Dvadeset i prva nedelja trudnoće

Dvadeset i prva nedelja trudnoće

Došli ste do nedelje trudnoće kada je već teško spavati na stomaku. Vaš izbor poza za uspavljivanje će u narednih par meseci biti na boku ili na leđima. Beba u vašem stomaku je okrugli paketić koji već ima svoje zahteve pa je jedan od njih da se budi kada  je „nagnječite“ i počinje da se rita. Spavajte kad god vam se spava i uživajte u snu. Bebino ritanje će vas samo podsetiti da za par meseci više nećete imati miran san. „Paketić“ će tražiti da ustajete par puta noću.

I dalje vam je toplo i pretoplo, cirkulacija je vanredno dobra, prokrvljenost celog tela. Ako je ova 21. nedelja u jesen ili zimu, lako ćete to rešiti a ako je leto možda ćete morati da se pomognete ventilatorom ili erkondišnom.

Važno je da budete aktivni, ako trudnoća to dozvoljava. Beba i trudnoća su još uvek dovoljno mali da postoji veliki izbor fizičkih aktivnosti koje će vam pomoći da održite tonus organizma ali i da potrošite energiju i „prizemite“ se u poplavi osećanja sa kojim vas suočava roditeljstvo i trudnoća.  U svemu tome nemojte zaboraviti partnera. I on je „trudan“. I njemu treba ljubav i pažnja.

Povišeni nivo estrogena će vam u ovoj nedelji doneti plavičaste i šarolike promene na koži na rukama i nogama. Ne brinite se jer će kao i trudnički „leptir“ na licu, nestati posle porođaja.

Vaš pupak je već u ravni kože a sa vremenom će postati ispupčen. I on će se vratiti na svoje mesto sa ostatkom stomaka. Grudi su uvećane i možda je potrebno da kupite veće prsluče. Potrudite se da bude udobno. Bradavice su tamnije i uvećane. Počinjete da dobijate više na težini i u narednih deset nedelja ta tendencija će se nastaviti. Hranite se zdravo, beba raste. Neka hrana bude raznovrsna a nema potrebe da jedete „za dvoje“, to „drugo“ je još majušno.

Vaša beba je sad veličine banane. Teška je preko 300 grama i nastavlja da raste. Prosečna težina do koje beba raste je oko 3,5 kg, što znači puta deset u odnosu na sada.

Bebin mozak i mišići rade sinhronizovano, pokret i namera su usklađeni. Kada „nezgodno“ ležite možete osetiti da se beba „migolji“ da se zgodnije namesti. Beba vari plodovu vodu koju guta, organi za varenje rade a u crevima se skuplja nesvarena materija. Po rođenju bebe to će biti njena prva stolica.

Ove nedelje u bebinim desnima se formiraju začetci zubića. Proverite da li voda koju pijete sadrži dovoljno flourida.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić