Nezbrinuta deca u Srbiji

Nezbrinuta deca u Srbiji

U Srbiji danas ima, prema nezvaničnim podacima centara za socijalni rad, oko 7.500 dece bez roditeljskog staranja. Država je najveći broj smestila u hraniteljske porodice, a oko 800 dece detinjstvo provodi u domovima za nezbrinutu decu.

Sve je više napuštene i nezbrinute dece. Ima tu dece iz porodica u kojim je bilo nasilja, onih koji svoje roditelje nikada nisu videli. Ostavljene dece odmah po rođenju. One za koje su roditelji iz razičitih razloga prestali da budu zainteresovani. Dece roditelja koji ni o sebi ne mogu da vode računa, bilo zato što su zavisnici, alkoholičari, bolesni. Dece koju biološki roditelji nikada ne posete i dece koja su u nekom kontaktu sa biološkim roditeljima. Dece sa posebnim potrebama.

Godine provedene u domovima ili hraniteljskim porodicama teške su za napuštenu decu. Koliko god da se vaspitači trudili, a država i brojni donatori obezbeđivali materijalnu ili stučnu pomoć, ožiljci u njihovim dušama ne nestaju. Svako od njih ima svoju priču i svaka je roman. Dolaze iz razorenih porodica, u kojima ima nasilja, alkoholizma, narkomanije a opet iako nizašt anisu krivi nose osećanje krivice.

Kada dođu u dom, njima je najteže da se nose sa problemom zbog kog su u domu – da su napuštena. Bez obzira na to što su zbog raznih problema razdvojeni od roditelja, to su njihovi tata i mama. Osećaj da su željeni i voljeni, kao i da bi, da su bolji i lepši, možda bili zadržani ili odabrani.

Dva snažna osećanja karakteristična su za većinu dece koju su roditelji napustili: želja za samostalnim životom u kom će oni biti gospodari svoje sudbine i potreba da se savetom osnaže oni koji su ostali u domu, odnosno da se uđe u ulogu roditelja drugoj domskoj deci:

“Radite na sebi, iskoristite sve što vam se pruža”, “Izvedite sebe na pravi put”, “Trudite se da se lepo slažete i da ovaj težak period u svom životu iskoristite i preokrenete u svoju korist”… neke su od poruka koje bivši stanari domova, sada odrasli ljudi, ostavljaju onima koji su u domu.

U Domu u Zvečanskoj 52, jednom godišnje okupljaju nekadašnja i sadašnja deca. Tada dolaze oni koji su izašli iz Doma i svojim primerom hrabre i podstiču mališane kojima borba tek predstoji.

Škola roditeljstva Nada Lazić se redovno uključuje u akcije nabavke stvari za napuštenu decu i opreme za bebe koja im se može donirati. O našim akcijama bićete obavešteni na sajtu, Instagramu i FB stranici Škole.

 

 

 

Autor: Škola roditeljstva Nada Lazić