Dvadeset peta nedelja trudnoće

Dvadeset peta nedelja trudnoće

Nastupila je dvadeset i peta nedelja trudnoće i možete da kažete da ste skoro šest meseci u drugom stanju. Sada je vaš stomak baš zaobljen i izgledate u potpunosti kao trudnica. Beba sve više dobija na težini i čak iako vi vodite računa da se ne ugojite, vaš stomak će postajati sve zaobljeniji i ispupčeniji.

Sada već možete ozbiljno da pravite planove za sve ono što je potrebno bebi. Ako vam nije prva beba dosta toga ćete imati spremno. Ako je prva onda pokušajte za početak da budete ekonomični. Vašoj bebi u prvim mesecima nije potrebno mnogo da bi bila zdrava i zadovoljna. Najveći broj stvari koje birate za bebu, novca koji se troši, biraju roditelji koji su se raduju svom detetu toliko da nemaju meru u kupovanju i sve im je „slatko“. Rasporedite svoje prihode i poklone. Imajte u vidu da ćete samo nekoliko komada koristiti duže vreme, kao što su krevetac, posteljina, džak za spavanje, flašice, omiljena igračka, lampa pored krevetića, kadica, komoda, kolica. Sve drugo će vaša beba koristiti po par meseci i više joj neće biti potrebno. To se može i pozajmiti ili kupiti samo u neophodnoj količini. Važno je da vaša beba bude čista, suva, sita, voljena. Ako o nečemu možete već sada da povedete računa to je na primer priprema za dojenje. Takođe već sada možete malo po malo kupovati sitnice koje će vam biti potrebne, tako da to ne bude preveliki izdatak „odjednom“ kada dođe beba. Nema potrebe da sve odlažete za poslednji trenutak. Možete kupovati uloške, vlažne maramice, kupke i deterdžente.

Potražite među aplikacijama na mobilnom telefonu one za muziku i šumove za bebe. Takođete ih možete pronaći na You Tube-u. Različiti šumovi i zvuci pomoći će vašoj bebi da zaspi.

Vaše telo se priprema za porođaj. Progesteron i Relaksin, važni trudnički hormoni, rade na tome da opuste i relaksiraju napeta vlakna mišića stomaka, ligamenata i materice. Kada puna mirišljave tople vode vam može pomoći nekih dana kada se baš osećate preopterećeno. Važno je da vodite računa o ishrani da mišići i ligamenti osim bebe ne bi morali da nose i vašu težinu koju ste dobili od keksića i grickalica. Za vas je važno da glad utolite kvalitetnim namirnicama u količini potrebnoj da se beba dobro razvija ali i da vi dobijete dovoljno hranljivih materija. Hleb od celog zrna, voće, proteini, mlečni proizvodi, salate i sl. To je hrana za vas.

Ovih dana već ćete početi da slušate mnogo priča o porođaju i bebama. Od raznih eksperata kao što su iskusne bake, tetke, komšinice, kumovi. Svaki porođaj je priča za sebe i nikakve koristi nemate od toga da slušate tuđa iskustva. Naročito ako su priče „zastrašujuće“ i pune detalja. Treba da znate osnovno ali ne i da se uživljavate u svačije iskustvo. Važno je da sa svojim partnerom i lekarom napravite dogovor kako ćete se poroditi a zatim kako ćete podizati svoju bebu. Osoba sa kojom treba da razmenjujete mišljenja je pre svega partner – to je vaše zajedničko dete i važno je da bude prisutan u svakom trenutku. Sada već možete bebi da pevušite kroz stomak uspavanke koje će kada se rodi vaša beba slušati i u krevetiću.

Beba je sada još uvek u stomaku sa položajem uglavnom guza na dole, glava ispod vaših rebara. Mogla bi da se okreće i leži i skroz poprečno ili dijagonalno. Beba se pokreće i traži za sebe udobne položaje. U bebinim plućima dolazi do promena koje joj omogućavaju da samostalno diše kada se rodi. „Sufraktant“ obavija alveole kako bi ostale otvorene i primile kiseonik kad se beba rodi. Bebine nozdrve su sada otvorene i takođe se spremaju za disanje.

Omogućite sebi dovoljno svežeg vazduha, šetajte. Kada se vozite kolima vežite pojas. Sklonite se od pušača. Otkrićete da vam je udobnije i bolje da spavate na boku umesto na leđima. Odaberite levi bok ako vam je to udobno. Razlog su krvni sudovi koji težinom bebe i materice mogu biti pritisnuti.  Veliki jastuk u obliku slova U je dobar da se ušuškate sa svih strana i da vam bude udobno.

Pratite svoje stanje. Bilo kakav bol, krvarenje ili neki drugi simptom koji će vas obespokojiti jeste razlog da odete kod lekara na pregled. Ne ustručavajte se čak iako se ustanovi da je sve u redu. Potrebno je da zbog blizine porođaja budete posebno oprezni i pratite svoje stanje.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić