Dvadeset i četvrta nedelja trudnoće

Dvadeset i četvrta nedelja trudnoće

Sada već telo počinje da izgleda kao da ste „prava trudnica“. To nije samo zaobljenija figura u predelu stomaka nego i vaše butine, zadnjica, nadlaktice, ramena izgledaju popunjenije nego ranije.

Sada se „drugo stanje“ ogleda i u običnim dnevnim situacijama kada ste osetljiviji nego obično. Ukupna vaša senzibilnost je uvećana i fizička i emotivna i to je deo procesa pripreme da se otvorite za novu ulogu majčinstva i prihvatanje bebe i njenih zahtevnih potreba. Ta količina empatije koja vam sada izaziva suze kada gledate čak i vesti na TV je upravo ona količina empatije koja će vam biti potrebna da na potrebe vaše bebe reagujete upravo kako treba, instiktivno i u pravom trenutku. Do sada ste najviše vodili računa o sebi. Sada se pripremate da o nekom drugom, vašoj bebi, vodite više računa nego o sebi i to je velika promena.

Nemojte biti strogi prema sebi. Vodite računa o ishrani ali budite prema sebi ljubazni i nežni. Pojedite nešto ako vam se baš toliko jede. Umarate se brže, odmorite se. Kućne poslove sad već radite sa određenim naporom – pa, neki od njih mogu i da sačekaju. Primarno je da održite zdravu trudnoću, kao što će biti primarno da vodite računa o bebi. Primarno je da sa svojim partnerom delite razmišljanja, emocije, planove, slobodno vreme. Sve drugo je sekundarno, može i da sačeka. Odvojte vreme za sebe da se negujete i opustite, prijaće vam. Iako ste trudnica i dalje ste žena, možda više nego ikad. Treba da budete lepi i negovani. Treba da vodite računa o svim aspektima svog ženskog bića.

Ove nedelje možete početi da primećujete da vam koža na stomaku i bokovima jedva „izdržava“ istezanje. Pomozite joj tako što ćete se mazati posebnim kremama i to posle tuširanja kada je koža spremna da upija ali i u bilo koje doba dana. Loša je vest da strije nastaju zbog toga što pucaju kolagena vlakna u središnjem sloju kože usled promene oblika tela. Ako ste genetski tome skloni može da se desi da uprkos nezi dođe do pojave strija.

Ukoliko su vam oči suve i iritirane nemojte se brinuti. Ako nosite sočiva pređite na naočare i nosite i naočare za sunce češće. Sočiva čuvajte za posebne izlaske. Koristiće vam veštačke suze i kapi za oči, naravno u dogovoru sa oftamologom.

Na grudima će se oko bradavica pojaviti krvržice koje liče na bubuljice. Nemojte ih cediti, trljati sapunom ili lufom. One su deo procesa pripreme za dojenje. Masnoća koja je u njima pomaže u zaštiti i negovanju vaših bradavica da bi ostale gipke i pored dojenja. Nemojte ih ni u kom slučaju mazati kremama protiv bubuljica.
Glavobolja može da bude nešto što će vam biti novo. Nekad je glavobolja u trudnoći uzrokovana ne stresom nego ishranom, pa povedite računa o čokoladi i kofeinu a takođe i o tome koliko provodite vremena na svežem vazduhu, da li pijete dovoljno vode, da li ste previše bili na suncu. Koliko se redovno hranite je takođe važno jer glavobolja može biti uzrokovana padom šećera u krvi. Svakako napomenite svom lekaru da imate glavobolje.

Vaša beba je sada teška nešto manje od 700 grama i duga oko 22 cm. Formiraju joj se otisci prstiju i ona i po tom osnovu postaje jedinstvena. Beba takođe dobija i obrve i trepavice. Beba sada dobija sve brže na težini, ove nedelje je to oko 170 grama nedeljno. Taj ritam dobijanja na težini će se nastaviti do nekoliko meseci nakon porođaja. Masno tkivo, mišići i kosti uzrokuju povećanje bebine težine.

Čula vida, sluha, dodira i ukusa kod bebe još sazrevaju. Ukoliko se rodi u ovoj nedelji bebi će biti potrebna sva lekarska pomoć da bi preživela. Neonatalna intenzivna nega je sada na veoma visokom nivou.

Uradite ove nedelje test opterećenja glukozom ako možda imate genetske predispozicije za dijabetes odnosno u ovom slučaju gestacijski dijabetes koji se pojavljuje između 24. i 28. nedelje trudnoće.

Vodite računa o tome da unosite dovoljno vitamina i minerala. Vitamin C je sad veoma važan jer može pomoći u borbi protiv bakterija koje izazivaju infekcije urinarnog trakta. Mi predlažemo sok od brusnice.

Vodite računa o nogama i venama, odmarajte ih kad god možete i kad god sedite.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić