Pelenski osip

Pelenski osip

Vrlo čest problem kod beba, i to od najranijih dana, je pojava osipa na koži u predelu koji pokrivaju pelene…

Toplota i vlažnost genitalnog područja predstavlja „idealnu“ sredinu za nastanak osipa. Manji nadražaj kože uzrokovan mokraćom ili stolicom pogoršava se stalnom vlažnošću i delovanjem bakterija iz kože i stolice, ponekad i iz mokraće, a kao rezultat svega toga javlja se pelenski osip. Do ojeda ispod pelena može doći kod odojčadi bilo koje starosti, ali ga treba očekivati dok god deca koriste pelene.

Kako se prepoznaje pelenski osip?

Koža kod ovog osipa je crvena i suva. Može početi neposredno oko čmara ili se pojaviti „preko noći“ i zahvatiti čitavo područje pokriveno pelenom. U većini slučajeva ojed nestane u roku od jednog dana, ali iritacija može da potraje i više dana.

Zašto dolazi do ovog problema?

Ako se pojavi osip, razmislite šta ga je moglo izazvati. Sapun i voda su svakodnevno prisutni. Treba samo imati na umu da prečesto odmašćivanje kože sapunima ili penama za kupanje stvaraju uslove za oštećenje kože. Takođe, kozmetička sredstva, kao i pelene za jednokratnu upotrebu sadrže brojne hemijske dodatke (razne mirise, sredstva za omekšavanje, a ponekad i alkohol), koji dodatno isušuju i nadražuju kožu. Osip se može javiti i kod dece koja koriste antibiotike zbog lečenja. Ako se osip javi kod do tada potpuno zdravog novorođenčeta, uz savet za odgovarajuću negu, treba savetovati i pregled mokraće, jer to može biti prvi znak upale mokraćnih puteva. Ipak, osip se najčešće javlja posle pojave retkih, tzv „kiselih“ stolica, koje ne moraju uvek biti znak crevne infekcije. „Loše“ stolice se mogu javiti i kao reakcija na nepodnošenje određene vrste hrane. Često se javljaju i pred izbijanje zuba.

Kako se leči?

Važno je napomenuti da je nekad lakše sprečiti nego lečiti ojed. Jedna od glavnih preporuka je uredno menjanje pelena i izbegavanje preteranog korišćenja sapuna i pena za kupanje, kao i izbegavanje upotrebe vlažnih maramica.

7 važnih pravila za negu bebine kože

Lečenje blagog osipa od pelena je jednostavno ukoliko pratite sledeće savete i preporuke:

  1. Pelene treba menjati češće nego obično.
  2. Predeo koji pokrivaju pelene treba prati vodom (uz izbegavanje sapuna koliko je god moguće), a kožu sušiti tapkanjem, nakon čega treba naneti tanak sloj zaštitne kreme, losiona ili masti.
  3. Što više vazduha, to bolje. Kada presvlačite bebu ostavite je 10-15 minuta golu. Videćete po njenoj reakciji koliko joj to prija.
  4. Kada perete pelene koristite blage deterdžente koji ne pene ili isperite veš dva-tri puta. Izbegavajte upotrebu omekšivača.
  5. Promenite povremeno vrstu jednokratnih pelena koje koristite.
  6. Nudite detetu više tečnosti radi razblaživanja jakih kiselina koje se nalaze u urinu i stolici.
  7. Brižljivo pratite efekte uvođenja novih namirnica u bebinu ishranu. Ukoliko posumnjate da je određena namirnica „kriva“ za pojavu ojeda, izbacite je iz ishrane i pokušajte sa ponovnim uvođenjem nakon nekoliko nedelja.
  8. Ukoliko i pored preduzetih predloženih mera promene uporno traju (više od sedam dana), posebno ako se pojave i drugi znaci kao povišena telesna temperatura, groznica, gubitak apetita, promene u vidu plikova, obavezno se obratite pedijatru koji prati vaše dete.

Izvor: Škola roditeljstva “Nada Lazić”