Najvažnije lekcije iz roditeljstva

Najvažnije lekcije iz roditeljstva

Za mnoge manje važne događaje i potrebe u našim životima idemo u školu, stičemo diplome i dodatno se edukujemo. Baš zato je neobično što na ovim prostorima vlada uverenje kako za najvažniju ulogu u životu – rađanje i vaspitanje dece – nikakva priprema ne treba. A ipak, iskustvo pokazuje da su podrška i pomoć, kao i proverene informacije tokom trudnoće i prvih meseci nakon dolaska bebe, često od najveće važnosti za zbunjene roditelje.

Iako nije mnogo poznata, škola roditeljstva pokazuje sjajne rezultate u pripremi parova da što bolje preuzmu ulogu roditelja. O važnosti škole roditeljstva i priprema za porođaj razgovarali smo sa pionirom u toj oblasti, diplomiranim defektologom Nadicom Lazić. Nakon osnivanja i rada u školi roditeljstva i psihofizičke pripreme za porođaj u Ginekološko – akušerskoj klinici „Narodni front“, rad sa budućim i novim roditeljima nastavila je u „Školi roditeljstva Nada Lazić“.
Psihofizička priprema trudnica za porođaj veoma je važna jer kroz nju buduće mame mogu da se upoznaju sa svim promenama koje ih čekaju tokom trudnoće a i na samom porođaju.
– Psihofizička priprema podrazumeva upoznavanje sa fiziologijom porođaja, fazama kroz koje porodilja prolazi, očekivanim promenama u i na telu, te značajem fizičke akivnosti i kondicije za kvalitetan porođaj. Ova priprema je od izuzetnog značaja i za prevazilaženje straha od porođaja i porođajnih bolova – pojašnjava Nadica Lazić.
Na ovim specifičnim časovima, koji su potpuno besplatni, buduće mame ne samo da dobiju podršku i ohrabrenje već nauče i vežbe disanja koje im u velikoj meri mogu olakšati porođaj. Nadica Lazić je svoju školu koncipirala u skladu sa projektom „Od zdravih roditelja do zdravog potomstva“, u okviru kojeg je izdata i istoimena knjiga.

– Kao zdravstveni radnik koji je radni vek proveo u GAK „Narodni front“ uvek sam imala potrebu da dam svoj maksimum u pomaganju ljudima, jer to je moja misija – pomozi kad god si u prilici, a svoje iskustvo i znanje podeli sa onima kojima je to potrebno! Volela bih da značaj ove škole prepoznaju i svi oni koji mogu da nam pomognu – kaže Nadica Lazić.

Predavanja u okviru „Škole roditeljstva Nada Lazić“ održavaju se svakog meseca za novu grupu budućih roditelja, i to tri puta nedeljno. Zbog velikog broja zainteresovanih, osim u DKC „Majdan“, u Beogradu su u okviru ove škole prošle godine počela predavanja i u UK „Parobrod“.
– Svako predavanje je novo iskustvo za sve naše polaznike. Osim predavanja, tokom meseca organizujemo i radionice različitih sadržaja, kao i savetovališta stručnjaka. Svi koji su do sada pohađali Školu dobili su i diplome – dakle sve su to sada diplomirani roditelji s razlogom. O roditeljstvu znaju mnogo više od drugih a i dovoljno da bi pravilno odgajali svoju decu – ponosna je Nadica Lazić.
Kako dodaje naša sagovornica, njihov sveobuhvatan program i garantuje ozbiljnost pristupa odgovornom roditeljstvu. U okviru ove škole mnogo je tema koje roditeljima daju priliku za usvajanje novih informacija i veština.
-Trudimo se da budemo u toku sa svim novinama i da to ponudimo našim polaznicima. Tako oni imaju priliku da se upoznaju i sa jedinstvenim IAIM programom masaže koji bebama pruža osećaj sigurnosti, ljubavi i poštovanja. Ovaj program pomaže i roditeljima da bolje razumeju bebine potrebe, da je umire kada plače, stimulišu sva njena čula i podstiču psihomotorni razvoj. Tu je i koučing metodologija, tek nekoliko godina prisutna na našim prostorima, a ima značajnu primenu u trudnoći. Kroz nju polaznici saznaju kako naši mentalni procesi funkcionišu, kako nastaje strah od porođaja, koliko je stres štetan za mamu i bebu, a zahvaljujući naprednim koučing tehnikama uče kako da ova stanja uspešno prevaziđu. Cilj je da trudnice nauče da se fokusiraju na ono pozitivno i najvažnije što porođaj nosi – susret sa bebom, te da ojačaju samopouzdanje – pojašnjava sagovornica Baby planete.
Iako su ovakvi časovi višestruko korisni, škole roditeljstva i psihofizička priprema za porođaj u Srbiji nisu uobičajene aktivnosti. Nadica Lazić kaže da njihova škola za sada postoji samo u Beogradu, na dve lokacije.
– Želimo da naš program unapredimo svim novinama bitnim za odgovorno roditeljstvo. Plan nam je da potražimo i dobijemo podršku i pomognemo trudnicama ne samo na ove dve lokacije u Beogradu, već i u svim ostalim gradovima Srbije. Ljudi dobre volje mogu s nama stupiti u kontakt preko sajta www.skolaroditeljstva.com i doprineti da se rad naše škole podigne na još veći nivo – poziva Nadica Lazić.
Antrifle
Posle diplome – druženje

– Svakodnevno preko društvenih mreža dobijamo reči pohvale i zahvalnosti kao i komentare koliko im je znanje stečeno u školi značilo i na porođaju, i prvih dana sa bebom. Svakog meseca organizujemo susrete roditelja sa bebama uzrasta do četiri meseca, tako da i na tim radionicama dobijamo povratne informacije koliko i šta su naši polaznici primenjivali u prvim nedeljama svoje najvažnije uloge. Ponosni smo i što nam se roditelji vraćaju, tj. dolaze i u narednim trudnoćama da dopune znanje novinama koje im nude naši saradnici – kaže Nadica Lazić.

Antrfile
Škole roditeljstva u Srbiji

Škole roditeljstva i psihofizičke pripreme za porođaj, nažalost, ne postoje u svim gradovima u Srbiji. Za sada ih ima samo u većim domovima zdravlja ili pri pojedinim porodilištima. Osim „Škole roditeljstva Nada Lazić“, koja je besplatna za polaznike, u poslednje vreme osnivaju se i privatne škole roditeljstva.