Bebe u kući i kućni ljubimci

Bebe u kući i kućni ljubimci

Nada Lazić govori o čestoj dilemi budućih roditelja, šta sa ljubimcima kada dođe beba iz porodilišta.

U kuci u kojoj živi kućni ljubimac deca su samostalna, zadovoljna i odgovorna.
Prvi korak odluke da zadrzimo ljubimce koje imamo je da li su naši ljubimci vakcinisani, očišćeni od parazita, da li imaju povrede na kozi. Ako ljubimce držite napolju, važno je da redovno pregledate da li imaju krpelje ili neke druge simptome Lajmske bolesti.
Iz perspektive psa, u kuću je stigla nova zvezda koja mu je ukrala vodeće mesto. Čak i najnežnija životinja će najverovatnije reagovati ako ne dobije uobičajenu pažnju. Pokušajte da održite vaš ritam šetnje i igre.
Vrlo je vazno da se ljubimci postepeno navikavaju na prisustvo bebe, preko mirisa odece bebe.
Spustite bebu da je pokazete ljubimcu i dajte da je onjusi.Taj prvi susret mora da bude smiren, opusten, u protivnom poruka koju šaljemo može da uznemiri ljubimca, učini da bebu vidi kao pretnju. Mačka ce u prvom momentu ostati ravnodušna, a pas će hteti da vidi šta je to novo što je stiglo. Svakako nikako na početku ne ostavljajte bebu samu sa ljubimcem. I najnežnija životnja može reagovati nepredviđeno. Ako beba zaplače, može uznemiriti mačku ili vaš pas može početi da brani svoju teritoriju. Razmislite o tome da ograničite prilaz ljubimcu do kreveca.

Koliko god mozete ljubimcu pruzajte paznju. Ako paznja izostane oni ce reagovati.

Dok se igrate sa bebom, uključite ljubimca u igru, dajte mu neku poslasticu. Kada idete u setnju vodite i ljubimca.
Na početku, vaša beba neće ni primećivati ljubimca. Negde oko četvrtog meseca, beba će početi da otkriva jedno prijateljsko biće. Ljubimac podstiče i nove osećaje koji pomažu bebinom razvoju, tvrde stručnjaci. Uzmite bebinu ruku i zajedno pomazite ljubimca. Između petog i šestog meseca bebin vid je dovoljno dobar da uoči svaki pokret koji mačka ili pas prave. Kada bacate lopticu psu koordinacija vida kod bebe se razvija. Ako beba vidi ljubimca na drugom kraju sobe, možda će dobiti motivaciju da puza prema njemu.

Naučite vaše dete da bude nežno sa psom. Pokažite im kako da ga mazi nežno i to niz dlaku. I na kraju, morate poznavati svog psa. Ljubimac koji je dominantan i neustrašiv, manje je tolerantan na ponašanja bebe koja mu se čine grublja. U tom slučaju možda treba da stavite korpu na njušku, kao i da dete bude u posebnoj, psu nedostupnoj prostoriji, u momentima kada ne možete da ga nadzirete.

U periodu kada vasa beba pocinje da puza, ne smete je ostavljati samu ni sa najmirnijim kucnim ljubimcem. Jedan pritisak bebine ruke na šapu ljubimca može isprovocirati psa da reaguje u skladu sa svojim temperamentom.
Pratite da li kod vašeg psa ili mačke ima znakova agresije prema bebi, kao što su režanje, siktanje, savijanje ili spuštene uši – ali nemojte kažnjavati životinje. To je znak da je životinja verovatno uplašena i da vi treba o tome da povedete računa.
Dok dete jede ili dok pas jede neka budu odvojeni tako da dete ne prilazi činiji dok pas jede. Tretiraće dete kao nekog iz čopora, može da reaguje.

Veoma je važno da činiju za hranu kao i kutiju sa peskom postavite na mesto koje je bebi nedostupno. Na ovaj način štitite bebu, ne samo kada je higijena u pitanje nego i dajete prostor ljubimcu da se sakrije i povuče ako oseća potrebu za tim.
Kako biste pripremili ljubimca na to da će se uskoro i beba igrati sa njim, probajte ponekad da ga nežno povučete za rep, krzno ili uši (napravite od toga igru i nagradite ga hranom, da se ne bi traumatizovao). Nemojte zaboraviti da sklonite igračke ljubimca od bebe – prepune su bakterija, a i životinja će osetiti potrebu da ih čuva za sebe
Kada beba počne da puzi, moraćete biti mnogo oprezniji. Beba koja puzi je za ljubimca je u zavisnosti od veličine ljubimca interesantna ili strašna pojava. Pratite da li kod vašeg psa ili mačke ima nekih znakova agresije kao što su režanje, siktanje, zavijanje, savijanje ili spuštene uši – ali ga nemojte kažnjavati. Životinja je verovatno uplašena. Razdvojte dete i životinju, a ako se ovakvo ponašanje nastavi, posavetujte se sa veterinarom.

Saveti:
Iako se retko dešava, ljubimci mogu preneti bolesti kao što je besnilo, mačju groznicu, druge groznice i kožne bolesti. Da biste se osigurali, uradite sledeće:
• U sobi u kojoj beba boravi oslobodite pod od prostirki i tepihe, jer ćete zbog ljubimca morati svakodnevno da brisete pod.
• Perite šape ljubimca ako ide napolje a i vama i bebi dobro perite ruke nakon kontakta sa ljubimcem.
• Ljubimca redovno vodite veterinaru i lečite sve bolesti na vreme
Ako ljubimce držite napolju, proverite da li imaju krpelje, ili možda neke druge simptome bolesti
• Ne dajte ljubimcu da liže bebino lice, ruke ili stopala makar prvih nekoliko meseci, jer nikad ne znate šta mu je bilo u ustima
• Nikako ne zaboravite da operete ruke pre nego što uzmete pumpicu ili pre nego što krenete da pripremate formulu
• Skraćujte redovno nokte ljubimcu kako biste izbegli ogrebotine koje se mogu inficirati
• Ljubimce kupajte napolju kako biste izbegli širenje bakterija tamo gde pripremate hranu ili kupate bebu

• Neke ljubimce treba izbegavati u potpunosti, naročito ako imate decu mlađu od pet godina, jer mogu biti nosioci salmonele i drugih opasnih bakterija. To su: gušteri, pilići i pačići, kornjače, zmije, žabe.