Blagotvorni uticaj muzike na trudnoću i bebu

Blagotvorni uticaj muzike na trudnoću i bebu

Svi volimo muziku, ona je sastavni deo života svakog čoveka, a svojim vibracijama utiče na naše telo i um…
Uz muziku lakše zaspimo, u stresnim situacijama se opustimo, a često je vezujemo za neke važne događaje ili osobe u našem životu. Muzika svojim vibracijama utiče sveobuhvatno na naše telo i um. Njenim uticajem na čoveka su se bavili lekari i filozofi, još od postojanja starih civilizacija i kultura, a istraživanja i teorije o uticaju muzike na nerođenu decu datiraju još od pre više hiljada godina.

 

Kratko putovanje kroz istoriju

Stare civilizacije i kulture su imale svoje filozofije i pristupe vezane za razvoj fetusa u materici majke. Kinesko carstvo je imalo specijalizovane Centre za opuštanje, namenjene trudnicama koje su uz svakodnevne lagane šetenje uz obalu reka, uz zvuke tradicionalne meditativne muzike, bile podučavane kako da postignu duševni mir… Indusi su verovali da buduće majke treba podučiti kako da naprave transfer svojih misli na fetus. Tehnika transfera se radila kroz joga meditaciju, a veoma važan element je bila opuštajuća muzika. Učitelji joge, sa posebnim tehnikama i znanjem, delili su te veštine sa trudnicama u centrima zvanim „Sobe misli“. Japanci su imali sličnu tehniku Tai-Kyo, koja se zasnivala na verovanju da glasovi roditelja i uže rodbine, kao i njihova osećanja utiču na fetus. Trudnice su bile veoma poštovane u društvu i tretirane na poseban način. Partner i uža porodica su morali da budu u harmoničnom odnosu prema trudnici, bez povišenog glasa u skladnoj komunikaciji. Disonantni tonovi, kao i neprimerena muzika nije bila dozvoljena. Evidentna je sličnost starih civilizacija u odnosu na stvaranje i razvoj novog života, kao i uzvišenom odnosu sa puno poštovanja i brige prema trudnicama. Zajedničko je insistiranje na harmoniji, miru, opuštanju, skladnom odnosu u okviru uže porodice zarad stvaranja idealnih uslova za komunikaciju roditelja sa nerođenim detetom, gde se uvek kao sredstvo koristila muzika. Muzika je bila konsonantna, opuštajuća, pratila je ritam prirode i godišnjih doba, a instrumenti su pažljivo bili birani zbog svoje boje i frekvence.

Glas mame – najbolja muzika

Najvrednije od svega, u svim civilizacijama bio je i ostao glas mame kada bi pevala uspavanke svojoj bebi u stomaku, a sve u cilju donošenja na svet novorođenčeta u zdravlju, ljubavi i sreći. Do takvih saznanja, stare civilizacije nisu došle koristeći savremena tehnološka dostignuća (ultrazvuk), već isključivo prateći prirodne tokove života i stvaranja istog. Pojavom ultrazvuka, savremeni naučnici iz različitih oblasti medicine i psihologije su otkrili sasvim novu dimenziju – život bebe u materici i njegove zakonitosti. Stručnjaci se aktivno ovom temom bave u poslednjih 25 godina i potvrđuju praksu drevnih civilizacija.

Muzika kao lek za stres

Trudnoća u životu jedne žene predstavlja najlepši period, ali može biti i veoma stresan. Istraživanja su pokazala da na trudnice ne utiču samo lekovi, alkohol, duvanski dim, loša hrana puna ugljenih hidrata, već i jake emocije, pokret i misli. To nam govori da roditeljstvo počinje još dok je beba u materici, a zadatak budućih roditelja je da se pripreme i preuzmu odgovornost pre začeća bebe i u toku trudnoće. Naučno je dokazano da je muzika, zbog svoje blagotvorne prirode i kvaliteta, odlično sredstvo za negu trudnice i bebe. Takođe, služi kao savršeno sredstvo u uspostavljanju kontakta mame sa bebom u fizičkom, mentalnom i duhovnom smislu. Trudnice koje su bile izložene muzičkim stimulansima su nakon rođenja deteta imale bolju povezanost sa bebom, a postporođajna depresija je prisutna u iznenađujuće malom procentu. Kada je majka pod pojačanim stresom, beba reaguje na povećan nivo kortizola, što ima za posledicu telesnu i emotivnu napetost. Jasno je da ga treba svesti na minimum, a trudnicama obezbediti što bezbednije i opuštajuće okruženje, kako bi beba neometano rasla u harmoniji, zdravlju i ljubavi. Jedan od načina kako da smanjite ili ublažite simptome stresa je slušanje što više opuštajuće muzike, jer telo tada luči hormone sreće – serotonin i endorfin, koji se prenose na bebu preko posteljice.

Podsticaj za razvoj bebinog mozga

Stimulacijom trudnice, različitim tipovima prijatne muzike, podstičemo razvoj leve i desne hemisfere mozga kod bebe. Izlaganjem jednoj vrsti muzike, aktiviramo određenu grupu neurona, nervnih ćelija u mozgu i na taj način učimo. Zato je potrebno slušati različite žanrove muzike, naravno one koje bebi odgovaraju. Optimalno vreme kada treba početi sa muzičkom stimulacijom trudnica je između 20-25 nedelje trudnoće, kada počinje da se formira ušni aparat bebe, jer je ustanovljeno da fetus čuje 20 nedelja nakon začeća. Zanimljivo je i da je otkriveno da bebe mogu da se sete određene muzike čak 12 meseci nakon rođenja. Bebe koje su slušale istu muziku uz koju je mama igrala tokom trudnoće, lakše zaspu i duže spavaju. Uspavanke imaju posebno mesto u periodu trudnoće. Ove pesme se prenose sa generacije na generaciju. Cilj im je uspostavljanje ritma sna, da ublaže grčeve kod bebe, naročito ako su pevane u toku trudnoće. Osećaj poznavanja pesme i njene vibracije će preneti bebi osećaj emotivne udobnosti..

I, zato, dragi budući roditelji, preusmerite svoje misli na pozitivne, neka vas svakog dana prati dobro raspoloženje, pozitivna energija i dobre vibracije. Radite sve sa velikom posvećenošću i ljubavi, čak i one stvari koje ne pričinjavaju zadovoljstvo, a za opšte dobro su. Volite se beskrajno. Slušajte sjajnu muziku i radujte se novom životu.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić