Porođaj u vodi

Porođaj u vodi

Porođaj u vodi, tj. kadi moguć je u KBC Zvezdara u Beogradu. Pored toga što je besplatan, ima i mnogo prednosti za porodilju…

KBC Zvezdara jedini u Srbiji poseduje kadu za porođaj i to više od petnaest godina. Iako je kada kao izbor za porođaj specifičnost ovog porodilišta, nije dovoljno poznata u našoj sredini. Kako bi se popularizovao i omasovio ovaj prirodni način obezboljavanja porođajnih kontrakcija, svake prve srede u mesecu u 11h postoji mogućnost obilaska porodilišta Zvezdara, kao i odeljka sa kadom. Trudnica tako može da vidi kako kada izgleda i da sa lekarom i babicom porazgovara o detaljima u vezi porođaja.

Da li je potrebna posebna priprema za porođaj u kadi?

Buduća mama ne mora unapred da najavljuje da želi porođaj u kadi, ali je poželjno da pri dolascima na preglede porazgovara sa izabranim akušerom o mogućnostima koje pruža ovakav porođaj. Neophodno je da trudnica u poslednjem mesecu trudnoće uradi cervikalni ili vaginalni bris i da nalaz bude uredan. Zato se preporučuje da se brisevi urade ulaskom u deveti mesec, jer ukoliko postoji neka infekcija na grliću trudnica ima vremena da se leči odgovarajućom terapijom i da do termina porođaja ponovi briseve.

Kada trudnica ulazi u kadu tokom porođaja?

Trudnicu uvodimo u kadu sa toplom vodom kada se uspostave regularne kontrakcije na tri do pet minuta i kada je dilatacija (otvorenost grlića) oko četiri do pet centimetara. Vodenjak može da bude ceo, a može i da bude puknut. Prethodno se proveri stanje arterijskog pritiska, nalaz briseva i ostale laboratorije. Pelvimetrom (aparat za uzimanje karličnih mera), se uzimaju spoljašnje karlične mere. CTG mora da bude uredan. CTG monitoring se radi odmah po ulasku u porodilište. Na njemu se beleže kontrakcije majke, njihova učestalost i intenzitet. Pored toga se beleže tonovi ploda. Ritam tonova ploda mora da bude uredan. Svaki zapis sumnjiv na preteću patnju ploda uslovljava intenzivniji nadzor nad porođajem tako da takve trudnice nisu kandidati za porođaj u kadi. Vodenjak može da bude ceo, a može i da bude puknut.

Koja je temperatura vode u koju ulazi trudnica?

Temperatura vode je približna temperaturi tela – 35-37,7 stepeni. To je temperatura koja može da ublaži bol i stimuliše prirodne kontrakcije. I viša i niža temperatura, pored toga što ne prija trudnici, može negativno da se odrazi na plod. Na primer, viša može da dovede do ubrzanog rada srca ploda.

Koliko dugo trudnica može da bude u kadi?

Trudnica boravi u kadi oko dva sata. Uključuju se hidromasažeri i žena bira njihov položaj i jačinu koja joj odgovara. Zaronjena je duboko u vodu, do grudi, može da sedi ili je u poluležećem položaju. Stavlja vlažan peškir oko vrata, ukoliko joj to prija. Za to vreme se rehidrira malim gutljajima vode. Takođe, partner može da bude pored nje kako bi joj pružio dodatnu podršku.

Do koje faze porođaja može da boravi u kadi?

Tokom dva sata boravka u kadi dešava se faza dilatacije (otvaranje grlića) i za to vreme grlić se najčešće kompletno otvori, nakon čega je spreman za fazu ekspulzije (rađanje bebe).

Da li se porođaj završava u kadi?

Trudnica izlazi iz kade i faza ekspulzije, tj. sam porođaj, se završava na porođajnom stolu. Porođajni sto se nalazi samo par koraka dalje od kade, tako da prelazak za trudnicu ne predstavlja veći problem. Pored nje je uvek dobro obučeno osoblje. U svetu se sve veći broj porođaja završava u samoj kadi, ukoliko se proceni da sam čin izlaska bebe neće trajati duže od desetak sekundi, koliko je beba zaštićena prirodnim mehanizmima da ne udahne vodu iz kade. U porodilištu Zvezdara, na osnovu dogovora ginekologa i neonatologa, porođaj se završava na klasičnom porođajnom stolu, za sada.

Da li postoji mogućnost da još neko uđe u kadu sa trudnicom?

Iako je kada komforna u nju niko sem trudnice ne ulazi. Ali, postoji mogućnost da suprug prisustvuje porođaju. Potrebno je da prethodno uradi bris grla i nosa i da taj nalaz bude uredan.

Kakva su iskustva žena koje su izabrale ovakav porođaj?

Primećeno je da se bolnost kontrakcija ublažava, jer je smanjeno lučenje hormona stresa (adrenalina i noradenalina), a povećano lučenje hormona koji prirodno ublažava stres – endorfina. Već posle petnaestak minuta nakon ulaska u kadu trudnica kaže da se oseća smirenije u svom izolovanom i dovoljno prostranom prostoru, sigurnije i da su bolovi blaži. Takav osećaj ostaje do samog kraja boravka u kadi.

Koliko traje porođaj u vodi?

Primećeno da je porođaj u kadi brži! Iako kontrakcije vremenom postaju jače i regularne (što ubrzava otvaranje grlića), trudnica ih subjektivno doživljava blaže i lakše ih podnosi. Takođe, pod uticajem tople vode i manjeg stresa zbog blažih bolova, mišići postaju opušteniji i lakše se otvaraju.

Da li i koji lekovi se koriste tokom porođaja u kadi?

Topla voda stimuliše prirodno lučenje hormona koji izazivaju kontrakcije (oksitocin i vazopresin), tako da ne postoji potreba za medikamentima (lekovima) tokom ovakvog porođaja. Lekovi se mogu dodavati po izlasku iz kade, ukoliko je to neophodno.

Dr Tatjana Đorđević, specijalista ginekologije i akušerstva
Stručna saradnica Škole roditeljstva