Peta nedelja trudnoće

Peta nedelja trudnoće

Peta nedelja trudnoće je vreme kada ćete već ozbiljno posumnjati da ste u drugom stanju jer menstruacija kasni bar sedam dana. Sad se već možete objektivno osećati drugačije nego obično, veoma slično kao u četvrtoj nedelji ali je sve intenzivnije i konkretnije.

 • Mučnine će se nastaviti, posebno ujutru ili ako je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka. Možete se i preko dana više puta osetiti da ste na ivici da povratite. Može se desiti i da povratite.
 • Ukoliko osećate punoću i težinu u donjem stomaku, materici, slično kao da ćete da dobijete ciklus, samo što je to ovaj put zbog trudnoće i povećanog dotoka krvi u matericu.
 • U petoj nedelji trudnoće se još uvek formiraju placenta (posteljica) i amnionska kesa. One imaju ulogu da pruže neophodne uslove bebi za razvoj i one će da je štite i hrane do porođaja.
 • Grudi će vam postati još teže i osetljivije i može da se desi da vam bolne i preosetljive onemoguće da spavate na stomaku.
 • Možete osetiti nesvestice i vrtoglavice. Možda bi trebalo da obratite pažnju na nivo šećera u krvi, ako ume da bude nizak. Takođe obratite pažnju na redovnu ishranu jer i prevelike pauze između obroka mogu biti razlog.
 • Čulo mirisa je još osetljivije. Spektar mirisa koji smetaju se uvećava na: izduvne gasove automobila, parfeme, raznu hranu, telesne mirise, kafu… mogu izazvati i mučninu.
 • Može da se desi da budete skloni izlivima emocija. Plačljivost, smeh, uzbuđenje, radost, tuga, briga, će se smenjivati i preplavljivati vas, naročito ako ste trudnoću planirali. Tada je ovo nedelja koju ćete pamtiti. Ukoliko trudnoću niste očekivali i niste želeli, ovo je nedelja suočavanja, rezimiranja, odluka, mirenja.
 • Odluka da li ćete informaciju da ste trudni podeliti sa drugima ili ne, je sada samo vaša jer se trudnoća još ne primećuje. Da li ćete se radosno raspitivati šta vas čeka ili ćete još uvek čuvati vest za sebe je samo važ izbor. Mogu se pojaviti strepnje kako će partner reagovati i zajedno sa vama pratiti vašu trudnoću. Takođe i briga da li je beba dobro i zdravo. Ukoliko ste planirali trudnoću sve ovo je lakše i jednostavnije jer ste ipak, bar kada su hrana i lekovi u pitanju, vodili računa o budućoj bebi.
 • Prvih dvanaest nedelja trudnoće spadaju u rizične kada je održavanje trudnoće u pitanju. Posle dvanaeste nedelje rizik od gubitka trudnoće je značajno manji. Mnogi parovi se zbog toga odlučuju da vest o bebi odlože do izlaska iz dvanaeste nedelje.

Vaša beba je sada veličine koštice narandže i može se videti na ultrazvuku. Beba liči na punoglavca. Trudnoća se na ultrazvuku bolje pregleda vaginalno. Moguće je u petoj nedelji videti otkucaje srca. Srce je još nema svoj oblik sa četiri komore ali cevasti kanalići rade svoj posao, pumpaju krv kroz bebino minijaturno telo. Kičmena moždina i mozak se formiraju, još uvek su otvoreni ali će se uskoro zatvoriti.

 • Potrebno je da pijete prenatalne vitamine svakog dana da bi pomogli razvoj bebe, pre svega zbog neuralne tube koja u narednoj nedelji treba da se zatvori.
 • Izbegavajte uzimanje bilo kakvih lekova koji mogu štetno delovati na bebin embrionalni razvoj. Konsultujte svog ginekologa.
 • Odmarajte se kad god osetite da vam je potrebno. Spavajte. Vaše telo se prilagođava u „drugom“ je stanju i ako vam telo umorom signalizira da je vreme da se odmorite, poslušajte ga.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić