Dvadeset i druga nedelja trudnoće

Dvadeset i druga nedelja trudnoće

U ovoj nedelji kapci vaše bebe su još uvek zatvoreni mada ona može da primećuje svetlost. Proći će još neko vreme dok beba ne počne da otvara oči i naravno kada se rodi to će za vas biti vaša beba koja gleda oko sebe. Neće baš videti za početak previše dobro pa je to razlog što su areole oko bradavica na grudima tamnije – da bi ih beba razaznala na grudima, pronašla. Beba do 10. nedelje starosti nije sposobna razlikuje boje tako da je svetlo-tamno za nju orijentir. Prave se čak i male slikovnice za novorođenčad sa krupnim crno-belim likovima koje se naslanjaju na stranu krevetca, onu gde beba „gleda“.

Bebica je u dvadeset i drugoj nedelji potpuno formirana i liči na pravu malu lutku. Mišići vaše bebe su sve sposobniji za fine pokrete tako da sada na ultrazvujku možete ugledati svoju bebu kako sisa palac ili se drži za pupčanu vrpcu. Beba počinje da pravi masne naslage više nego ranije i postajaće sve teža i veća ali to i dalje ne znači da treba da jedete „za dvoje“. Beba je toliko velika da je dovoljno da povećate dnevni unos hrane za 10-20%. Bebi je za sada dovoljno ako unosite dodatnih 300 kalorija na vašu uobičajenu zdravu ishranu. Važno je da se hranite raznovrsno i zdravo i da i vi i beba dobijate sve što vam treba dok „rastete“. Beba ima majušne nokte. Pol je već vidljiv i telesno je formirana tako da devojčice imaju već matericu i vaginu na svom mestu a dečacima će se testisi spuštati iz abdomena prema mošnicama. Zbog trudničkih hormona može da se desi da se beba rodi sa malo uvećanim genitalijama ali se njihova veličina vraća na normalnu tokom prvih par nedelja.

Izbegavajte da podižete terete i da naprežete leđa. Ako imate starije dete radije ga naučite da vam se popne u krilo nego da ga podižete sa zemlje ka sebi.  Važno je sada da obratite pažnju na kičmu i da je čuvate na sve načine. Od toga da proverite da li su vam krevet i dušek udobni pa do toga da teške fizičke poslove i terete ostavite nekom drugom. Pazite kada ulazite i izlazite iz kade, ravnoteža vam je malo promenjena. Prijaće vam da se opustite ležeći u kadi punoj mirišljave vode. Nećete još dugo imati prilike za takvo „izležavanje“. Vaša kičma će biti sve opterećenija i važno je da je ne naprežete i onda kad ne morate. Odmarajte je ležeći bar trećinu dana.

Raspitajte se o vežbama za dno karlice. Trebalo bi da ste do sada već prestali da trčite ako ste imali tu naviku i da radite bilo koje vežbe u kojima se „protresa“ telo. Čuvajte se autobusa koji preterano treskaju i drmaju i ako ste u prevozu pripazite stomak.  Za vas je sada šetnja, joga, plivanje i lagani pilates.

Sada već možete planirati neke stvari koje treba da rešite do dolaska bebe, koji je sve bliži. Tehničke stvari, organizacija, krečenje, neki komadi nameštaja. Bebino ime. Ovo je mirna faza trudnoće u kojoj možete u potpunosti uživati.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić