Dvadeset deveta nedelja trudnoće

Dvadeset deveta nedelja trudnoće

Sada već postajete prava trudnica, vaš stomak počinje da upravlja vašim životom. U odnosu na stomak birate hod, odeću, položaj dok spavate, način na koji obavljate bilo šta što je do sada bila vaša dnevna aktivnost. Sada se stomak nalazi između vas i na primer obuvanja cipela. Morate da se snalazite. Vaš stomak osećaju kao pritisak i vaša bešika, noge, kičma. Potrebno je da se dodatno čuvate i odmarate. Potrebno je da budete nežni prema sebi. Ako je nekada vreme da vam neko pomogne i ima razumevanja onda je to sada. I pored najbolje volje da izvršavate sve svoje obaveze, sada ste pre svega „trudni“.

Vaša beba će, iako je u potpunosti zaštićena u vašem stomaku, reagovati na vaše pokrete i aktivnosti. Ukoliko je previše gurate i muvate, može da se desi da vam kao odgovor zada par udaraca iznutra. Vaša se beba sada vrlo snažno rita i traži da je budete svesni u svakom trenutku. Smatrajte to ranim upozorenjem i borbom za svoje mesto – opstanak. Mama, nisi više sami, sada je i beba tu!

Jedan od rizika za nelagodnost ili mali bol su leđa. Da bi dobro držala i „izdržala“ vaš stomak, leđa će se savijati, izvijati prema unutra. Takođe primetićete da počinjete da se „gegate“, hvatate ravnotežu, nalazite centar na drugi način – hodate malo razmaknutih stopala. Taj trudnički hod će vam ostati jedno vreme i posle porođaja, dok se telo ne navikne i ne „seti“ da zna da funkcioniše i bez bebe u stomaku. Obući štikle posle porođaja postaće prava mala avantura i zadovoljstvo. Za sada nosite ravnu udobnu obuću, čak po mogućstvu i malo veću da ne bi stvarali sebi žuljeve i da bi sačuvali svoja otekla stopala. Takođe je korisno da nabavite obuću koja se ne pertla i ne zakopčava, da ne bi morali da se saginjege da bi dohvatili kopčanje. Ima lepih i ženstvenih modela i takve obuće, od baletanki do udobnih čizmica.

Potrebno je da vodite računa o težini svog tela. Da lagano ustajete iz ležećeg ili sedećeg položaja, da ublažite sve nagle pokrete, da „proračunate“ u svoj gabarit i obim svog stomaka. Radite lagane vežbe za jačanje mišića leđa.

Raspitajte se o vežbama za jačanje karličnog dna, odnosno mišića koji drže vašu vaginu, rektum, matericu. Ove vežbe vam mogu pomoći i sada jer ćete primetiti da kada se zakašljete ili kinete, kada dodatno istegnete mišiće, vaša bešika ne uspeva da zadrži sadržaj. Ove vežbe će vam biti potrebne i veoma korisne kada se porodite, potrebno je da pomognete telu da se vrati u prvobitnu elastičnost i tonus.

Ove nedelje možete primetiti otoke. Vaša stopala, prsti, gležnjevi, mogu biti veći nego inače. Prstenje počinje da vas steže. Sve to se dešava zbog viška krvi u vašem organizmu koja je potrebna da nahrani i podrži sve kroz šta vaše telo i beba prolaze. Povedite računa o ishrani i količini tečnosti koju unosite. Tečnosti što više a soli što je manje moguće.

Sada već osećate ono o čemu mnoge trudnice govore – neprekidno vam je vruće. Može da se desi da vrućina dolazi u talasima ali i da u relativno hladnom stanu idete u majici kao da je leto. Drugi se mogu smrzavati, vama će biti prijatno. Ako je zima ova pojava vam može biti od koristi ali ako je leto jedva ćete podnositi vrućine. Pazite na pregrevanje, izbegavajte alkohol, začine. Vaše telo je sposobno da se rashladi ali mu treba pomoći.

Dojke su vam još teže i bujne kao nikada do sada. Vene na njima su vidljive a bradavice postaju tamnije. Promene na bradavicama kada je boja u pitanju su potrebne da bi vaša beba kada se tek rodi mogla da ih ugleda i prepozna, „pronađe“. Čak i bebe stare pola sata uspevaju instinktivno da usnama uhvate bradavicu.

Pričuvajte se, ne naprežite grlić materice, stomak, ne nosite teško, odmorite se čim osetite i trunku umora. Iako vaša beba čak iako se prevremeno rodi sada ima veoma dobre šanse da bude potpuno u redu, potrebno je da se pripazite do pravog prirodnog trenutka porođaja. Odredite šta je ono što stvarno samo vi možete da uradite a šta i nije tako bitno.

Hormoni rade i promene raspoloženja su moguće i razumljive. Nalazite se u nekom trudničkom „PMS-u“ pa može da se desi da se rasplačete gledajući crtani film ili romantičnu dramu. Sve je to razumljivo i normalno. Osetljiviji se nego obično.

Vaša beba još uvek ima mesta za nameštanje i promene položaja, mada već postaje pomalo tesno. Bebi sazrevaju disajni putevi i pluća, povećava se broj bronhiola i alveola. Ako niste znali čak i kada se beba rodi potrebno je oko osam godina da se respiratorni organi u ovom kontekstu u potpunosti razviju. Na kapacitetu detetovih pluća ćete raditi kroz boravak u prirodi i sportove i kada se rodi.

Proverite vaše gvožđe u krvi i da li je potrebno da uzimate suplemente. Takođe proverite da li ste Rh negativni zbog eventualnog stvaranja antitela.

Sportovi i aktivnosti za vas su sada joga, plivanje i psihofizičke pripreme za trudnice.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić