Porođaj 2. deo – otvaranje grlića, dilatacija, prvo porođajno doba

Porođaj 2. deo – otvaranje grlića, dilatacija, prvo porođajno doba

Otvaranje grlića materice je jedan od znakova da se vaše telo pripremilo za važan dan  koji sa nestrpljenjem čekate devet meseci – kada porođaj može da počne. Grlić se priprema za porođaj mnogo ranije od trenutka kada mi to osetimo preko kontrakcija, čak  nekoliko nedelja pre nego što ćete doneti na svet svoju bebu. Postaje mekši i elastičniji, kako bi se otvorio bez problema kada dođe vreme. Može da se desi da je u tom trenutku kada prvi put  “osetite” kontrakcije, vaš grlić već skraćen i otvoren 2-3 cm.

Kako ćete osetiti i doživeti kontrakcije je individualno. Neke žene ih osećaju u predelu najnižeg dela leđa, kod nekih kontrakcije krenu iz leđa i šire se preko donjeg dela stomaka. Neke žene kontrakcije osećaju samo po dnu stomaka i najčešće ih podsećaju na menstrualni bol ali se ovaj bol kontrakcije javi pa prestane. Kontrakcija je uvek praćena stvrdnjavanjem stomaka. Nema potrebe za žurbom u porodilište posebno kada osetite prve kontrakcije. Ostanite mirne i pratite šta vam javlja vaše telo. Ukoliko ste pohađale časove psihofizičke pripreme bićete upoznate sa svim fazama porođaja i znacima koji ih prate kao i sa tim šta se u tom trenutku u vašem telu dešava. Možete smireno da  sačekate da kontrakcije budu jače i učestalije. U početku osećaj neprijatnosti, kontrakcija, kratko traje a pauze između dve kontrakcije su duže od 10 minuta. Kada kontrakcije postanu učestalije a pauze kraće od 10 minuta, počnite da ih brojite kontrakcije. i sačekajte da izbrojite 20 kontrakcija. Tada je već vreme da se polako krenete u porodilište. Ako kontrakcije postanu izrazito bolne počnete da uključujete prvi tip disanja (naučen na psihofizičkim pripremama). Možete masirajte deo tela koji vas boli. Šetajte ili probajte različite poze kako biste smanjili pritisak i olakšali sebi. Kada se kontrakcije pojačaju i postanu sve učestalije vreme je da krenete u porodilište. Ponesite torbu koju ste već pripremili i u kojoj se nalazi sve ono što će vam u porodilištu trebati. Na putu do porodilišta uključite prvi tip disanja. Ako je pukao vodenjak i počela da otiče plodova voda, tada treba krenuti u bolnicu ranije.

Kada dođete na porođaj, doktor će izmeriti koliko ste “otvoreni” odnosno koliko je odmakla dilatacija. Dilatacija se meri posebnim instrumentom koji podseća na šestar. Tek kada se grlić dovoljno otvori, postoje uslovi za porođaj.  Kada ste otvorene  deset centimetara, dolazi do potpune dilatacije i porođaj može da počne, jer tek tada može da prođe bebina glava. Neki lekari mere otvorenost grlića materice pomoću prstiju i šake – dva prsta, tri prsta i td. U tom slučaju porođaj počinje tek kada ste otvoreni za ,,veliki dlan”. Sada se već kontrakcije javljaju u kraćim vremenskim intervalima (10, 5, 3, 2 minuta) a takođe su i pauze između kontrakcija kraće.

Lekar će proveriti sve elemente koji su važni da vaš porođaj protekne kako treba. U ovoj fazi to je: da li su kontrakcije jake ili suviše slabe, da li otvaranje grlića ide normalnom brzinom ili usporeno, da li se beba spušta u malu karlicu pravilnim ritmom. Odlučiće da li je potrebno da vaš porođaj stimuliše ili ne, da li da se potpomogne otvaranje grlića i ublaže bolovi.

Individualno je koliko će trajati prvo porođajno doba. Zavisno od toga od kog trenutka počinjete da ga merite prvo porođajno doba traje između 12 i 8 sati, kod drugorotki 6 sati. Međutim nema striktnih pravila, individualno može trajati i duže i kraće.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić