Dvanaesta nedelja trudnoće

Dvanaesta nedelja trudnoće

Skoro ste na kraju prvog trimestra koje mnoge trudnice, naročito prvorotke, smatraju najtežim, zahtevnim i fizički i emotivno. Sada već i fizički osećate trudnoću kao drugačiji način funkcionisanja. Na primer vaše disanje će postati malo pliće – kao da neko još zauzima prostor u vašem telu tamo gde bi da udahnete „duboko“.

Mučnina i umor nestaju i moguće da ćete se osećati kao da ste toliko puni energije da sve možete. Hrana prestaje da vam bude odbojna, međutim pripazite da ne postane previše „privlačna“ jer se kilogrami lako dobijaju u trudnoći a malo teže gube posle porođaja. Javlja se potreba za određenom hranom ili određenom kombinacijom namirnica. Imajte na umu zdravu ishranu, žvaćite duže, izbegavajte previše kaloričnu ili masnu ishranu. Pokušajte da se ograničite na „jedno parče“ ili „200 grama“, stavite u tanjih šta ćete jesti i slično.

Vaše telo pokazuje da ste trudni. Bradavice postaju tamnije, fleke – jača pigmentacija kože se može pojaviti na licu i na stomaku. Počeće da se pojavljuje vertikalna tamnija linija od pupka do pubične kosti ali ta linija kao posledica delovanja hormona će nestati posle porođaja. Vaša materica se podiže iz karlice tako da nećete imati toliku potrebu da svaki čas idete u toalet – bar još neko vreme. Koža če vam blistati i izgledaćete kao da „sijate“ iznutra – to je zbog pojačane prokrvljenosti  vašeg tela. Ovaj period trudnoće i sjaj kože će vam doneti i čistiji ten.

Priliv energije učiniće da se osećate skoro euforično, nekada nećete znati šta pre od energije. Pripazite se ipak – ne zaboravite da ste trudni i da treba paziti i na vene i na preteran umor. Posebno olakšanje će vam doneti činjenica da je sada rizik od pobačaja mali tako da ćete moći u potpunosti da uživate u svojoj trudnoći. Postaćete malo emotivniji i osetljiviji i to je normalno. Nemojte se začuditi ako se rasplačete kada gledate romantičan film.

Jedna od promena koju donosi ovaj period je da vam je libido snažniji. Posle perioda kada vam sex baš nije bio na pameti, on se sada vraća na velika vrata. U pitanju je i opuštenost i priliv energije ali i činjenica da su svi organi prokrvljeniji i osetljiviji. Estrogen čini svoje. Ipak se posavetujte sa ginekologom ako je vaša trudnoća na bilo koji način rizična. Beba je dobro zaštićena sluzavim čepom i plodovom vodom, o tome ne treba da brinete, vaše aktivnosti su „amortizovane“.

Bebine oči su zatvorene i tako će biti do sedmog meseca. Beba sada ubrzano raste i u 12. nedelji je duplo veće nego pre samo 3 nedelje. Sada ima veličinu zrele šljive, oko 6 cm. Beba je u konstantnom pokretu ali pošto je beba još mala a vaša materica je još nisko u karlici, nećete još moći da je osetite. Bebina koštana srž ove nedelje počinje da proizvodi bela krvna zrnca – vaša beba postaje sposobna da se imunitetom brani od infekcija. Važno je da znate da je period od 12. do 18. nedelje izuzetan po tome što se tada razvija bebin mozak. Izbegavajte alkohol, duvan, drogu, pazite na lekove. Veoma je važno da o tome povedete računa. Bebina hipofiza počinje da proizvodi hormone. Posteljica filtrira kiseonik i hranljive materije tako da beba može da raste. Ove nedelje beba može početi da sisa palac. Oči će biti u potpunosti prekrivene očnim kapcima kao zaštita. Bebina creva se grče i opuštaju i pripremaju da vare hranu kada se beba rodi. Prva stolica vaše bebe kada se rodi zove se mekonijum i ima posebno značenje.

Vodite računa da ne boravite u predelima ili situacijama gde nemate dovoljno kiseonika jer je to važno i za vas i za ishranu bebe. Sportovi sa bocom ili planinarenje na visinama gde je razređen vazduh nisu za vas. Vodite računa da dobro perete namirnice koje jedete i izbegavajte one koje se ne mogu oprati. Takođe su rizični i zamrznuti ili sirovi morski plodovi – suši, suhomesnati proizvodi i gotove salate za koje ne znate ko ih je spremio. Sirovo meso u tartar bifteku ili bifteku takođe je opasno. Budite predostrožni ali takođe i uživajte u ovim lepim danima. Zaslužili ste.

 

Autor: Škola roditeljstva Nada Lazić