Dobra fizička kondicija za lakši porođaj

Dobra fizička kondicija za lakši porođaj

Telo žene je tokom trudnoće izloženo velikim promenama, zbog čega je jako važno da ona bude u dobroj fizičkoj kondiciji…

Za zdravu trudnoću, ali i kvalitetan porođaj fizička aktivnost je neophodna. Kada smo fizički neaktivni mišićni tonus opada, a ukoliko to stanje potraje, vremenom dolazi do atrofije mišića i gubitka opšte kondicije. kao posledica javlja se loše držanje, povijena leđa, nepravilan položaj stopala… Obično su ove promene praćene bolovima u leđima i zglobovima. Da bi se izbegle, neophodno je redovno i pravilno vežbanje u svim životnim dobima, pa samim tim i u trudnoći.

Nema dileme – treba vežbati!

Tokom drugog stanja žene imaju više dilema u vezi sa vežbanjem nego u bilo kom drugom životnom periodu. Ako ste trudnoću započeli sa dobrom fizičkom kondicijom, treba samo da je i dalje održavate. Danas je uobičajeno da žene u trudnoći vežbaju i bave se sportom. Zahvaljujući vežbama, mnogi problemi koji prate trudnoću izostaju, ili su svedeni na minimum (mučnina, povraćanje, bolovi u leđima, grčevi u mišićima, opstipacija…).

Promene kojima je organizam žene izložen u trudnoći, mogu da dovedu do konstantnog nedostatka energije, čak i do iscrpljenosti, koja može da ugrozi razvoj ploda. Ako je trudnoća uredna, što će da potvrdi lekar, potpuno je bezbedno da trudnica vežba svakog dana 30 do 45 minuta. Redovnim vežbanjem se popravlja cirkulacija, olakšava disanje, mišićni tonus je bolji, koža ostaje zategnuta. Fizička aktivnost pomaže u kontroli dobijanja u težini tokom trudnoće i tako sprečava pojavu trudničkog dijabetesa, povišenog pritiska, proširenje vena… To može da bude neki sport kojim se već bavite, rekreativne aktivnosti koje upražnjavate, ili vežbanje u fitnes centru uz pomoć fizioterapeuta ili fitnes instruktora, koji će da prilagodi vežbe vašem trenutnom stanju.

Priprema za porođaj

Potpuni izostanak fizičke aktivnosti u trudnoći može da bude faktor rizika za mnoge komplikacije tokom porođaja (traumatičan porođaj, patnja bebe zbog nedostatka kiseonika, hitno završavanje porođaja carskim rezom…). Prosečna dužina trajanja porođaja je osam, deset do dvanaest sati za prvorotke, što svakako zahteva dobru kondiciju. Zato je potrebna dobra priprema – kako psihička, tako i fizička. Faza napinjanja pri istiskivanju bebe takođe predstavlja veliki napor, za koji se treba dobro pripremiti, i tako izbeći eventualne komplikacije, poput dužeg zadržavanja bebe u porođajnom kanalu.

Samostalno ili u društvu

Ako znate principe vežbanja i imate dovoljno iskustva, možete da vežbate sami kod kuće, bez trenera. Uvek započnite sa jednostavnim vežbama, laganim tempom. Ako ste se zamorili i ponestaje vam vazduha, znači da ste se preforsirali. Zato usporite ili prekinite, i odmorite se. Ako niste sigurni da li pravilno vežbate, ili ne postižete očekivane rezultate, svakako se obratite stručnjaku – fizioterapeutu ili fitnes instruktoru, ili se uključite u organizovani program vežbanja.

Snežana Milanović, diplomirani medicinar fizioterapeut
Stručna saradnica Škole roditeljstva