Promene na koži u trudnoći

Promene na koži u trudnoći

okom trudnoće na koži i vezivnom tkivu može se javiti više vrsta promena, koje dovode do kozmetičkih, a u težim slučajevima i zdravstvenih problema…

Promene koje se prve javljaju i progresivno razvijaju tokom trudnoće su pojačana pigmentacija i maljavost. Kod žena koje imaju masnu kožu, usled promene hormonskog statusa, može doći do pojave ili pogoršanja akni. Ako koža nije dovoljno elastična, kao posledica njenog rastezanja na trbuhu i dojkama mogu se pojaviti strije. Slabost i neelastičnost elastičnog vezivnog tkiva, koje čini zidove krvnih sudova, može dovesti u trudnoći i do pucanja kapilara i pojave proširenih vena.

Da li su ove promene trajne?

Iako se dobar deo ovih promena izgubi sa završetkom trudnoće i perioda babinja, a najkasnije do godinu dana posle porođaja, u trenutku nastanka mogu biti neprijatne za buduće majke. Neke od njih, nažalost mogu ostaviti i trajne posledice, pa im se zato mora posvetiti dužna pažnja.

Da li su neke od njih nasledne?

Nasleđuje se tip kože, a za njeno stanje smo sami odgovorni. Nasledna predispozicija ima velikog udela u nastanku strija i proširenih vena.

Kako se ove promene tretiraju?

Promene koje spontano prolaze posle porođaja se ne moraju posebno tretirati, ali će i one brže i sa manje posledica proći ako se primeni odgovarajuća nega. Promene, koje su trajnijeg karaktera (strije, akne, proširene vene) se moraju blagovremeno tretirati:

Prevencija pojave akni je pravilna nega masne kože, koja podrazumeva stalno čišćenje kože blagim, neagresivnim sredstvima. Time se uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože, kao i nečistoće i bakterije, a sprečava nastanak komedona, koji su preduslov za akne. Kozmetički proizvodi treba da budu što manje komedogeni, tako da je najboje koristiti gelove ili lagane emulzije.
Pojačana pigmentacija se može smanjiti sredstvima na bazi voćnih kiselina i C vitamina.
Maljavost se može ukloniti depilacijom.
Prevencija strija se sastoji u intenzivnom mazanju kože odgovarajućim sredstvima, koja koži daju vlažnost i elastičnost (nezasićene masne kiseline, vitamini, proteini, antioksidansi). Nakon 12. nedelje trudnoće početi svakodnevnu prevenciju strija mazanjem dva puta dnevno kozmetičkim sredstvom koje je ovome namenjeno. Najbolja su sredstva koja sadrže prirodna biljna ulja i biljne ekstrakte uz dodatak vitamina E.
Za olakšanje tegoba, koje su rezultat povećanja opterećenja vaskularnog sistema, treba korititi „gelove za vene“, a u težim slučajevima i elastične čarape.
Naravno, važno je voditi i računa o praviloj ishrani i unosu tečnosti. Spoljašnja i unutrašnja nega samo zajedno čine potpunu negu.

Kada je neophodno da se trudnica javi lekaru?

Treba se javiti lekaru u slučaju pojave ili pogoršanja akni, koje se ne mogu sanirati kozmetičkim sredstvima i u slučaju proširenih vena.

Prof. dr Slavica Šiler Marinković
Stručna saradnica Škole roditeljstva