Kako sprečiti upalu desni?

Kako sprečiti upalu desni?

Budućim mamama veliki problem u trudnoći stvara preosetljivost zubnog mesa – desni. Redovna poseta stomatologu i higijena usne duplje je najbolja preventiva za ovu neprijatnost…

Disbalans hormona estrogena i progesterona čini organizam trudnice osetljivijim na bakterije, a u kombinaciji sa većom prokrvljenošću uzrokuju i krvarenje desni. Jutarnje mučnine praćene povraćanjem dodatno nepovoljno utiču na ovaj problem, jer kiseline koje se tada luče mogu da oštete gleđ zuba, ali i zubno meso. Kako sprečiti ovu neprijatnost i o čemu sve buduća mama treba da vodi računa?

Kako nastaje gingivitis?

Pojedine trudnice prestanu da koriste pastu za zube jer im izaziva mučninu, što nepovoljno utiče na higijenu usta i zuba, čime se slabi odbrana od bakterija, talože se meke naslage od hrane što za rezultat ima upalu desni. Jedno od najčešćih oboljenja usne duplje tokom trudnoće je upravo upala zubnog mesa – gingivitis. To je najlakši oblik parodontopatije, ali ako se ne leči može dovesti do nagomilavanja bakterija i infekcije ili čak do gubitka zuba.

Kako se prepoznaje ovaj problem?

Upala desni obično se javlja u drugom tromesečju trudnoće, mada se kod pojedinih trudnica može javiti i ranije. Najčešći simptomi su crvenilo, oticanje desni, prevelika osetljivost i bol, krvarenje prilikom pranja zuba… Pored toga može se javiti i loš zadah, čudan ukus u ustima koji ne nestaje i sušenje usta. Ukoliko osetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da odmah zakažete pregled kod svog stomatologa, kako bi se problem što pre detektovao i preduzele mere lečenja.

Kako se gingivitis leči?

Ne postoje lekovi koji mogu izlečiti upalu desni, ali postoji tretman koji može obaviti vaš stomatolog da se njeno napredovanje zaustavi, a sama upala smiri. Detaljno čišćenje zuba i desni, čime se odstranjuje višak naslaga i smanjuje rizik od pojave bakterija značajno utiče na zdravlje zuba i zubnog mesa. U veoma retkim slučajevima (2-10%), usled upale desni može doći do pojave malih tumora (čvorića) na desnima, koji mogu izazvati bolove i neprijatan osećaj. Ukoliko puknu, oni mogu izazvati infekcije usta, ali u najvećem broju slučajeva ti čvorići se veoma lako mogu odstraniti, bez komplikacija.Redovno pranje zuba i higijena usta (minimum dva puta dnevno), kao i redovne posete stomatologu, mogu smanjiti rizik od upale desni. Takođe se preporučuje korišćenje tečnosti za ispiranje usta, da bi se poboljšala higijena, kao i češće menjanje četkice, da bi se izbeglo skupljanje bakterija.

Ukoliko ste u trudnoći imali problem sa gingivitisom, veoma je važno da nakon porođaja posetite stomatologa i proverite stanje desni. U najvećem broju slučajeva, upala desni nastala u trudnoći, povlači se nakon porođaja. Ipak, postoji rizik od pojave težeg oblika ove upale, koja se mora lečiti i nakon trudnoće.

Dr Milica Dišić, stomatolog
Stručna saradnica Škole roditeljstva