Dvadeset šesta nedelja trudnoće

Dvadeset šesta nedelja trudnoće

Drage mame, ulazite u šesti kalendarski mesec trudnoće. Verovatno ćete imati prenatalni skrining test koji se vrši mesečno tokom drugog trimestra. Moguće da ćete se osećati neprijatno i izloženo golog stomaka tokom pregleda ako je prisutan još neko osim vašeg odabranog lekara za koga vi niste dali saglasnost. Naročito ukoliko je u pitanju kontrola u bolnici. Imate i po zakonu pravo da tražite poštovanje vaše privatnosti, vaš pregled je vaša veoma privatna i intimna stvar.

Vaš stomak je sve veći i veći i sada već imate problem da vidite svoja kolena kada stojite uspravno. Vašem telu je potrebna sva moguća podrška, bez obzira što je potpuno prirodan proces u pitanju, pobrinite se za sebe, za dovoljno zdrave hrane i svežeg vazduha.

Može da se desi da vam gležnjevi na nogama i prsti na rukama otiču. U pitanju je povećana ukupna količina krvi (za oko 25%) i cirkulacija te povećane količine krvi može biti zahtevna za organizam. i Odmarajte se, pazite da ne uzimate previše slanih proizvoda, krećite se, uzimajte dovoljno tečnosti.

Pojava Brakston-Hiksovih kontrakcija je ove nedelje nešto zbog čega ne treba da brinete, osim ako ne postanu bolne i redovne. Takve kontrakcije nisu redovne, traju oko jedan minut i obično nisu bolne, već uzrokuju blažu nelagodnost. Braxton Hicks kontrakcije, takođe poznate i kao tzv. “lažni” ili “pripremni” trudovi, su sporadične kontrakcije materice koje se mogu javljati i u vrlo ranoj trudnoći, ali ih trudnice obično počnu osećati tek u drugom, i posebno trećem tromesečju trudnoće, oko 27. nedelje. S obzirom na to da je materica jedan veliki mišić, normalno je da se povremeno potpuno stisne što trudnica može osetiti kao izrazito tvrd stomak, pravilnog okruglog oblika. Smatra se da one pomažu telu u pripremi za porođaj, ali ne moraju uticati na skraćenje vrata materice. Ne osećaju ih sve trudnice tokom trudnoće, dok ih neke osećaju svakodnevno kroz više nedelja.

Budućim majkama, pogotovo trudnicama koje očekuju svoje prvo dete, ponekad je teško razlikovati Braxton Hicks kontrakcije od pravih trudova i početka porođaja. Ako su kontrakcije materice nepravilne i javljaju se samo nekoliko puta dnevno bez povećanja intenziteta i uzrokuju samo stezanje stomaka bez bolova u leđima, obično se radi o tzv. “lažnim trudovima”. Načini na koji se one mogu umanjiti je uzimanje dovoljno tečnosti (dehidracija može uzrokovati stezanja), promena položaja tela,mirovanje, redovno mokrenje (puna bešika može pojačati osećaj pritiska) ili relaksirano duboko disanje. Ako uprkos tim postupcima kontrakcije povećavaju frekvenciju i intenzitet i  javljaju se više od 4 puta u sat vremena (čak ako i nisu bolne), ako sekret iz vagine postaje sluzav i vodenast, i ako postoji i najmanji znak krvarenja, trudnice pre 37. nedelje trudnoće se svakako trebaju što pre javiti svom lekaru.

Ako se radi o terminskoj trudnoći, obično savetujemo trudnicama da se jave u porodilište kad postanu sigurne da se radi o pravim, a ne o Braxton Hicks kontrakcijama, što znači da su kontrakcije bolne, a osim stomaka, uzrokuju i bolnost donjeg dela leđa i karlice i traju najmanje 60 sekundi, i ponavljaju se redovno svakih 10 do 5 minuta kroz barem sat vremena.

Konstipacija u ovom period može postati problem. Opet: pijte dosta vode, uzimajte hranu bogatu vlaknima, krećite se svakodnevno.

Kada ustajete vodite računa da to ne bude naglo. Sada već moće da se desi takozvana posturalna hipotenznija (pad krvnog pritiska) kada naglo iz sedećeg ili ležećeg položaja pređee u stajaći položaj. Sve to ima veze sa povećanom količinom tečnosti i krvi u vašem telu. Kada ustajete iz kreveta, sedate na ivicu minut-dva. Ako osetite vrtoglavicu, spustite glavu između nogu ili sedate na pod minut dok se ne povratite. Sve je to normalan tok trudnoće.

Vaša beba ove nedelje ima nešto ispod 1 kg. još uvek je sklupčana. Bebineoči se sada već otvaraju i zatvaraju, beba trepće i vežba fokusiranje pogleda. Mnogo se pokreće i od sada do 30. nedelje plodova voda se više ne proizvodi toliko da u potpunosti upija bebine pokrete. I te kako ćete osetiti bebino protezanje i šutiranje.

Beba sada raste u dužinu i stvara što više sala. Ono će poslužiti kao svojevsna izolacija kada se rodi. Beba sada već ima redovne periode aktivnosti i mirovanja tako da njen šablon, raspored, postaje sve poznatiji.

Proverite nivo hemoglobina u krvi. Anemija je česta pojava u trudnoći. Pobrinite se da u vašoj ishrani ima dovoljno crvenog mesa, jaja, kvalitetnih žitarica, lisnatog zelenog povrća.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić