Dvadeset i treća nedelja trudnoće

Dvadeset i treća nedelja trudnoće

U ovoj nedelji možete početi da se suočavate sa grčevima u nogama, naročito u potkolenicama – listovima. Iz nekog razloga grčevi se javljaju noću češće nego danju pa mogu da budu razlog da se probudite. Kontrakcija mišića koja se nekontrolisano desi može biti bolna i neprijatna. Ako je grč u listu pokušajte da ga istegnete pomeranjem stopala napred – nazad savijenih nožnih prstiju u pravcu pokreta. Ono što je najverovatnije uzrok je nedostatak kalcijuma ili magnezijuma ili veoma nizak nivo soli. Možete ih nadoknaditi vodom sa visokim procentom Mg ili ishranom u kojoj ćete više povesti računa o ovom nedostatku minerala. Osim mlečnih proizvoda na raspolaganju su vam brokoli, kelj, smokve, pomorandže, sardine, bademi… Nešto od toga će vam prijati i nadoknadiće deficit u vašim mišićima.

Stomačić vam raste i podiže se na gore i sada je baš vidljivo iznad pupka. Trudnoću više nije moguće sakriti. Sada i nepoznati ljudi mogu videti da ste trudni i to može izazvati nekad neželjenu pažnju i pitanja.

U ovoj nedelji takođe možete osetiti trnce u rukama i nogama. Ovaj put nije deficit u ishrani nego zadržavanje vode u tkivima uzrokovano hormonima što kao posledicu ima pritisak na središnji nerv u karpalnom tunelu. Ako je problem izražen posavetujte se sa lekarom pa se obratite fizijatru.

Takođe se može desiti da osećate glavobolju, čak iako ranije niste imali sklonost ka njima. I za to su odgovorni trudnički hormoni. Opet voda igra veliku ulogu – potrudite se da budete dobro hidrirani i da ne budete pregrejani. Ako dobijete glavobolju lezite u zamračenoj sobi sa mokrim peškirićem preko očiju. Svakako ne smete piti aspirine i analgetike. Ukoliko je glavobolja iznenadna i nepopustljiva u tom slučaju otidite kod lekara, možda vam je potrebna njegova pomoć i savet.

Pojačan vaginalni sekret je takođe jedna od pratećih pojavma trudnoće ovih nedelja. Tokom trudnoće je uglavnom bistar, beličast i bez mirisa. Može vam pomoći nošenje dnevnog uloška i to je dovoljna mera predostrožnosti. Međutim ako osećate svrab to može biti gljivična infekcija i tada je potrebno da se obratite lekaru.

U ovoj nedelji možete početi da osećate bezbolne kontrakcije vrha materice koje se zovu Braxton-Hicksove kontrakcije. To ne treba da vas brine, tako se vaš organizam „vežba“ za porođaj. Ipak napomenite lekaru kod redovne kontrole.

Vaša beba je ove nedelje teška 500 grama i negde oko 20 cm od vrha glave do kraja kičme. Izgleda kao lutkica sa nešto malo više kože. Tek se stvaraju masne naslage koje će je „popuniti“. U bebinim plućima počinje da se stvara supstanca „sufraktant“ koja omogućava bebinim alveolama da ostanu otvorene kada se beba rodi kako bi bebini vazdušni kanali ostali otvoreni za disanje. Sufraktant je toliko važan da  prevremeno rođene bebe dobijaju kortikosteroide kako bi podstakli njegovo stvaranje.

Na ultrazvuku možete videti bebine srčane komore i glavne krvne sudove. Srce raste zajedno sa bebom a u trenutku rođenja će imati veličinu oraha.

Beba čuje, uši su potpuno u funkciji i može da se desi da se beba trgne u sluaju naglog zvuka. Bebine kosti postaju čvršće i potrebno je da uzimate kalcijum „za dvoje“.

Beba je toliko pokretljiva i već velika da sada sa sigurnošću možete prepoznati njene pokrete u stomaku.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić