Polazak deteta u jaslice i obdanište

Polazak deteta u jaslice i obdanište

U današnje vreme je prednost ukoliko nađete mesto u obdaništu za svoje dete i relativno je malo mogućosti da se bira kolektiv. Ipak, kada se odlučite da ćete svoje dete prepustiti deo dana vaspitačicama, potrudite se da se raspitate o tom kolektivu, pre svega o atmosferi koja vlada tamo.

Vaspitačice u obdaništu morale bi da budu iskusne ali i vedre i nasmejane. Potrebno je da kolektiv funkcioniše kao uigran tim i da vaspitačice međusobno podržavaju jedna drugu. Raspitajte se da li su vaspitačice orijentisane ka tome da su sa decom u interakciji i da li prema deci postupaju sa nežnošću. Da li su istinski zainteresovane za rad sa decom. Jer ako nije tako čak i najmlađa deca mogu da osete nezainteresovano ponašanje osobe koja ih čuva i da to utiče na njih. Ako se vaspitačice skupljaju u jednom kraju prostorije i ostavljaju decu da se sama zabavlajaju, to nije dobar znak i to obdanište, osim fizičke bezbednosti (a nekada ni toliko) neće biti dobro mesto za vaše dete.

Obratite pažnju da li se vaspitačice uključuju u dečiju igru i da li uživaju da se igraju sa njima a to se odnosi i na situacije kada deca sede ili sede na podu i rade nešto. Deca ne treba da budu radna obaveza nego zadovoljstvo osobi kojoj prepuštate dete. Ona treba da reaguje na detetov plač sa brižnošću. Vaspitačica kada je sa vašim detetom ne treba da bude obuzeta svojim problemima, njen fokus treba da bude na deci. Obratite pažnju i na tu osobinu jer vaspitačica koja se vama stalno žali na nešto, sigurno se slično ponaša i kada je sama sa decom.

Kada odaberete obdanište ili jaslice za svoje dete i uverite se da su vaspitačice zainteresovane, brižne, vesele, potrebno je da nastavite da kontrolišete šta se dešava sa detetom. To ćete najbolje moći da radite ako pratite reakcije svoga deteta. Ako je vaše dete razdragano, lepo se razvija, lepo napreduje, možete biti sigurni da je sve u redu. Čak iako se povremeno bude bunilo da ide u vrtić, što je potpuno normalna reakcija, možete da budete bez brige. Nešto starija deca će čak pribegavati i čudnim pričama o svojim vaspitačicama tražeći način da se ne odvajaju od roditelja. Umesto da slušate priču, pratite detetovo ponašanje. Ako je moguće posmatrajte sa strane kako se dete ponaša u igri sa drugom decom, kako ide na dremku, kako se ponaša za stolom tokom obroka. Povremeno navratite nenajavljeni u obdanište, takva poseta vam može dati dobre informacije ili u pozitivnom kontekstu ili u negativnom.

Ukoliko sredina u kojoj boravi ne odgovara detetu, ono će pokazivati znake potištenosti i nezadovoljstva. Može postati veoma osetljivo na povišen ton vašeg glasa ili na vašu podignutu ruku. Ako primetite da se dete promenilo i da se vraća nekim ranijim obrascima ponašanja, proverite šta je tome uzrok. Znaci mogu biti potištenost, zakasnele reakcije na podsticaje ili izostanak reakcija, nedostatak opuštenosti kada mu menjate pelene, ili povratak na piškenje u krevet, plakanje tokom noći, odsustvo apetita. Pratite ovakvo ponašanje, prvo proverite da li je privremeno ili duže traje. Ako zaključite da promenjeno ponašanje traje neko vreme onda je potrebno da posetite obdanište i porazgovarate sa vaspitačicama o tome šta se dešava.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić