Prvi odlazak kod pedijatra

Prvi odlazak kod pedijatra

Majka ste tek nekoliko dana a sada treba svoje novorođenče, sa svim što Vam je potrebno da se pobrinete za njega (a to je cela soba), da na vreme i mirno prebacite na prvu kontrolu kod pedijatra.

Zvuči kao izuzetan izazov.

Tajna je u rasporedu i organizaciji. Rezervišite svoj termin za na primer 11 pre podne tako da imate dovoljno vremena za sve. Iako se beba budi rano, spremiti dvoje, od kojih je jedno beba, je prirodno zahtevnije nego kada spremate samo sebe. Nemojte se oko toga nervirati – to je tako.

Pripremite dan ranije šta ćete Vi obući, kao i svoju torbicu, ključeve, novac. Završite prethodno veče većinu priprema. Spremite u torbu sve što mislite da Vam treba, uključujući i sve potrebno za hranjenje ukoliko poseta potraje duže. Proverite da li ste spakovali potrebna dokumenta. Odvojte rezervnu čistu i toplu odeću za bebu ukoliko bljucne ili se ukaki. Rezervne pelene (bar dve), prostirku za prepovijanje, maramice za brisanje. Rezrvnu cuclu i kapicu. Pelenu da prekrijete korpu ako vetar duva.

Svoj raspored prilagodite tako da Vi i beba  budete spremni dobrih pola sata pre nego što bi inače krenuli,  da bi predupredili neočekivane situacije. Kao što je da se beba ukaki dok zaključavate vrata. Obucite svoje novorođenče u lako dostupnu odeću, važnije je da bude odeća praktična za skidanje i oblačenje nego lepa. Na kraju, ne zaboravite dodatni prekrivač kojim ćete prekriti svoju razodenutu bebu dok ne dođe doktor.

Napravite listu pitanja za pedijatra koju možete da pročitate, da ne bi rizikovali da zaboravite da pitate nešto Vama važno.  Listu sastavite zajedno sa suprugom. Zabeležite šta Vam pedijatar kaže ili “snimite” razgovor. Nemojte se pouzdati da ćete sve zapamtiti. Hormoni još nisu došli na svoje mesto! Tata će biti uzbuđen.

Obezbedite da neko svakako pođe sa Vama, ukoliko tata ne može, jer će Vam biti potreban dodatni “par ruku”.  Najbolje je da to bude suprug. Lepo je da podelite radost svakog “prvog” puta vašeg roditeljstva i vaše bebe.

Odlučite se unapred kojim prevozom i kojim putem ćete ići kod pedijatra, kako rešavate parkiranje i koliko Vam vremena treba za parkiranje. Obezbedite prevoz na vreme. Nemojte se ustručavati da tražite pomoć – kada ćete ako ne sada?

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić