Trideset treća nedelja trudnoće

Trideset treća nedelja trudnoće

Sada već osećate trudnoću u potunosti, u svim njenim vidovima. Sama priroda trudnoće je takva da se telo prilagođava i stvara najpovoljnije uslove pre svega za bebin rast. Tako da će štrecanja, šutiranja, probadanja, biti nešto što će postati deo vašeg dana i nećete uvek previše uživati u tome. Sve što se dešava je deo procesa koji je neophodan da bi se dobila beba. Iako je trudnoća nešto divno, ženstveno i dragoceno i ovi nadražaji i štrecanja su njen sastavni deo. Nemojte se osećati krivom ako ne volite baš svaki sekund svoje trudnoće. Nosite svoju bebu a nju ćete itekako voleti.

Prostora u vašem stomaku je sve manje pa će snažni udarci nogom, lakat u rebra, šut u bešiku, postati deo vaše svakodnevnice. Koliko god vam ovo nekada bilo neprijatno, mnoge mame kasnije, kada se porode, kažu da im nedostaje taj osećaj bebe u stomaku.

Sada možete da se malo više posvetite sebi i odmoru, razgovoru sa partnerom. Ako vam ovo nije prva beba ovo je prilika da neko mirno vreme posvetite starijem detetu. Trudnoća sada već ograničava izbor stvari koje možete da uradite. Trudnoća je najvažnija, još samo par nedelja i ugledaćete svoju bebu. Važno je da budete koliko možete opušteni i mirni. Verovatno su u završnoj fazi planiranje i organizacija, sve konkretniji i umeju da budu stresni.

U ovim nedeljama trudnoće možete primtetiti da postoji nevoljno curenje urina ili inkotinencija. Kada se zakašljete, kinete, smejete se, podižete nešto teško, osetićete da je pobeglo nešto urina. Neke trudnice imaju taj problem u toj meri da se odlučuju da nose dnevne uloške. Vežbe karličnog dna, mišića koji porupiru bešiku su od pomoći. Ova pojava je uobičajena za kraj trudnoće.

Može da se desi da osećate gorušicu. Beba iznutra gura organe i stomak i pomera ih iz njihovog normalnog položaja. To znači da hranu drugačije i otežano varite. Zato treba da vodite računa o obrocima, kako o količini tako i kada su začini u pitanju. Sve začinjeno, ljuto, preobilno će vam izazivati gorušicu. Mleko, jogur i sir mogu da smire gouršicu.

Ukoliko nosite kontakna sočiva, vaš očni lekar vam može savetovati da ih do kraja trudnoće zamenite naočarima. Zadržavanje tečnosti i promena oblika oka će učiniti da vam sočiva ne leže više onako udobno kako bi trebalo. U ovoj fazi trudnoće vaše oči prolaze kroz jednu prolaznu fazu, može vam se učiniti da vam se dioptrija menja jer ne vidite isto kao pre. Nemojte uzimati nova sočiva i nove naočare jer je ova pojava prolazna.

U ovoj nedelji trudnoće možete osećati još bezbolnih kontrakcija materice – Brakston Hiksovih kontrakcija. Ove bezbolne kontrakcije su način da organizam i materica izvode praktične vežbe za porođaj, pripremaju se. Takođe ove kontrakcije pojačavaju priliv krvi bogate kiseonikom koja je potrebna placenti. Ne treba brinuti zbog njih osim ako počnu da budu praćene bolom, ako postanu redovne ili ako su praćene gubitkom tečnosti kroz vaginu. U tom slučaju se obratite lekar.

Potrudite se da obezbedite sebi najpovoljnije uslove za miran san. Vaš odlazak u krevet treba da bude u određeno vreme da bi se organizam navikao na taj ritam. Izbegavajte kofein i čokoladu u popodnevnim i večernjim časovima. Ako još radite potrudite se da kada dođete kući to bude vreme opuštanja i odmora.

U 33. nedelji bebina pluća još više sazrevaju i sada je na granici da ako bi se prevremeno rodila, možda može i samostalno da diše, bez pomoći. Bebin majušni organizam proizvodi sufraktant koji pomaže da joj disajni putevi budu otvoreni.

Amnionska tečnost koja okružuje bebu sada dostiže najveću zapreminu. Ima oko 1 litar ove tečnosti i ona stvara onu udobnu, sterilnu i toplu sredinu u kojoj beba pliva. Preko količine amnionske tečnosti može se videti koliko dobro rade bebini bubrezi – trebalo bi da proizvode oko 500 ml dnevno u ovoj fazi trudnoće.

Vodite računa o budžetu koji je potrebno odvojiti da bi predupredili finansijske udare koji su pred vama kada se beba rodi.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić