Dvadeset i osma nedelja trudnoće

Dvadeset i osma nedelja trudnoće

Dvadeset osmom nedeljom počeo je treći trimestar vaše trudnoće. Ovo je trimestar kada se još uvek komotno krećete i funkcionišete, ali ćete polako iz nedelje u nedelju postajati sve krupniji i nezgrapniji. Sada ste baš prava trudnica, ona koja ima želje u rasponu od toga da se naspavate do toga da su vam stopala i gležnjevi bez otoka. Takođe sada već nemate izbora nego da nabavite nešto od odeće baš za trudnice jer teško da ćete u nešto drugo moći da „stanete“.

Mučnine bi trebalo da su potpuno prestale a i već ste iskustna trudnica: znate šta vam prija a šta ne, od ukusa do mirisa. Ako baš nemate sreće, onda spadate u retke trudnice koje pate od komplikacije koja se zove Hyperemesis gravidarum, odnosno učestale mučnine i povraćanje koje čak nekad idu dotle da je potrebno da trudnica bude hospitalizovana da bi primila infuziju – tečnost intravenski. Svi ovi neprijatni simptomi nestaju čim se beba rodi.

Sada već možete da planirate prostor gde ćete provoditi vreme sa bebom. Osim krevetca za bebu, bilo da je u pitanju kolevka, krevetac koji se prislanja uz bračni krevet ili pravi veliki drveni krevetac, razmislite o nabavci podjednako važnog komada nameštaja – to je udobna stolica sa naslonima za ruke ili fotelja. Provodićete mnogo vremena u njoj hraneći bebu pa je važno da vam dobro podupire kičmu i da imate oslonac za ruke, bilo kada dojite bilo kada ustajete. Ako uz ovu stolicu dodate tabure, već sada možete provoditi trenutke opuštanja i odmora u njoj.

Beba sada ubrzano raste i dobija na težini, popunjava se. Veoma je važno šta jedete jer se beba čak navikava i na ukuse hrane i raznovrsnost hrane koju posredno prima preko vas. Naravno važno je da živite zdravo, izbegavate alkohol i cigarete, kao i sve druge nedozvoljene supstance.

Ove nedelje se mogu pojaviti strije na stomaku.  Već smo pisali da je nega u trudnoći važna ali kada je sklonost strijama u pitanju teško da nešto stvarno može pomoći jer je u pitanju kidanje kolagenskih vlakana u dubljim slojevima kože. Ono što može da vas uteši je da će strije u veoma kratkom periodu za kožu – do godinu dana, pobledeti i postati jako slabo vidljive.

Vaše dojke počinju da luče kolostrum, prozirnu žućkastu tečnost koja je prvo mleko za bebu. Vaše grudi se pripremaju da dočekaju bebu i da je hrane.

Beba u vašem stomaku diše, guta, sisa, trepće, prevrće se, šutira, hvata i štuca. Takođe puno vremena spava i to REM fazama sna koje su važne za razvoj bebinog mozga. Sam bebin mozak se menja i sve više umesto glatke površine dobija brazde i vijuge koje su karakteristične i prepoznatljive. Bebina kosa raste što vam može izazvati gorušicu.

Idete češće u toalet da piškite. Beba nekada može da se namesti tako da leži upravo na vrhu bešike. Takođe vas verovatno muči bol u leđima. Potrebno je da radite vežbe za jačanje leđa, naravno uz pomoć i savete fizioterapeuta i lekara.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić