Treća nedelja trudnoće

Treća nedelja trudnoće

U trećoj nedelji trudnoće ste „stvarno“ trudni. Partnerov spermatozoid i vaša jajna ćelija su se spojili i vi se nalazite u najranijoj fazi trudnoće.

Ukoliko se oslobodila i oplođena je  jedna jajna ćelija to je „obična“ trudnoća. Ukoliko je oplođena jedna jajna ćelija koja se zatim podelila na dva jednaka dela nastaće identični, „jednojajčani“ blizanci. Ukoliko su se oslobodile i oplođene su dve jajne ćelije, vi nosite  „dvojajčane“ (neidentične) blizance.

U 3. nedelji još vas par nedelja deli od toga da stvarno osetite dejstvo trudničkih hormona. Sve je još u „mikroskopskim“ kategorijama. Neke trudnice kažu da su odmah osetile da su u drugom stanju. Ne poričući tu mogućnost i osećaj, kada su hormoni trudnoće u pitanju još uvek nema osnova za to.

Oplođena jajna ćelija se naziva „zigot“. Zigot počinje da se deli na sve više i više ćelija, tako da otprilike trećeg dana postoji 12 ćelija. Za sada se sve  odvija duboko u jednom od jajovoda. Sićušne prstolike treplje kojima su zidovi jajovoda obloženi, zvane „cilije“, pomažu  da se zigot konstantno kreće kroz jajovod prema materici gde će ostati još 37 nedelja. To kretanje prema materici traje oko 60 časova, zigot već sadrži 60 ćelija od kojih svaka ima unapred određen zadatak. Spoljne ćelije zigota će oformiti placentu (posteljicu)  a unutrašnje ćelije zigota će oformiti vašu bebu.

Oko sedmog dana pošto je oplođeno, zigot koji sada već ima oko 100 ćelija, će se ugnjezditi u sluzokožu materice. Sada se već proizvodi trudnički hormon (HCG), koji se može detektovati u urinu ili krvi kod analiza na trudnoću.

Ukoliko telo ne dobije signal hormona HCG sluzokoža materice počinje da se ljušti i biće izbačena iz tela.

Još uvek nema potrebe da budete posebno oprezne sa fizičkim aktivnostima jer telo i oplođena ćelija znaju šta rade. Vaša beba je još sićušna grupica ćelija, jedva veličine glave čiode, ali nastavlja da se deli i množi, uvećava neprekidno 24 sata dnevno.

Budite oprezni sa lekovima, posetama potencijalno bolesnim prijateljima ili rođacima, skrenite pažnju stomatologu ili lekaru kod kog ste otišli na pregled da ste moguće trudni. Izbegavajte alkohol, hranite se zdravo i uzimajte vitamine sa dodatkom folne kiseline.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić