Trideset i druga nedelja trudnoće

Trideset i druga nedelja trudnoće

Ove nedelje ulazite u osmi mesec trudnoće. Sada su se kraj trudnoće i porođaj približili. Na pragu ste jednog sasvim drugačijeg života, onog gde ste roditelj i podižete dete. Ako ste prvorotka onda vam je sve nepoznato, svesni ste da ćete morati da napravite neke krupne promene u životu ali još uvek ne znate tačno kako ćete se snaći. Ako ste drugorotka onda već znate šta vas čeka, šta treba da pripremite, imate određeno znanje i iskustvo. Potrebno je da pripremite starije dete na dolazak bebe.

Ono što je važno je da pripremite sve što možete i da razgovarate sa dedama i bakama oko „mreže podrške“ koja će vam biti značajna. U prvo vreme beba će stvarno zavisiti skoro isključivo od vas i to je celodnevni posao koji može da vas iscrpi i umori. Mnogo je važnije da u prvom mesecu koji je i najnaporniji sačuvate energiju za bebu nego da je trošite na peglanje veša ili kuvanje. Potrebno je da imate pomoć ali i da imate mir u kući da bi mogli da najbolje iskoristite trenutke bebinog sna.

Stomak vam je sve veći. Grudi su vam sve bujnije. Trudnički grudnjak vam može pomoći da vam bude udobnije a neke trudnice ga nose i preko noći. Sada kad ste i teži i postoje brojni pregibi u kojima s skuplja znoj, potrebno je da uvedete dodatnu negu talkom, jer osip koji se javlja od znoja i toplote može biti neprijatan. Može se pojaviti ispod grudi ali i na preponama.

Sad je vreme da pripazite noge i da ne preterujete sa aktivnostima. Težina vam se povećava, beba raste i sve to skupa je opterećenje za organizam. Može da se desi i da se nagomilava tečnost što je veoma često u trećem trimestru. Sada idete na kontrolu svake dve nedelje. Kontrola urina, krvnog pritiska, pregled stomaka pomažu lekaru da vašu trudnoću pažljivo prati. Neke moguće komplikacije se pojavljuju baš u trećem trimestru. Neke od njih su gestacijski dijabetes (neki od hormona posteljice blokiraju dejstvo insulina), preeklampsija (visok pritisak, otoci i belančevine u mokraći) i mogućnost prevremenog porođaja.

Beba je sada teška oko 1800 grama i duga skoro 50 santimetara. Poslednjih nekoliko nedelja dobija naviše na težini, skoro 250 grama nedeljno do kraja trudnoće. Beba je aktivna. Šutira, guta, mrda rukama, sisa, pravi grimase, mršti se, otvara i zatvara oči.

Bebina koža je sve manje prozračna i sve više liči na kožu novorođenčeta. Masne ćelije se smeštaju ispod kože i ispunjavaju nabore. Bebine kosti očvršćavaju jer se kalcijum deponuje u njima. Važno je da se u ovom periodu trudnoće hranite tako da obezbeđujete sve što vama i bebi treba. Potrebno je nekoliko porcija mlečnih proizvoda dnevno, ribe, badema, zelenog lisnatog povrća.

Potrebno je da jedete manje obroke kao i da to budu lagane i lako svarljive namirnice koje vam neće opterećivati organe za varenje. Povrće, voće, salate, jogurt, žitarice, sirevi, dosta vode. Potrebno je da se redovno hidrirate da bi održali kvalitetnu funkciju bubrega.

Sada ste već verovatno odlučili kakav porođaj birate. Ako je u pitanju prirodan porođaj, raspitajte se o perinealnom istezanju. Sa masažom perineuma (oblast između vagine i anusa) se počinje upravo u ovim nedeljama trudnoće i potrebno je raditi je svaki drugi, treći dan. Time se sprečava cepanje perineuma (međice). Ukoliko se prirodno porodite a da vam međica nije šivena mnogo lakše ćete se kretati i oporaviti posle porođaja.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić