Osamnaesta nedelja trudnoće

Osamnaesta nedelja trudnoće

 

Konačno je došla i nedelja od koje ćete izvesno moći da osetite pokrete bebe! Do sada je plodova voda uspešno amortizovala bebine pokrete. Beba je bila mala i njeni pokreti nisu direktno dodirivali zidove materice i nervne završetke u njima. Sada kada je beba dovoljno porasla,  putem nervnih završetaka „znaćete“ i svesno da razlikujete gde se nalazi senzacija koju osećate. Znaćete da razlikujete taj osećaj od svih drugih.

Poznat je termin „leptirova krila u stomaku“. Nežan pokret, skoro treptaj, a opet ga ne možete zameniti ni sa čim drugim. Lakše ćete osetiti te „leptiriće“ kada ležite i kada ste mirni i sigurno će vam izmamiti osmeh na licu. Vaša beba je tu, živi svoj mali život u vašem stomaku, raste i razvija se.  Svaka trudnica će drugačije prvi put osetiti njene pokrete. Prvi put se možete i upitati da li vam se samo učinilo ali već drugi put ćete prepoznati: „To je to!“.

Vaša materica je sada veličine dinje, već možete osetiti vrh materice kao čvrstu izbočinu koja se nalazi između pubične kosti i pupka. Osećaćete punoću i težinu u predelu karlice. Sada će se već dešavati da se na kraju dana osećate po malo isrpljeno.

Koža na vašem stomaku se isteže, potrebna joj je dodatna nega i mazanje. Pazite naročito ako ste dobili na težini više nego što je preporučljivo, mogu se pojaviti strije. Kremu za strije treba mazati svakodnevno ali i svaka druga hranjljiva krema ili mleko za telo će takođe pomoći.

Pazite na ishranu jer sad već možete početi da dobijate na težini. Beba raste i vaš apetit se povećava. Vodite računa da nemate previše grickalica i nepotrebnih slatkiša na dohvat ruke. Zdrava hrana je sada sve što vam treba i od čega ćete imati koristi.

Dobro je da koristite namirnice sa niskim glikemijskim indeksom. Glikemijski indeks, čija se vrednost kreće od 1 do 100, dodeljuje se ugljenim hidratima, a namirnice koje sadrže visok GI treba izbegavati ili njihov unos svesti na minimum. Na primer, visok GI imaju šećer, med i pečeni krompir. Proteini i masti nemaju GI vrednost, pri njihovom izboru se rukovodite uobičajenim kriterijumima – birajte piletinu i ribu umesto crvenog mesa, maslinovo ulje umesto zasićenih masti. Takođe treba da imate na umu da svaka vrsta procesuiranja hrane povećava njenu GI vrednost pa je dobro jesti što više sirovog povrća.

Princip na kom funkcioniše GI dijeta je jednostavan – birajući namirnice s niskim glikemijskim indeksom organizam ćete postepeno i kontrolisano snabdevati šećerom čiji će nivo u krvi onda biti konstantan, što obezbeđuje redukciju osećanja gladi. Pogledajte na internetu koje su to namirnice sa niskim GI i koje kombinacije namirnica vam mogu doneti osećaj sitosti uz dobru hranljivu vrednost.

Vaše srce sada naporno radi. Cirkulacija se povećala i ono sada mora da radi skoro 50% jače nego kada niste bili u drugom stanju. Sve što ometa cirkulaciju kao što su na primer cigarete dodatno opterećuje srce. Ako niste do sada ostavili cigarete zbog nikotina u krvi evo još jednog razloga da ne pušite. Učinićete time najbolje i za bebu i za sebe.

Vaš stomak raste, beba je sve veća, osećate njene pokrete. Trudnoća i beba su sve realnije “prisutni” kao stvarnost i kao budućnost. Imate još vremena za planove oko porođaja i dolaska bebe ali nije zgoreg da polako počnete, bez žurbe, da se informišete šta je za vas najbolje i šta biste želeli za svoju bebu i sebe.

Ove nedelje beba mi mogla da počne da sisa palac, ultrazvučni pregledi pokazuju da mnoge bebe u 18. nedelji to rade. Bebine kosti očvršćavaju. Pripazite na unos kalcijuma i dovoljno mlečnih proizvoda. Ako ne volite ili ne podnosite mleko, tu su sir, jogurt, sladoled, riba, bademi a i zeleno lisnato povrće.

Sada je vreme da zakažete ultrazvučni pregled i na taj pregled možete poči sa partnerom, biće to za oboje radost i divno iskustvo. Taj snimak možete zamoliti da vam prebace u elektronskom obliku na USB ili pošalju mejlom.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić