Četrnaesta nedelja trudnoće

Četrnaesta nedelja trudnoće

Ovo je prva nedelja vašeg drugog trimestra. Drugi trimestar mnoge žene smatraju najkomfornijim u trudnoći. Prvi period mučnina i manjka energije je prošao a još niste toliko krupni da to smeta vašem svakodnevnom životu. Vaš organizam sada luči hormone koji čine da se sjajno osećate. Radost zbog trudnoće i realnost trudnoće su sada potpuni.

Ovo je nedelja kada možete da razmotrite jedan od programa vežbi za trudnice koji vam se nudi. Važno je raditi vežbe iz mnogo razloga a samo jedan je taj da program vežbi jača mišiće karlice i pomaže vašem telu da lakše nosi težinu bebe. Program psihofizičkih priprema za trudnice vas osim što  jača pojedine grupe mišića i održava vas u formi,  uči i posebnim tehnikama disanja koje će vam biti veoma kroisne tokom porođaja. Takođe vas upoznaje sa tokom porođaja i njegovim fazama. Osim samih vežbi ,na časovima ćete biti u grupi žena sa istim emotivnim i fizičkim statusom. Moći ćete da razmenite iskustva i podršku, osetićete se povlašćeno i povezano u tajanstvenom svetu budućih majki.

U ovoj nedelji estrogen stimuliše proizvodnju melanina. To se manifestuje na ćelijama kože kao tamne mrlje koje se kod nekih trudnica, kao prolazna pojava, mogu pojaviti na licu. Melasma  ili maska trudnoće je zatamnjenje zbog melanina poznato i kod trudnica i kod žena koje uzimaju kontraceptivne pilule – ona počinje na obrazima i pokriva nos i usta.

U ovom periodu je potrebno jesti hranu koja sadrži dosta gvožđa jer je povećana količina krvi koja cirkuliše organizmom pa tako i potreban broj crvenih krvnih zrnaca. Srce radi vredno da bi krv cirkulisala i može da se desi da se osećate malo vruće. Jedite crveno meso, zeleno lisnato povrće, korisne žitarice.

U četrnaestoj nedelji vaš stomak već može izgledati pomalo isturen. Nekada je to pojačano zbog nadutosti creva. Ne brinite, to je u ovoj fazi trunoće normalno. Ako ste pre trudnoće imali takozvanu „zavaljenu“ matericu, ona se sada ispravlja. Nekada može predstavljati problem kod mokrenja, pa ako je to sluačaj obratite se lekaru.

Možda ćete se osećati malo rasejano i nefokusirano. Ono što se dešava u vama, beba, radost trudnoće jednostavno čine mnogo toga drugog nevažnim. Niste baš u stanju da isto vrednujete događaje oko vas kao pre trudnoće. Nekada ćete biti preosetljivi, nekada promenljivog raspoloženja. Neko od vaših najbližih, drugarice, kolege na poslu se mogu zbog toga osetiti zanemareno. Ipak je to „drugo stanje“. Osim radosti koja vas obuzima tu je i briga zbog izgleda. Biće vam lakše ako vežbate i ako se pridržavate dobrog režima ishrane. Biće vam važna podrška partnera.

U ovoj nedelji beba može da sklopi kapke koji štite njene osetljive oči. Bebi počinje da raste kosa na glavi. Bebino srce kuca, otprilike duplo brže nego što kuca vaše. Ove nedelje beba počinje da se mršti i pravi pokrete lica, žmirka očima. Beba se pokreće i to nekada skokovito ali još uvek ne možete da je osetite dok se kreće.

Dobar režim ishrane je da poštujete glad kao signal kada treba jesti. Telo vam javlja svoje potrebe. Imajte zdravu užinu kod sebe kada je potrebno. Nemojte držati dijetu ali se nemojte ni prejedati. Važno je voće i povrće, vlaknasta hrava, hrana bogata gvožđem, dosta vode. Održavajte organizam hidriranim i pijte dovoljno tečnosti.

Sada je vreme kada komotno možete na odmor. Naravno u dogovoru sa lekarom. Trudnoća je stabilna a vi još niste u visokoj trudnoći. Ipak budite pažljivi kada putujete, poštujte pravila i potrebe svog tela. Ako putujete avionom proverite da li ta kompanija traži potvrdu lekara.

Sada već kombinujete svoju garderobu sa garderobom za trudnice. Nekada je dovoljno da samo kupite nešto broj veće i malo prilagodite kroj.

Uživajte u svojoj trudnoći!

 

Autor: Škola roditeljstva Nada Lazić