Jedanaesta nedelja trudnoće

Jedanaesta nedelja trudnoće

Sada ste već jako blizu kraja prvog trimestra i više „nema nazad“ što naravno i ne želite. Pred vama je period kada ćete svakog sata s svakog dana otkrivati svoje telo na novi način. Emotivno, mentalno i fizički, trudnoća je mala avantura i najnezaboravnije i najlepše iskustvo vašeg života. Postajete majka i vaš život se menja zauvek. Trudnice koje već imaju dete i prošle su iskustvo trudnoće, takođe će uživati jer je svaka trudnoća drugačija i posebna.

Sada već polako prestaju oni neprijatni simptomi koji su vas pratili proteklih nedelja. Koža lica vam se smiruje i čisti od „pubertetskih“ hormonskih bubuljica. Kosa vam postaje sjajnija i gušća, jednostavno prestaje da opada. Nokti drugačije rastu a moguće je da će se pojaviti bele flekice na noktima, opet kao deo hormonskih promena.  Mučnine će polako prestati, energija se lagano vraća, nestaju iscrpljenost i umor. Potrebno je da obratite pažnju na ishranu u smislu količine i kalorija, jer sada već možete realno da počnete da dobijate na težini. Važno je da unosite dovoljno voća i povrća jer kao i do sada ali vodite računa da ne jedete previše voća jer ono ima dosta kalorija i šećera. Kilogram trešanja koliko god da ih volite će vas samo ugojiti a korisne sastojke ste uneli već i sa sto grama. Obratite pažnju na higijenu zuba, važno je da je redovno održavate čistim i da predupredite krvarenje desni.

Sada već svesno birate da li želite da saznate pol vašeg deteta ili ćete to iznenađenje ostaviti za kraj. Ako već imate dete možda će želeti da zna da li će dobiti batu ili seku.

Ove nedelje vaša beba ima nešto više od 5 centimetara, veličine je limete.  Skoro da je identična, minijaturna verzije sebe kakva će biti kada se rodi. Proporcije se usklađuju tako da sve manje liči na „vanzemaljca“ a sve više na bebu.  Sada već osećate punoću prisustva bebe u karlici, naročito i kada vam je bešika puna ili kada ste obilno jeli.

Bebino čelo je manje ispupčeno, oči su postavljene više ka sredini lica, uši su skoro tamo gde treba da budu. Prstići na rukama i nogama su jasno odvojeni. Bebama se razvijaju spoljašnje genitalije a ženskim bebama počinju da se razvijaju i jajnici. Ženska beba će na rođenju imati onaj broj jajnih ćelija u jajnicima kao i celog svog života žene. Bebino telo je sada manje sklupčano osim nogu koje ostaju savijene iu kukovima. U ovoj nedelji mogu početi da se primećuju i bradavice na bebinim grudima. U naredne tri nedelje vaša beba će utrostručiti svoju dužinu. Vaše telo vredno radi i danju i noću.

Možete početi da razmišljate o budućim izdacima i periodu kada možda nećete dovoljno zarađivati jer ćete biti uz bebu. Korisno je da odvajate manje iznose novca koji je dobrodošao u nepredviđenim situacijama.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić