Inkontinencija

Inkontinencija

Inkontinencija je nemogućnost voljnog zadržavanja urina što predstavlja socijalni i higijenski problem. Nažalost, zbog osećanja stida, veliki broj žena koje imaju ovaj problem ne traži pomoć lekara.

 

Da bi se sprovelo adekvatno lečenje, neophodno je da se najpre utvrdi uzrok nevoljnog mokrenja. O kom obliku inkontinencije se radi. Stres-inkontinencije se manifestuje nekontrolisanim gubitkom urina pri povećanom fizičkom naporu, naglom pokretu, kijanju. Čak i prilikom smejanja može da «pobegne» nekoliko kapi i ovlaži veš. Javlja se samo kod žena – zbog specifične anatomije male karlice. Najčešće nakon više trudnoća i porođaja. Bešiku, matericu i creva drže mišići karličnog dna koji pomažu u zadržavanju urina. Ako mišići oslabe ili su oštećeni prilikom porođaja – epiziotomijom ili cepanjem međice, to može da bude uzrok stres-inkontinencije.

 

Tokom trudnoće, kako beba raste i materica se uvećava, pritisak na karlično dno postaje sve veći, što dovodi do povećanog pritiska na bešiku. U isto vreme zglobovi i ligamenti se pod uticajem hormona razmekšavaju  što omogućava uspešno širenje karlice i prolazak bebe. Ovaj proces dovodi do razmekšavanja mišića karličnog dna i njihovog slabljenja.

 

Pojava opstipacije (zatvora) tokom trudnoće takođe nepovoljno utiče na mišiće karličnog dna, jer se zbog napinjanja pri pražnjenju creva mišići jako istežu.

 

To su razlozi zašto do pojave nevoljnog mokrenja dolazi u trudnoći, posebno u poslednjim mesecima.

 

Drugi kritičan momenat za nastanak problema je sam porođaj. Do prekomernog istezanja može da dođe ako se porođaj odvija veoma brzo, ako je beba krupna ili ako faza istiskivanja bebe dugo traje. Upotreba vakuma takođe može da dovede do oštećenja mišićnih vlakana, kao i primena epiziotomije.

 

Stres inkontinencije može da se leči konzervativno (lekovima, injekcijama, fizikalnom terapijom) i operativno. Fizikalna terapija podrazumeva elektrostimulacije mišića, biofidbek i ciljane vežbe za jačanje karličnog dna . Kegelove vežbe su veoma važne u prevenciji nastanka stres inkontinencije, kao i u njenom lečenju. Kako trudnoću često prati ova pojava, vežbe se preporučuju trudnicama i pre pojave bilo kakvih simptoma.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić