Šta treba da znate o periodu posle porođaja – babinje

Šta treba da znate o periodu posle porođaja – babinje

Nakon završenog četvrtog porođajnog doba, pa sve do šest nedelja nakon porođaja, porodilja se nalazi u dobu puerperiuma – babinja.

Karakteristike babinja su povlačenje materice – involucija, pojava lohija – sukrvičavog sadržaja koji se iz dana u dan menja i pojava mleka – laktacija. U narednih šest nedelja, vaše telo će se polako oporavljati od porođaja i navikavati na nove promene, a na prvom mestu svakako dojenje. Da bi taj proces prošao sa što manje problema važno je da vodite malo više računa o sebi. To će vam biti lakše uz naše savete.

Veoma je važno da u tom periodu obratite pažnju:

 • na ličnu higijenu, posebno na epiziotomiju
 • higijenu spoljnih polnih organa
 • na negu dojki
 • na ishranu
 • na prvu stolicu
 • na hemoroide
 • na uriniranje

U toku prvih nedelju dana babinja veoma je važno da se porodilja samo tušira. Ne preporučujemo korišćenje sapuna u ovom periodu, dovoljna je voda i povidon jod (samo za rane). Nakon navršenih šest nedelja, kada zaraste epiziotomija babinjara može da se kupa u kadi. Svi rezovi nastali u toku porođaja se obrađuju čistom vodom i dezinfikacionim sredstvom.

Nega dojki

Najverovatnije ćete već na porođaju imati prvi podoj, što znači da vaša dojka sadrži kolostrum. To je prvo, najkvalitetnije, mleko. Nakon 24 sata krenuće veća količina mleka. Stalnim podojima, odnosno odgovorom na svaki zahtev bebe i eventualnim pražnjenjem dojki (samo ako su prepunjene) postići ćete normalnu laktaciju.

Vaša ishrana

Prva tri-četiri dana nakon porođaja ishrana je mlečna. To podrazumeva laganu ishranu sa dosta povrća, supe, mlečnih proizvoda, jer nakon trećeg dana od porođaja možete očekivati prvu stolicu. Nakon toga možete početi sa normalnom ishranom koja je adekvatna, kao i u trudnoći.

Hemoroidi

Hemoroidi su vrlo često prisutni i u trudnoći, a nakon porođaja mogu biti uzrok vašeg teškog ustajanja iz kreveta, uzdržavanja od defekacije. Održavanje lične higijene je veoma važno, pravilna ishrana i eventualno konsultacija sa nadležnim lekarom za lokalnu terapiju.

Uriniranje

Uriniranje nakon porođaja može predstavljati problem, pre svega dok se materica ne povuče i oslobodi bešiku pritiska, zbog korišćenja katetera u toku porođaja ili zbog nelečene urinarne infekcije u trudnoći.

Higijena dojki

Što se dojki tiče, higijena je ista kao i u trudnoći: pranje mlakom vodom, grubim peškirom istrljati bradavicu i areolu, nakon toga istisnuti malo mleka i obložiti bradavicu. To mleko će napraviti film koji će štititi bradavicu od infekcije.

Ragade i mastitis

Najčešći i najbolniji problem je pojava ragade na dojkama. Ona nastaje zbog nepravilnog dojenja ili nepravilnog pražnjenja dojki. Ragada je povreda odnosno malo naprsnuće ili ranica na bradavici dojke. Pravilna higijena i korišćenje preparata koji vlaže i ubrzavaju prolazak bola i pri dojenju. Dojenje je dozvoljeno u vreme postojanja ragada. Moguće je korišćenje silikonskih bradavica da bi se majci ublažio bol.

Mastitis je upala dojke u vreme laktacije koja nastaje kao posledica infekcije. Mastitis može biti bakterijski i nebakterijski (zastojni). Nastaje kod porodilja koje imaju ragade, nepravilno prazne dojke, nepravilno doje i higijena nije na zavidnom nivou.

Šta ako dobijete mastitis?

Mastitis se prepoznaje po sledećim simptomima:

 • otok i crvenilo dojke
 • bolna osetljivost dojke
 • povišena temperature

Ako prepoznate ovo stanje odmah preduzmite sledeće:

 • tople obloge
 • masaža dojki
 • pražnjenje dojki
 • uzmite antipiretik
 • hitno se javite svom ginekologu

Čak i u ovom stanju ako budete koristili antibiotik slobodno nastavite sa dojenjem vaše bebe. Ona je zaštićena lekom koji vi koristite a i vi ćete učestalim podojima svoju laktaciju održati.

Tekst preuzet iz knjige „Od zdravih roditelja do zdravog potomstva“