Koliko bebe treba da spavaju?

Koliko bebe treba da spavaju?

Potrebe beba za snom se razlikuju od deteta do deteta. Postoje više ili manje budna deca. Deca koja se bude lako i deca koja baš „spavaju kao bebe“.

Iako ćete najbolje pratiti razvoj svog deteta tako što ćete naučiti njegove individualne potrebe, ipak postoji skala po kojoj se možete orijentisati. Individualne razlike postoje, kao i različitost u ritmovima dnevnog i noćnog spavanja ali neko veće odstupanje u ukupnom broju sati u odnosu na to koliko treba beba da spava može Vam ukazati na neki problem.

U tabeli je prikazano koliko je bebama u određemom uzrastu potrebno sna.

uzrast bebe noćno spavanje dnevno spavanje ukupno spavanje
1-3 meseca 8 sati 8 sati sa prekidima 16 sati
3-6 meseci 10 sati 5 sati iz 3 puta 15 sati
6-9 meseci 11 sati 3 sata iz dva puta 14 sati
9-12 meseci 11 sati 3 sata iz dva puta 14 sati
12-18 meseci 11 sati 2:30min 1ili iz 2puta 13:30 sati
Uspostavljanje bebine rutine pomaže bebama da shvate šta je naredno, što će se desiti, tako znaju i da u određeno vreme sledi spavanje.

U uspavljivanju Vam mogu pomoći posebno za bebe snimljena tiha muzika ili neki od šumova koje možete pronaći na YouTube-u ili kao aplikaciju instalirati na mobilni telefon.

U uspavljivanju je velika pomoć u svetu već neko vreme popularna a sada pristigla i kod nas Vreća za uspavljivanje beba, koja pomaže da se beba od svog sopstvenog pokreta ne probudi a da takođe i ima umirujući osećaj ušuškanosti i obuhvaćenosti.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazič