Dvadeset sedma nedelja trudnoće

Dvadeset sedma nedelja trudnoće

Vaša beba sada već pomera granice vašeg tela. Proširuje ga na način na koji niste mislili da je moguće. Materica se uvećava, stomak se uvećava, da bi bebi bilo komotno i da mi mogla udobno da se smesti. Koža stomaka može početi da vas svrbi zbog izduživanja kolagenih vlakana u stomaku. Sada može da se desi da osećate nelagodnost u mišićima i ligamentima. Možete osetiti bolove u karlici, leđima, sa obe strane stomaka. Sve to je zbog uticaja trudničkih hormona na vaša vezivna tkiva. Priroda savršeno radi svoj posao. Grudni koš vam se širi da bi primio podizanje i uvećanje materice. Posvetite pažnju kvalitetnom disanju, može da se desi da se sada i umorite na uzbrdicama ili penjući se stepenicama. Može da se desi da imate bolove i u nogama iz istih razloga. Ako vam ovo nije prvo dete prepoznavaćete žiganja i neprijatnost. Može da se desi da osetite nešto što se zove Sindrom karpalnog kanala – oticanje zgloba šake koje vrši pritisak na nerve. Istegnite ruku, podignite je na jastuk, izmasirajte je.

Ako vam je prvo dete sve će biti novo za vas. Svakako je bolje da odete kod ginekologa ako baš niste sigurni šta vam se dešava. Zabrinutost u trudnoći je normalna ako nije preterana, ona je deo vašeg emotivnog paketa žene koja treba da se pobrine da iznese dete devet meseci a zatim da brine o njemu niz godina. Ukoliko je briga preterana potrebno je da odete kod nekog stručnjaka i popričate sa njim. Mnogo se govori o posle porođajnim emotivnim stanjima ali takođe postoje i anksioznosti koje su vezane za trudnoću i bebu. Ne morate u svakom trenutku biti presrećna i blistava trudnica.

Povedite računa o dobijanju na težini. Čak i ukoliko ste u okvirima poželjnog dobijanja na težini tokom 40 nedelja, što je oko 10 – 12 kilograma vaše telo je opterećeno i vi to osećate svaki dan. Ne može se baš govoriti da se osećate komforno. Težina bebe plus placenta i plodova voda, povećana količina krvi, sva dodatna tečnost u organizmu, dodatno masno tkivo, dojke koje se pripremaju za dojenje – sve to utiče na težinu tela. Ukoliko ste dobili na težini više od 12 kilograma a nekada je to i do 30 kilograma u ekstremnim slučajevima, vašem telu zaista nije lako. Voditi računa o težini je briga o svom telu jer ono osim savršenog posla koje radi oko bebe, u tom slučaju mora da vodi računa i o nepotrebnom opterećenju, nekada duplom od onog koje je potrebno za bebu.

Može da se desi da lošije spavate, što od raznih misli i razmišljanja, što zbog toga što morate da ustajete noću da bi otišli do toaleta. Ako ne možete da zaspite nemojte se mučiti. Čitajte, popijte šolju toplog mleka ili biljni čaj, istuširajte se toplom vodom. Nemojte igrati igrice pred spavanje ili u toku noći, nemojte biti previše na društvenim mrežama. Ta vrsta treperenja ekrana previše stimuliše mozak. Oni pre služe za razbuđivanje nego za uspavljivanje.

Vaša beba je sada prosečne dužine od oko 38 santimetara. Beba sada raste brzo i dobija na težini jer se stvaraju slojevi masti oko vitalnih organa i ispod kože. Bebine mrežnjače u očima sazrevaju, razvija čulo vida. Beba sisa palac da bi se umirila. Plućima udiše plodovu vodu pripremajući se za prve udahe vazduha kada se rodi. Sav kiseonik koji beba treba sada obezbeđuje placenta.

Ukoliko ste razmišljali o čuvanju matičnih ćelija bebe sada je vreme da se o tome podrobnije raspitate.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić