Zaštitite zubiće na vreme

Zaštitite zubiće na vreme

Kultura dobrih higijenskih navika, kao i dobre navike u ishrani, osnov su za zdrave dečje zubiće…

Kako bi se sprečila pojava raznih stomatoloških problema, veoma je važno da roditelji od najranijeg uzrasta navikavaju svoje dete da pravilno održava higijenu usta. Svojim primerom najbolje će mu pokazati kako da to čini, a dobre navike u ishrani, koje podrazumevaju tri glavna obroka, dve užine i između njih bar sat i po pauze, treba da budu glavna vodilja u odgoju deteta i preventivi kada je stomatologija u pitanju.

Koji su prvi preventivni koraci u dečjoj stomatologiji?

Noću žlezde minimalno luče zaštitnu pjuvačku, pa, čim fiziološki razvoj to dozvoli, detetu treba ukinuti noćne obroke. Ukoliko postoji potreba za noćnim unosom, onda to treba da bude čista voda ili nezaslađeni čaj. Deca koja dišu na usta posebno su ugrožena kada je oralno zdravlje u pitanju i taj problem treba rešavati sa lekarom specijalistom za ovu oblast u što kraćem vremenskom periodu. Isto se odnosi i na sisanje prsta i cucle, koji zajedno sa disanjem na usta izazivaju deformitete i nepravilan razvoj gornje vilice i srednjeg masiva lica, pa slobodno možemo reći da je odgovornost direktno na roditeljima kad su u pitanju problemi koji će uslediti kasnije ukoliko loše navike potraju.

Kada je pravo vreme za početak higijene usta?

Oralna higijena treba da bude utemeljena po samom rođenju, pa tako sve oralne površine na kojima postoje naslage od mleka treba da se čiste gazom namotanom na prst. Tako ćete preduprediti pojavu kandidijaze koja je česta kod beba, zbog pretežno mlečne ishrane.

Pranje zuba počinje sa prvim izniklim zubilem, negde oko šestog meseca i tada bi trebalo da usledi i PRVA poseta stomatologu. Ukoliko roditelji peru zube u prisustvu svoje dece svakodnevno, deci to postaje uobičajena rutina.

Kako održavati higijenu mlečnih zubića?

Oko drugog rođendana će nići preostali mlečni zubi, sa manjim ili većim vremenskim odstupanjem, što je genetski uslovljeno. Dečje četkice i paste za zube bez fluora danas su dostupne na svakom koraku, kao i gelovi koji omogućavaju bezbolno nicanje. Moćne paste za (re)mineralizaciju koje mogu kompenzovati nekvalitetnu pljuvačku, dostupne su u savremenim stomatološkim ordinacijama. Mogu se koristiti već od druge godine i ovo je period kada bi dete trebalo da uči da ispljune pastu iz usta.

Zašto je važno lečiti mlečni zube?

Zdravlje mlečne denticije je neizmerno važno jer će dugi niz godina biti prisutna u ustima, a od šeste do trinaste godine biće u kontaktu sa stalnim zubima. Ovaj period je kritičan za prenos karijesa sa zuba na zub, jer se karijes širi velikom brzinom, kao i svako drugo infektivno oboljenje. Mlečni molar zahvaćen karijesom u trećoj godini neće zasigurno da služi još celu deceniju, koliko bi trebalo. Mlečni zubi traju do dvanaeste godine i punih sedam godina mogu biti izvor infekcije za stalne zube.

Zašto je važno da mlečni zubi duže traju?

Svaki zub koji nedostaje mora se na vreme nadoknaditi. Prevremeni gubitak mlečnih zuba (usled cirkularnog karijesa) dovodi do gubitka mesta za stalne zube. Zub viška će, takođe, dovesti do gubitka simultanih kontakata i pravilnog zagrižaja.

Šta raditi kad dete povredi ili polomi zub?

Dečji uzrast karakteriše i dinamično ponašanje, pa su razne povrede jednostavno očekivane. Prilikom svakog, čak i najbezazlenijeg pada sa povredom lica i vilica, treba proveriti mobilnost svakog potencijalno povređenog zuba, jer ukoliko se zub rasklati, a stomatolog ga ne fiksira na vreme, može doći do njegovog trajnog gubitka. Čak i potpuno izbijen zub se može ponovo primiti ukoliko ga stomalog reponira na ispravan način, a da je pripremljen aseptično i pod uslovom da ne prođe duže od 30 minuta od povrede. Ovakav zub najbolje je transportovati u čaši mleka. Ukoliko dođe do potpunog izbijanja mlečnog zuba on se ne vraća nazad, ali je neophodno da stomatolog proveri da li je došlo do povrede stalnog zametka.

Šta je to minimalno invazivna stomatologija?

Prilikom bilo kakve povrede zuba ili ukoliko je zub nikao kao atipičan, treba insistirati na minimalno invazivnim tretmanima koji su potpuno bezbolni, bez brušenja. Ukoliko je brušenje neophodno radi se na maksimalnom očuvanju zdrave zubne supstance, što najsavreameniji stomatološki materijali i aparatura već uveliko omogućavaju.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić