Lokalna zajednica o nama – “Kako do zdravog potomstva”, Opština Stari grad i Parobrod

Lokalna zajednica o nama – “Kako do zdravog potomstva”, Opština Stari grad i Parobrod

Škola roditeljstva Nade Lazić u UK „Parobrod“

Kako do zdravog potomstva 

U Ustanovi kulture „Parobrod“, prvi put na opštini Stari grad, održavaju se besplatna predavanja za buduće roditelje, koje pod okriljem Udruzenja „Porodično gnezdo“, vodi defektolog Nada Lazić. Kroz Školu roditeljstva Nade Lazić, koja je osnovana na klinici „Narodni front“ 2000. godine, do danas prošlo je više hiljada trudnica i budućih očeva. Predavanja drže stručnjaci iz oblasti medicine, psihologije i defektologije, a tri glavne teme koje se detaljno obrađuju su trudnoća, porođaj i period posle porođaja, sa naglaskom na period od četiri meseca stalnog nadzora nege bebe, njene motorike i dojenja.

Prijave za besplatnu školu roditeljstva popunjavaju se na sajtu www.skolaroditeljstva.com, a savet budućim roditeljima je da to urade na vreme, u periodu rane trudnoće, kako bi od samog početka mogli da prate njen razvoj, ali i zbog toga što za ovakva predavanja vlada veliko interesovanje.

“Bilo bi lepo kada bi se trudnice javljale na samom početku trudnoće, ali sve češće se dešava da one tada uglavnom još uvek rade i nemaju vremena, pa dolaze u kasnijim periodima trudnoće”, kaže Nada Lazić. „Škola roditeljstva počinje svakog prvo u mesecu, traje mesec dana i ima osam predavanja, koja obuhvataju period od rane trudnoće do postporođajnog perioda. Predavanja se paralelno održavaju i u DKC „Majdan“ na Senjaku. Telefoni za savete otvoreni su i nakon porođaja, čak i za roditelje koji nisu prošli kroz naš program.“

Nakon niza interaktivnih predavanja, za sve učesnike u ovoj školi organizovan je i praktični deo gde se može naučiti sve ono što je neophodno znati po napuštanju porodilišta. Najčešće se prvo nauči kako se prepovija beba, kako se kupa i kako se neguje pupak. Jedan deo praktične nastave odvija se u saradnji sa Institutom za neonatologiju, gde je oformljen i klub mama dojilja. Cilj ovakvog kluba su i saveti stručnjaka iz ove oblasti, ali i mama koje trenutno doje svoju decu.

Nada Lazić autor je knjige „Od zdravih roditelja do zdravog potomstva“, a do sada je budućim mamama i tatama, koji su prošli kroz Školu roditeljstva, podeljeno dvanaest i po hiljada besplatnih primeraka. U praktičnom delu priprema, trudnice mogu pogledati i dokumentarni film od ulaska u porodiliste do odlaska na odeljenje. sve procedure koje vode ka porodjaju i porođaj.

 

Nega zuba u trudnoći

 

Jedno od pitanja koje se obrađuje u Školi roditeljstva Nade Lazić jeste i nega zuba. Ne bez razloga, jer se mnoge buduće mame žale da u toku trudnoće oštete ili čak izgube zub. Stomatolog Milica Dišić, koja daje savete u okviru Škole roditeljstva, kaže da do stomatoloških problema tokom trudnoće dolazi zbog dejstva hormona na sastav gingive, odnosno mekog tkiva. To je prvi simptom, takozvani gravidni gingivitis, što je normalna fiziološka pojava u trudnoći, a nastaje usled izmenjenog hormonskog statusa.

„Pravilo na kojem se u toku edukacije trudnica insistira jeste redovno održavanje higijene usta i zuba. Važno je istaći da je otklanjanje svakog bola poželjno, budući da se kod jakih bolova povećava adrenalin, što u trudnoći nije dobro. Anestezija koja se dobija kod stomatologa ne utiče negativno na plod“, kaže Milica Dišić. „Na časovima posvećenim stomatologiji, trudnicama dajemo i savte kako održavati higijenu u ustima novorođenčeta dok doji, da li izbegavati cucle, ali i ranoj prevenciji karijesa i smeni zuba.“

 

Izvor: Časopis Opštine Stari grad, novinarka J. Z.