Dojenje –najbolji izbor za vašu bebu

Dojenje –najbolji izbor za vašu bebu

Ukoliko imate dilemu u vezi sa dojenjem, verujemo da će vam ovaj tekt olakšati donošenje odluke, a svakako preporučujemo da posetite naš Klub mama dojilja

Dojenje je odluka koju treba da donesete još u trudnoći, a razlozi za to su brojni. Majčino mleko nema adekvatnu zamenu, idealna je hrana za bebu, a pored toga što joj pruža pravilnu ishranu, prenosi joj i antitela koja pomažu da se zaštiti od bolesti u prvih nekoliko nedelja života… Isto tako, ne razvija nepodnošljivost ili alergiju, koja se kod neke odojčadi javlja konzumiranjem kravljeg mleka.

Ishrana majke

U toku trudnoće treba pripremati dojke za dojenje i naučiti sve o tehnici pravilnog podoja (prijavite se u naš Klub mama dojilja i saznajte sve o ovoj temi) . Ishrana majke koja doji ne razlikuje se od ishrane u trudnoći, što znači da ona treba da bude raznovrsna, a obroci redovni. Takođe je važan i pravilan unos tečnosti. Majka koja doji mora imati vreme za odmor, ne sme biti umorna, neispavana i gladna. Izbegavajte kafu, gazirane sokove, tešku, masnu i začinjenu hranu… Prednost dajte svežem voću i povrću.

Značaj majčinog mleka

Dojenje je najoptimalniji način ishrane bebe u prvim mesecima života. Prednosti u odnosu na humanizovano mleko (formulu) su brojne. Po svom sastavu majčino mleko je prilagođeno enzimskim sposobnostima dojenčeta, zbog čega je resorpcija i hranljivih supstanci i minerala i vitamina, značajno bolja. Majčino mleko je praktično sterilno. Ono sadrži imunoglobuline i druge zaštitne antiinfektivne supstance čime se izbegava kasnije mogućnost senzibilizacije na belančevine kravljeg mleka, uz istovremenu zaštitu od virusnih i bakterijskih antigena. Sva istraživanja ukazuju da deca koja sisaju ređe obolevaju od respiratornih i crevnih oboljenja.

U majčinom mleku je uravnotežen odnos hranljivih supstanci i minerala u odnosu na vodu, što detetu u razvoju značajno pomaže da lakše održava metabolizam vode i acidobaznu ravnotežu, posebno kada se pojavi porast telesne temperature kod deteta.

Zabranjene namirnice za dojilje

Alkohol se izlučuje u mleko, pa se majkama koje doje konzumiranje alkohola izričito zabranjuje. Duvan takođe veoma ozbiljno narušava zdravlje, kako buduće majke, tako i bebe. Majke pušači imaju smanjeno lučenje mleka, a deca rođena u porodici pušača slabije napreduju. Trudnice, dojilje i deca ne treba da borave u prostoriji gde se puši. Idealno bi bilo prestati sa upotrebom duvana pre začeća ili najkasnije od trenutka kada žena sazna da je trudna. Svi roditelji žele zdravlje za svoje dete, a cigareta donosi bolest. Možda niste znali, ali i kofein se izlučuje u mleko. Zato se trudnicama i majkama koje doje preporučuje da, umesto kafe i tzv. „kola“ napitaka, koriste prirodne sokove bez konzervansa (limunada, sok sveže ceđenog voća, kompoti). Velike količine kofeina u majčinom mleku dovode do nagomilavanja kofeina u organizmu odojčeta i ono postaje plačljivo, razdražljivo i ima nesanicu.

Sve prednosti dojenja

Prednosti dojenja su brojne, kako za bebu, tako i za majku, a ovo su samo neke od njih:

U majčinom mleku su bitni sastojci koji su potrebni za normalan rast i razvoj deteta (sadržaj šećera, lako svarljivih belančevina, masti, vitamina, minerala, enzima), kao i višelančane nezasićene masne kiseline, koje su potrebne za pravilan razvoj mozga i oštrinu vida.
Zaštita od infekcija (upala srednjeg uha, crevne i druge infekcije).
Smanjena mogućnost nastanka alergija uzrokovanih hranom.
Novije studije dokazuju da isključivo dojenje duže od pet meseci i delimično dojenje duže od sedam meseci, smanjuje rizik od dobijanja šećerne bolesti u detinjstvu.
Dojenje omogućava emocionalnu povezanost majke i deteta. Majka nije samo izvor hrane za dete, već mu pruža osećaj zadovoljstva kad je sito, ona mu je i izvor toplote, nežnosti, ljubavi i sigurnosti.
Majka koja doji brže se oporavlja nakon porođaja.
Manja je verovatnoća da će se javiti postporođajna depresija.
Dojilje brže gube suvišne kilograme.
Šta učiniti u slučaju da dojenje nije moguće?

Dojenje nije moguće u retkim primerima zbog bolesti deteta, bolesti majke (HIV, CMV, herpes virus, aktivni TBC) ili zbog majčinog nužnog uzimanja određenih lekova. Često se dogodi da majka, pored želje da doji dete, jednostavno nema dovoljno mleka. Ukoliko dojenje iz bilo kog od navedenih razloga nije moguće, majci se savetuje uvođenje mlečnih formula.

Nada Lazić, dipl.defektolog
Osnivač i predavač u Školi roditeljstva