Šesta nedelja trudnoće

Šesta nedelja trudnoće

U šestoj nedelji trudnoće beba je već toliko porasla da se može tokom ultrazvučnog pregleda izmerii. Beba se meri od temena do kraja kičmenog stuba. Beba je već u „sklupčanom“ položaju pa je teško biti potpuno precizan kod merenja ali je prosečna veličina bebe u šestoj nedelji  5-6 milimetara. Beba malo liči na punoglavca.Bebina glavica je velika u odnosu na telo na kom se primećuju „čvorići“ od kojih će nastati ruke i noge. Na glavici se mogu videti naznake lica i vilice, očiju i nosa, razaznaje se bebino lice. Formiraju se ušni kanali. Sada se već u tom majušnom telu stvara prostor za unutrašnje organe: pluća, jetru, bubrege. Na vaginalnom ultrazvuku je moguće pratiti otkucaje bebinog srca koje kuca brzinom od oko 80 otkucaja u minutu.

Vaša trudnoća se i dalje ne vidi, nije očigledna. I dalje može biti nešto što vaš partner i vi niste odlučili da kao novost podelite sa ostatkom sveta. Neki parovi odlučuju da novost o trudnoći saopšte tek kada se završi rizično prvo tromesečje, prvih 12 nedelja.

Osećate mučninu, još veću osetljivost na mirise. Umorniji ste nego obično i taj umor treba poštovati jer vam telo javlja da mu treba više odmora i pažnje. Počinjete da osećate netipičnu glad, nekada i za neobičnom hranom koju inače ne jedete ili bar ne tako željno. Jede vam se meso, riba, voće, povrće, grickalice. Nekada je to baš jedna specifična namirnica.

Grudi vam postaju još osetljivije, bradavice tamnije. Vrlo verovatno da će se dojke povećati a krvni sudovi na njima su naduti i izraženi. Vaginalni sekret može biti izraženiji a ako ima specifičan miris obratite se lekaru. U trudnoći su češće gljivične vaginalne infekcije jer zbog pojačanog rada hormona i vaginalna flora reaguje. Može da se desi da imate glavobolje pa ako se to desi koristite tradicionalne metode: istuširajte se, prilegnite, povećajte unos tečnosti, izmasirajte glavu.

Ovo je faza razvoja bebe kada je važno odreći se nekih rizičnih navika kao što je alkohol ili pušenje. Ovo je takođe vreme kada buduća mama počinje u potpunosti da shvata realnost trudnoće i svega što je tek pred njom. Sa druge strane, naročito ako je u pitanju planirana trudnoća, još neko vreme će postojati strah kada se ode u kupatilo da se ne pojavi kapljica krvi koja znači probleme sa trudnoćom odnosno mogućnost pobačaja. Ovo je uobičajena zabrinutost i prestaje posle prvog tromesečja.

Pritisak na bešiku i dalje postoji, pa češće morate da piškite, što se dešava zbog pritiska materice. Taj pritisak će prestati kada materica još poraste i drugačije se „namesti“ napočetku drugog tromesečja. Mišići gornjeg dela stomaka počinju da se pripremaju za rastezanje što može izazvati „vraćanje“ hrane i višak pljuvačke. Taj problem možete izbeći ako pažljivije i duže žvaćete hranu.

Osećate se pomalo umorno i osetljivo – vaše telo ulaže mnogo energije u razvoj bebe. Može da se desi da vam odeća postane pomalo tesna. To je još uvek samo zbog opšte „nadutosti“ tela.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić