Prva i druga nedelja trudnoće

Prva i druga nedelja trudnoće

 

Vaša trudnoća traje 40 nedelja i računa se od prvog dana poslednje menstruacije. Prve dve nedelje trudnoće su period pripreme tele za ovulaciju i trudnoću.

Prva  nedelja  trudnoće

Prva nedelja trudnoće je u pripremama. Imali ste menstruaciju i za sada od bebe ni traga.  Međutim ne možete ignorisati ovu nedelju jer postoje stvari koje se preporučuju kao i one koje treba izbegavati ako planirate da vaša ovulacija znači i začeće bebe.

Kao i svaki put kada dobijete menstruaciju, vaše telo se priprema za začeće. U telu se odvija mnogo složenih hormonskih promena koje će omogućiti da do začeća i dođe. Ako planirate trudnoću, obeležite datum kada je menstruacija počela i počnite da brojite dane. Najčešće negde između 12 i 14 dana dolazi do ovulacije, odnosno vaše telo je spremno za moguću trudnoću. Ako planirate trudnoću to su dani kada treba planirati i intimne odnose sa vašim partnerom. Začeće nećete osetiti ni po čemu posebnom, trenutak kada spermatozoid susretne jajnu ćeliju se ne može osetiti. Zrela jajna ćelija koja je spremna za oplodnju spuštaće se niz jajovod između 12 i 24 sata. Spermatozoid može duže da preživi od jajne ćelije tako da će neki od njih, oni najizdržljiviji i najpokretljiviji proći put kroz grlić materice i matericu sve do jajovoda gde se obično i dešava oplodnja. Može da se desi da imate manje krvarenje u vreme kada se jajna ćelija ukopa u sluzokožu materice. Ovo krvarenje nemojte „brkati“ sa „normalnom“ menstruacijom.  Ako je „menstruacija“ po nečemu drugačija ili je izostala posetite lekara.

Ono što možete da učinite za zravlje svoje buduće bebe je:

  • prekinite hormonsku kontracepciju na vreme u dogovoru sa lekarom
  • proverite kod lekara šta je od lekova koje koristite potencijalno opasno za plod,
  • počnite da uzimate vitamine, naročito se preporučuju prenatalni vitamini sa dodatkom folne kiseline. Možete početi sa uzimanjem i par meseci pre planirane trudnoće,
  • vodite računa da živite zdravo i aktivno. Vežbajte redovno i zdravo se hranite. Izbegavajte alkohol i cigarete. Nikotin umanjuje šanse za začeće,
  • vodite računa o svom imunitetu. Izbegavajte porodice sa malom decom koja su bolesna, naročito od boginja i drugih zaraznih dečijih bolesti koje eventualno mogu ugroziti trudnoću i plod. Izbegavajte posete gripoznim prijateljima, zaštitite se koliko je moguće.

 

Druga nedelja trudnoće

Tokom druge nedelje u vašem telu, mozgu i reproduktivnim organima se odvijaju složeni procesi. Možete osetiti malo žiganje kada je vreme ovulacije.

Ovulacija je proces koji se dešava svakog meseca – iz vaša dva jajnika se oslobađa zrela jajna ćelija i kreće na put kroz jajnike do materice. Jajna ćelija se nalazi u omotaču punom tečnosti – folikulu. U određenom trenutku pod dejstvom hormona, folikul pukne i  jedna jajna ćelija oslobođena dospeva u jajovod. Iako se svakog meseca istovremeno više folikula priprema, započinje proces sazrevanja jajnih ćelija, nekad i njih dvadesetak, samo će jedan, dominantan folikul uspeti. Istovremeno dok folikuli omogućavaju sazrevanje jajne ćelije, dešavaju se promene i u materici. Razvija se sluzokoža materice a estrogen koji se oslobađa iz ćelija u folikulu pomaže da se pokrene proces pripreme materice za prijem i „ukopavanje“ jajne ćelije. Ako ne dođe do oplodnje jajne ćelije i do trudnoće, u narednom periodu će se endometrijum (zadebljana i prokrvljena obloga unutrašnjosti materice), oljuštiti i biti izbačen iz organizma dve nedelje posle ovulacije.

Do ovulacije kod ciklusa koji traje 28-32 dana obično dolazi oko 14 dana od početka menstrualnog ciklusa. Postoje neki znaci koji će vam pomoći da znate kada se to dešava: pojačava se čulo mirisa i osetljivost na mirise, javlja se blagi bol u predelu karlice, senzualnost, osetljivost i libido mogu biti povećani, povećava se bazalna telesna temperatura.

Jajna ćelija je sposobna za oplodnju 12-24 sata nakon svog oslobađanja iz folikula. Spermatozoid živi duže, 3-5 dana. To znači da oni mogu da sačekaju par dana u materici i pre same ovulacije, sve dok se ne ukaže prilika za uspešnu oplodnju. To znači da ako planirate da ostanete u drugom stanju, seksualne odnose možete planirati par dana pre ovulacije kao i par dana posle.

Oplodnja se dešava u jajovodu i to u trećoj nedelji trudnoće. Važno je da zigot (oplođena jajna ćelija) nastavi da se kreće prema materici da ne bi došlo do vanmaterične trudnoće.

Autor: Škola roditeljstva Nada Lazić