Vakcinacija

Vakcinacija

Kako Svetska zdravstvena organizacija naglašava,  ništa osim čiste pijaće vode, ni visok standard stanovništva, pa ni antibiotici, nema toliki značaj u smanjenju smrtnosti, koliku ulogu ima imunizacija stanovništva, misleći pre svega na dečiji uzrast.

Prema zakonu koji je kod nas na snazi, deca primaju ukupno deset vakcina. Od prvog Oktobra 2017 godine se uvodi još i vakcina protiv Pneumokoka, kao jedanaesta obavezna vakcina.

Prema kalendaru vakcinacije, prve dve vakcine bebe primaju u porodilištu i to BCG i Hepatitis b.

Sledeče vakcine deca primaju u Domu zdravlja prema kalendaru vakcinacije.

Sva relevantna istraživanja ukazuju, da su vakcine bezbedne za decu, da u nekim situacijama jesu prisutni rizici ali da si oni veoma retki.

Mnogi roditelji su zbunjeni kada je MMR vakcina u pitanju. Dugogodišnja negativna kampanja protiv ove vakcine je dovela do toga da roditelji sumnjaju u pozitivne efekte vakcine, a sa druge strane se posle više godina pauze pojavljuju novi oboleli pre svega od malih boginja, kako kod nas, tako i u svetu.

Komplikacije zauški su zapaljenje moždanica (meningitis) ili mozga (encefalitis), kao i testisa i jajnika, što može imati za posledicu sterilitet kod muškaraca, kao i gubitak sluha. Rubeola takođe ima komplikacije u vidu zapaljenja pluća (pneumonije) ili encefalitisa, a ukoliko žena nije preležala ovu bolest ili nije vakcinisana, u toku trudnoće može dovesti do pobačaja. Ipak su komplikacije najčešće kod malih boginja, gde su kod čak 30% obolelih prisutne komplikacije, posebno kod dece uzrasta do 5 godina. Tada se javljaju pneumonija, gubitak sluha i zapaljenje celog mozga (panencefalitis).

Prema kalendaru vakcinacije MMR vakcina se po kalendaru kod dece daje izmedju 12 i 15 meseca. MMR je skraćenica za Morbile (male boginje), Mumps (zauške) i Rubeole..Sva dosadašnja meritorna ispitivanja ukazuju, da je u neželjenim pojavama posle ove vakcine  odlučujuću faktor bila genetska predispozicija, a da je vakcina bila samo okidač koji je organizam odveo u neželjenom pravcu.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić