Vaša beba – 3. nedelja

Vaša beba – 3. nedelja

Vaša beba voli da sisa i ima potrebu za tim. Možda ste već primetili da varalica čini čuda u slučaju da je vašoj bebi potrebno da se umiri. Stručnjaci nisu protiv toga da bebe koriste cuclu onda kada imaju potrebu za njom: Loša navika se stvara kada se cucla koristi ne da se beba umiri i zaspi, nego po našoj proceni i potrebi, kada hoćemo da budemo na miru i odvratimo bebi pažnju. To već nije dobro rešenje.

Neki stručnjaci zagovaraju mišljenje da bebi ne treba nuditi cuclu prve tri nedelje – sve dok se dojenje ne uspostavi. Kažu da će u tom slučaju beba možda bolje “vući” ili pronaći i svoje prstiće ako treba.

Svetska udruženja pedijatara preporučuju davanje cucle u vreme dremke i vreme noćnog spavanja. Interesantno je da postoje analize da upotreba cucle smanjuju rizik kod jedne veoma retke pojave a to je SIDS (iznenadna smrt novorođenčeta). Sugerišu da nema potrebe da se cucla vrati bebi ako je zaspala a cucla je ispala. Takođe da nema potrebe forsirati cuclu ako se bebi ne sviđa i uporno je odbija.

Bonding sa bebom

Neke mame osećaju momentalnu i intenzivnu povezanost i ljubav. Neke mame su pomalo zbunjene i uplašene i ne uspevaju da se opuste dovoljno da na takav način uživaju u bebi. Osim iskustva i simbioze trudnoće, zatim magičnog i intenzivnog doživljaja rođenja bebe, potrebno je da povedete računa upravo o bondingu jer on predstavlja nastavak vašeg odnosa „u stomaku“ ali ovaj put sa rođenom bebom. Takođe postavlja zdravu osnovu za sve drugo što ubuduće treba da naučite vašu bebu ili da radite sa njom. Ako nikada niste bili u blizini novorođenčeta, briga oko toga da li svakodnevno činite stvari ispravno može biti iscrpljujuća. Ovo je takođe vreme kada se dojenje tek uspostavlja i pojavljuju se prvi loši efekti nespavanja. Postavljajte pitanja, proveravajte, tražite pomoć. Za vašu bebu je najvažnije da je vaš odnos sa njom nežan, strpljiv i pun ljubavi.

Nemojte se osećati krivom ako bebu koju ste tako dugo čekali, ponekad gledate kao malog stranca. Dajte i sebi i njoj vremena da upoznate jedna drugu i da naučite kako se to radi sada kada je vaša beba „napolju“, ne više u vašem stomaku.

Ako se taj osećaj otuđenosti ne povuče ni posle nekoliko nedelja onda je najbolje da se obratite stručnjaku da proverite da nije u pitanju post-porođajna depresija. Post-porođajna depresija je trigerovana padom hormona. Simptomi mogu uključivati nesanicu, anksioznost, promene apetita, loše misli o sebi pa i o bebi.

Kolike

Kolike ćete prepoznati po nekontrolisanom plaču bebe. Pogađaju oko 40% beba. Bebe najviše plaču tokom prva tri meseca. Kolike su u znaku „trojke“. Bar tri puta dnevno nekontrolisan plač, bar tri puta nedeljno, tri nedelje u nizu. Obično kreću između treće i šeste nedelje. Bebe plaču intenzivno i neutešno, stežući pesnice i podižući nogice. Naravno proverite sa svojim pedijatrom da li beba plače zaista zbog kolika. Možete pokušati da dodatno čvrsto umotate bebu u pelenu ili ćebence, to će pomoći bebi da zaspi. Neki zvuci umiruju bebu kao što je zvuk usisivača i zvuk fena. Kažu da ih to podseća na zvuke koje su slušale kroz trbušni zid. Takođe i muzika pomaže. Menjajte položaj bebe kada je držite, nekada je i to dovoljno da pomogne: na ramenu, na laktu sa licem napred, preko kolena, držeći je tako da je vaš dlan – šaka preko njenog stomaka, na jednoj ruci. Možete je postaviti na leđa i njenim nogicama voziti biciklo.

Ako dojite povedite računa o ishrani, ako je na formuli konsultujte pedijatra da je eventualno promenite.

Ukoliko se osećate da vam treba pauza – uzmite je. Zamolite ukućane da se pobrinu za bebu ili je smestite na sigurno a vi sedite na neko udobno mirno mesto i duboko dišite. Tih 10 -15 minuta odvojenosti od bebe neće joj nauditi ni na koji način a vama će biti značajna pomoć.

Beba u ovoj nedelji može imati bubuljice na bradi ili obrazu. To su „milije“ i nestaće vrlo brzo same.

Simptomi zbog kojih je potrebno da konsultujete pedijatra:

  • Intenzivan neutešan plač
  • gubitak apetita, promene u apetitu
  • proliv
  • teškoće u disanju
  • groznica i temperatura.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić