Trideset prva nedelja trudnoće

Trideset prva nedelja trudnoće

Uživajte u ovom periodu vaše trudnoće. Sada vam već ustupaju mesto u prevozu, ustaju sa stolice u domu zdravlja ili pošti, puštaju vas preko reda. Vaša trudnoća u nekim situacijama postje privilegija. Prihvatite pažnju sa radošću, ovo jeste poseban period u vašem životu.

Ovo su poslednje nedelje za dugo kada još uvek možete da se u potpunosti posvetite sebi i učinite za sebe nešto što će vam doneti posebno zadovoljstvo. Družite se sa prijateljima, izađite, prošetajte, pročitajte najnoviju knjigu, listajte časopis u nekoj lepoj bašti. Provedite sa partnerom kvalitetno vreme. Nemojte osećati krivicu što ćete se fokusirati malo i na sebe. Kada dođe beba tražiće svo vaše vreme i pažnju.

Vaš stomak se još više uvećava i širi. Moguće da su se pojavile i strije. Ne brinite se sve će se to vratiti na svoje mesto sa vremenom, kada se porodite. Malo brže ako ste mlađi, malo sporije ako ste starija trudnica ali uz kvalitetnu ishranu, vežbe i negu sigurno ćete opet doći u formu. Važno je da sada pripazite da se previše ne ugojite. Svaki kilogram koji sada tako lako dobijate a ne ide u težinu bebe i tečnosti, kasnije će vam biti višestruko teže da skinete. A biće vam važno da lepo izgledate. Ako dojite nećete moći da se podvrgnete dijetama. Najbezbolnije rešenje je da sada kada još „kontrolišete situaciju“ budete umereni u ishrani.

Morate ozbiljno da shvatite da je vaš stomak sada zaista veliki i pun, da vaše telo nosi veliku težinu, da se statika vašeg tela menja. Ono radi za dvoje. Može da se desi da gubite dah ako žurite ili se penjete stepenicama. Pokušajte da ispravite leđa i date plućima dovoljno prostora da dobro dišete.

Grudi verovatno već proizvode kolostrum, žućkastu providnu tečnost, prvo mleko. Ukoliko je potrebno kupite uloške za grudi koji ne dozvoljavaju da tečnost ostavi fleke na odeći. Vaše grudi se pripremaju za dojenje.

U ovom periodu vaš lekar će sigurno kontrolisati gvožđe u vašem organizmu. Potrebno je da vodite računa o tome da unosite dovoljno namirnica bogatih gvožđem kao što su goveđe meso, piletina, pasulj, soja, sočivo, spanać, lisnato povrće, semenke bundeve i susama, spelta i ovas, suvo voće, orašasti plodovi. Jedan od najomiljenijih izvora gvožđa je crna čokolada koja ima 11,9 mg gvožđa na 100 g.

Uz gvožđe je potrebno da uzimate i vitamin C da bi vaš organizam mogao da apsorbuje gvožđe iz hrane.

Porođaj se približava i sigurno razmišlte o tome kako i gde ćete se poroditi. Ukoliko osećate strepnju zbog porođaja potrebno je da porazgovarate sa nekim i ne dopustite da strepnja preraste u stres.

Beba će veoma brzo ući u vaš život i ako niste do sada, razmislite o tome kakvo roditeljstvo je vama blisko i kakav roditelj želite da budete. Sada je pravo vreme i da sa partnerom pričate o tome kakav stav ćete kao roditelji zauzeti, šta je njegovo mišljenje o podizanju deteta, koji model ćete primeniti. Takve vrste dogovora nisu nešto što treba ostaviti za tri ujutru kada beba plače.

Vaša beba sada ima oko 45 cm i dobija na težini sve više. Sada više dobija na težini nego što raste u dužinu. Beba mnogo vremena spava. U bebinom mozgu se formiraju milioni veza ili sinapsi. Beba reaguje na vaš glas, na zvuke koji dopiru do nje kroz zidove stomaka, takođe i na muziku. Svi ti zvuci i takva vrsta stimulacije takođe doprinose bebinom razvoju i stvaranju ovih vitalnih veza. Komunicirajte sa svojom bebom, pevajte joj, pričajte joj, sve je to jako dobro za bebin razvoj.

Jedite zdravo, naš predlog je meso i riba, povrće, mlečni proizvodi, voće, žitarice. Vodite računa o cirkulaciji i kretanju, sada je veoma važno da šetate što više. Ako radite i još uvek puno sedite za stolom, ustanite svako malo da prošetate i uspostavite bolju cirkulaciju. Vaše šetnje treba da budu prijatne ali nije loše da podrazumevaju i malo napora, ne previše, tek toliko da vam se otkucaji srca ubrzaju.

Pratite aktivnost vaše bebe u toku dana u stomaku i pokušajte da ustanovite neku pravilnost, dinamiku u bebinom dnevnom ritmu. To će vam pomoći da uočite razlike u bebinoj aktivnosti koje mogu da upućuju na neke promene koje traže kontrolu lekara.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić