosa. Zapušene uši. To mogu biti simptomi povećanog dotoka krvi u sluzokožu. Nemojte ići nikud bez maramica.

Nema potrebe da „jedete za dvoje“. U trudnoći je idealno da dobijete 10-12 kilograma koje ćete posle porođaja lako skinuti. Taj tempo ishrane i gojenja obezbeđuje bebi sve što joj je potrebno, sve preko toga je „višak“ koji će ostati vama da ga skidate a bebi ne koristi. Ako jedete kvalitetnu hranu u manjim količinama to je bolje nego manje kvalitetnu hranu u većim količinama. Svuda možete naći savete o tome šta jesti. U našoj Školi postoji predavanje koje se bavi upravo ovom temom – šta je optimalan unos hrane, vodeći računa i o bebi i o vama.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić